• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Baza mieszanych składów cystern i ich modele

Fictorque

Znany użytkownik
Reakcje
626 0 0
Kolejne pytanie o realność modeli cystern. Czy któryś z modeli w tym zestawie Roco 6600091 jest realny na polskich torach? Albo może wszystkie?
https://www.roco.cc/rde/6600091-3-tlg-set-kesselwagen-millet.html
Zobacz załącznik 1096315

To są cysterny produkcji Ardau z wczesnych lat '90 (najprawdopodbniej '92-'94), natomiast model przedstawia ten sam rodzaj cystern również z Aradu, ale późniejszej produkcji już z nowego milenium z licznymi drobnymi zmianami (szczególnie kształt podparć zbiornika i ramy szczątkowe. Niemniej w dalszym ciągu bardzo podobne wagony.

Osobiście z tego co zebrałem o tych wagonach, to są one raczej niespotykane w Polsce. Ich zdjęcia to Francja, Benelux, Zachodnie Niemcy. Oczywiście nie wykluczę, że przez 30 lat eksploatacji nie pojawiły się u nas, a (moim zdaniem) jeśli już to w ramach wyjątku. Spotykane przeze mnie w Polsce (nowożytne) cysterny paliwowe Milletu to inne typy innych producentów.

Odnośnie kolorystyki, można mieć trochę uwag.

Zestaw jest oznaczony w Epoce VI ( mamy już VKMy: F-MISA) i tak dla przykładu pierwszy wagon ze starym logiem w 2011 (czyli ~5 lat istnienia w Ep. VI) wygladał tak:

https://wagons-europe.net/picture?/51904/category/1464-7848_zans_citernes

To jest wagon, który od czasu wyprodukowania nie był odmalowywany i ma na sobie te >15 lat brudu.
Do tego moim zdaniem kolor beczki jest mimo wszystko ciemniejszy i bardziej niebieski niż na modelu.

Tutaj inny egzemplaż udokumentowany w 2016 roku z naklejką ChemOil, od góry wyłazi już farba podkładowa:

https://wagons-europe.net/picture?/51895/category/1464-7848_zans_citernes

Natomiast wagony z nowszym logo wyglądały tak:

https://wagons-europe.net/picture?/136853/category/1464-7848_zans_citernes

lub tak, po odmalowaniu (ale to już 2018, wtedy ~ znikły tez już wagony ze starym logo):

https://wagons-europe.net/picture?/51893/category/1464-7848_zans_citernes

Podłączam się do pytania Kolegi.
Odpowiedź była udzielona w tym watku dokładnie pod orginalnym pytaniem:

Reakcje
132 1 0
ale to już 2018, wtedy ~ znikły tez już wagony ze starym logo
Tu się nie zgodzę, bo po tym okresie w składach DB w Polsce widywałem cysterny ze starym logo, i to jeszcze względnie niedawno. Z logo Chemoil też chyba się zdarzały, ale tu już sobie ręki uciąć nie dam i musiałbym przejrzeć ewentualnie swoje zdjęcia. Na pewno jednak z tym widziałem cysternę Mitrag kilka miesięcy temu, ale to już czysto jako ciekawostka.

Fictorque

Znany użytkownik
Reakcje
626 0 0
Tu się nie zgodzę, bo po tym okresie w składach DB w Polsce widywałem cysterny ze starym logo, i to jeszcze względnie niedawno. Z logo Chemoil też chyba się zdarzały, ale tu już sobie ręki uciąć nie dam i musiałbym przejrzeć ewentualnie swoje zdjęcia. Na pewno jednak z tym widziałem cysternę Mitrag kilka miesięcy temu, ale to już czysto jako ciekawostka.
Tak wyraziłem się nieprecyzyjnie. Większość (tych konkretnych wagonów z tej konkretnej serii produkcyjnej) przemalowano, ale jak to z Francuzami bywa o pojedynczych rodzynkach zapomniano.

Znalazłem tylko jedno zdjęcie z maja 2024 z 33 87 7848 349-9, który wciąż jest po staremu.

OP
OP
G

Gagar358

Znany użytkownik
Reakcje
1.531 3 0
Modele cystern Roco na 2025

Roco na ten rok zapowiedziało kolejne zestawy cystern z dobrze znanej już od kilku lat formy. Wśród nich znalazły się zestawy cysterny Wascosa oraz On Rail. Oba zestawy mają się ukazać w drugim kwartale tego roku.

