• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Baza mieszanych składów cystern i ich modele

Fictorque

Znany użytkownik
Reakcje
611 0 0
Kolejne pytanie o realność modeli cystern. Czy któryś z modeli w tym zestawie Roco 6600091 jest realny na polskich torach? Albo może wszystkie?
https://www.roco.cc/rde/6600091-3-tlg-set-kesselwagen-millet.html
Zobacz załącznik 1096315

To są cysterny produkcji Ardau z wczesnych lat '90 (najprawdopodbniej '92-'94), natomiast model przedstawia ten sam rodzaj cystern również z Aradu, ale późniejszej produkcji już z nowego milenium z licznymi drobnymi zmianami (szczególnie kształt podparć zbiornika i ramy szczątkowe. Niemniej w dalszym ciągu bardzo podobne wagony.

Osobiście z tego co zebrałem o tych wagonach, to są one raczej niespotykane w Polsce. Ich zdjęcia to Francja, Benelux, Zachodnie Niemcy. Oczywiście nie wykluczę, że przez 30 lat eksploatacji nie pojawiły się u nas, a (moim zdaniem) jeśli już to w ramach wyjątku. Spotykane przeze mnie w Polsce (nowożytne) cysterny paliwowe Milletu to inne typy innych producentów.

Odnośnie kolorystyki, można mieć trochę uwag.

Zestaw jest oznaczony w Epoce VI ( mamy już VKMy: F-MISA) i tak dla przykładu pierwszy wagon ze starym logiem w 2011 (czyli ~5 lat istnienia w Ep. VI) wygladał tak:

https://wagons-europe.net/picture?/51904/category/1464-7848_zans_citernes

To jest wagon, który od czasu wyprodukowania nie był odmalowywany i ma na sobie te >15 lat brudu.
Do tego moim zdaniem kolor beczki jest mimo wszystko ciemniejszy i bardziej niebieski niż na modelu.

Tutaj inny egzemplaż udokumentowany w 2016 roku z naklejką ChemOil, od góry wyłazi już farba podkładowa:

https://wagons-europe.net/picture?/51895/category/1464-7848_zans_citernes

Natomiast wagony z nowszym