Na stronie Roco, tradycyjnie zamieszczone są ich zdjęcia jako „Fotomontage” ale z naniesionymi już konkretnymi oznaczenia i malowaniem, więc prawdopodobnie taki będzie finalny wygląd tych modeli (może z niewielkimi zmianami).

Na początek dość charakterystyczne zielone cysterny On Rail, które choć może niezbyt często ale jak najbardziej spotykane są w składach cystern jeżdżących po naszych kolejowych szlakach.
W mojej ocenie, modele te dokładnie odwzorowują rzeczywiste cysterny i można praktycznie w 100 % uznać je za realne.

1. Modele Roco, On Rail, nr kat. 6600147, D-ORME, Zans, zestaw 2-ch cystern:
6600147.jpg
Chyba mało kto zwrócił uwagę na modele tych cystern a okazuje się, że są one warte zainteresowania z uwagi właśnie na ich występowanie na naszych torach w składach złożonych w dużej części z takich samych cystern (tej samej konstrukcji) innych przewoźników, których modele wydało już wcześniej Roco czy Trix, ale też Igra Model.

Poniżej przykładowo jeden filmik z tymi zielonymi cysternami On Rail w składzie z innymi cysternami, o ktorych wspomniałem wyżej:

i zrzut z ekranu jednej z nich z tegoż filmu:
Obraz3.jpg

Dodam, że to nie jedyny filmik jaki widziałem, ze składem w którym występowały te zielone cysterny On Rail. Nie jest to więc jakaś rzadkość.

OP
OP
G

Gagar358

Znany użytkownik
Reakcje
1.531 3 0
Drugi zestaw modeli cystern Roco na ten rok, czyli Wascosa. W tym przypadku prawdopodobnie są to modele cystern, tego skądinąd popularnego u nas przewoźnika, niespotykane na polskich torach. Ja w każdym razie, mimo naprawdę dużej ilości widzianych składów cystern, nie spotkałem cystern Wascosy tej konstrukcji (ze zbiornikiem z 6-cioma pierścieniami) w takich, jasnych lub ciemnych, szarych barwach.

W mojej opinii są to więc (na stan mojej obecnej wiedzy) w Polsce cysterny nie realne. Oczywiście jeżeli ktoś wie coś więcej w tej kwestii, niech się podzieli swoją wiedzą (i ewentualnymi zdjęciami).

2. Modele Roco, Wascosa, nr kat. 6600143, DB i D-GATXA, brak oznaczeń serii, zestaw 3-ch cystern:
6600143.jpg

Reakcje
55 0 0
Z obserwacji, OLPP w Rejowcu Poznańskim zamawia do siebie pociągi z Niemiec, jest dużo składanek z okolic stacji Gniezno Winiary, gdzie spotkamy sporo starych beczek ex DR, mniej znane Millety, 445R i 450R, czy chociażby powyższe 17,00-metrowe Astry. Nie kojarzę, do których ośrodków tak często można spotkać typowo niemieckie składy beczek.

Reakcje
132 1 0
Modele cystern Roco na 2025

Roco na ten rok zapowiedziało kolejne zestawy cystern z dobrze znanej już od kilku lat formy. Wśród nich znalazły się zestawy cysterny Wascosa oraz On Rail. Oba zestawy mają się ukazać w drugim kwartale tego roku.

Na stronie Roco, tradycyjnie zamieszczone są ich zdjęcia jako „Fotomontage” ale z naniesionymi już konkretnymi oznaczenia i malowaniem, więc prawdopodobnie taki będzie finalny wygląd tych modeli (może z niewielkimi zmianami).

Na początek dość charakterystyczne zielone cysterny On Rail, które choć może niezbyt często ale jak najbardziej spotykane są w składach cystern jeżdżących po naszych kolejowych szlakach.
W mojej ocenie, modele te dokładnie odwzorowują rzeczywiste cysterny i można praktycznie w 100 % uznać je za realne.

1. Modele Roco, On Rail, nr kat. 6600147, D-ORME, Zans, zestaw 2-ch cystern:
Zobacz załącznik 1097639
Chyba mało kto zwrócił uwagę na modele tych cystern a okazuje się, że są one warte zainteresowania z uwagi właśnie na ich występowanie na naszych torach w składach złożonych w dużej części z takich samych cystern (tej samej konstrukcji) innych przewoźników, których modele wydało już wcześniej Roco czy Trix, ale też Igra Model.

Poniżej przykładowo jeden filmik z tymi zielonymi cysternami On Rail w składzie z innymi cysternami, o ktorych wspomniałem wyżej:

i zrzut z ekranu jednej z nich z tegoż filmu:
Zobacz załącznik 1097649

Dodam, że to nie jedyny filmik jaki widziałem, ze składem w którym występowały te zielone cysterny On Rail. Nie jest to więc jakaś rzadkość.
Wagony często u nas spotykane, szczególnie w składach Captrainu, jak ten na filmie, ale też pojawiają się w pociagach z cysternami Pannionia Ethanol i Pannonia Bio, choć tam widywałem zarejestrowane w Czechach (oprócz nich też pojawiają się w tych składach inne rodzynki).

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.660 160 0
Dopiero dziś odkryłem ten wątek, bardzo ciekawy i wnoszący dużo wiedzy na temat cystern. :)

I teraz tak - mam już jeden pociąg złożony z 15 cystern z epoki V. Jest tu mieszanka modeli Piko, Roco, Robo i jedna od Rivarossi. Zestawienie modeli, dat rewizji, etc. jest w tabelce:

1738603916257.png

Oczywiście zdaję sobie sprawę że tylko tych część modeli odzwierciedla prawdziwe wagony a część to fikcja. No i zestawienie mojego pociągu jest nierealne zarówno pod względem przydziałów, przeznaczenia jak i rewizji. No ale ja lubię jak w takim składzie jest kolorowo i pomieszane. :)

A teraz naszła mnie ochota aby stworzyć skład 10-12 cystern z epoki VI. Jak się domyślam (czytając ten wątek, ale i też widząc realne składy jeżdżące po torach, zdjęć ani filmów nie robię - nie mam na to czasu) większość takich cystern to były by GATX, VTG i coś jeszcze? Podpowiedzcie mi zatem - gdybym ten skład chciał zestawić z modeli dostępnych dziś w ofercie, z modeli Piko, Roco, Igra Model, Tillig - to co kupić? Oczywiście nie dążę do 100% odzwierciedlenia rzeczywistości, tylko żeby (jak powyżej) - skład fajnie wyglądał. Aha, do tego składu nie przyczepię lokomotywy "prywaciarza" - bo takowej nie mam i nie będę miał. Mam tylko lokomotywy PKP... :)

Rysiek

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
2.873 37 1
modele firmy Roco nr 76696 i 76697 to modele fikcyjne - na tym forum często pada określenie "przemalowywanka" i to właśnie są takie właśnie 100 procentowe okazy.

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.660 160 0
Ale po co to napisałeś, Kolego? Przecież w moim poście jest wyraźnie napisane "zdaję sobie sprawę że tylko tych część modeli odzwierciedla prawdziwe wagony a część to fikcja".
A teraz można prosić o odpowiedź na moje pytanie - co kupić z obecnie dostępnych modeli? :)

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.125 117 11
Ale po co to napisałeś, Kolego? Przecież w moim poście jest wyraźnie napisane "zdaję sobie sprawę że tylko tych część modeli odzwierciedla prawdziwe wagony a część to fikcja".
A teraz można prosić o odpowiedź na moje pytanie - co kupić z obecnie dostępnych modeli? :)
Nie rozumiem kolegi. Przecież po to jest forum, żeby sie dzielić wiedzą. Tzn może koledze to się nie przyda, ale innym użytkownikom, już tak.

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.660 160 0
A ja nie rozumiem tego pisania dla pisania. Jeszcze raz: wiem, że 2 cysterny Roco są fikcyjne. Bowiem przeczytałem cały ten wątek przed napisaniem postu. Czy jednak możemy wrócić do meritum? :)

OP
OP
G

Gagar358

Znany użytkownik
Reakcje
1.531 3 0
Arekmiz, najkrócej mówiąc z dostępnych obecnie modeli (w sklepach) nie kupisz prawie nic. Żeby złożyć taki współczesny mieszany skład cystern trzeba by szukać głównie modeli z drugiej ręki (nasze forum, allegro), chociaż niektóre sklepy też jeszcze coś wyprzedają, również na Allegro.

Tak ogólnie rzecz biorąc, do takiego składu pasowałyby:
Modele Roco:
- GATX (mały i duży) nr 77462, 76028
- VTG z zestawu 6600007
- Ermewa nr 77460
- Wascosa nr 76027
Modele Brawa:
- GATX (jasny i ciemny szary) nr 48765, 48773
- VTG nr 50567
- Nacco nr 50689
Modele Trix:
- GATX nr 24217
- On Rail nr 24218

Modele Igra Model, tak ogólnie:
- Wascosa (niebieski), ERR (niebiesko-granatowy i szaro-zielony) - cysterny 98 m3
- RTI Wagon, Slovvagon, Ermewa, Atir Rail, Wascosa (niebiesko-pomarańczowy), Railco - cysterny 88 m3

Modele Piko, np. GATX nr 54909. Jednak modele z tej formy Piko są tylko podobne konstrukcyjnie do prawdziwych cystern.

Ponadto polskie cysterny typu 406R od Piko, takie jak GATX nr 58384 czy Orlen nr 58451.

To tak na szybko. Jak wspomniałem wiele/większość z tych modeli już niedostępna w sklepach.

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
840 46 0
Dopiero dziś odkryłem ten wątek, bardzo ciekawy i wnoszący dużo wiedzy na temat cystern. :)

I teraz tak - mam już jeden pociąg złożony z 15 cystern z epoki V. Jest tu mieszanka modeli Piko, Roco, Robo i jedna od Rivarossi. Zestawienie modeli, dat rewizji, etc. jest w tabelce:

Zobacz załącznik 1101785

Oczywiście zdaję sobie sprawę że tylko tych część modeli odzwierciedla prawdziwe wagony a część to fikcja. No i zestawienie mojego pociągu jest nierealne zarówno pod względem przydziałów, przeznaczenia jak i rewizji. No ale ja lubię jak w takim składzie jest kolorowo i pomieszane. :)

A teraz naszła mnie ochota aby stworzyć skład 10-12 cystern z epoki VI. Jak się domyślam (czytając ten wątek, ale i też widząc realne składy jeżdżące po torach, zdjęć ani filmów nie robię - nie mam na to czasu) większość takich cystern to były by GATX, VTG i coś jeszcze? Podpowiedzcie mi zatem - gdybym ten skład chciał zestawić z modeli dostępnych dziś w ofercie, z modeli Piko, Roco, Igra Model, Tillig - to co kupić? Oczywiście nie dążę do 100% odzwierciedlenia rzeczywistości, tylko żeby (jak powyżej) - skład fajnie wyglądał. Aha, do tego składu nie przyczepię lokomotywy "prywaciarza" - bo takowej nie mam i nie będę miał. Mam tylko lokomotywy PKP... :)
W poście #160 i #161 wrzuciłem tabele z modelami przypisanymi do przewoźników. Powstała na podstawie moich obserwacji na żywo i na filmach w sieci. Myślę, że pomocna będzie. Ale tak jak tu koledzy pisali więszkość wagonów jest niedostępna w sprzedaży.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.214 156 7
Modele Igra Model, tak ogólnie:
- Wascosa (niebieski), ERR (niebiesko-granatowy i szaro-zielony) - cysterny 98 m3
W tej samej grupie cystern i to realnych jest jeszcze Pannonia Ethanol (Wascosa).
Jak wspomniałem wiele/większość z tych modeli już niedostępna w sklepach.
Ale niektóre z powyższych modeli są dostępne do nabycia u mnie :). Zapraszam zainteresowanych Kolegów. Na dniach dam ogłoszenie na takie modele:
- 96110015 ERR
- 96110006 Pannonia Ethanol
- 96110013 Wascosa
Na ten moment sprzedaję ostatnią (też realną) cysternę z wyśmienitej formy Roco:
https://forum.modelarstwo.info/thre...-kolejowe-eisenbahn-kurier.63152/post-1153906

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 6
Tabor 7
Tabor 2
Tabor 5
Tabor 63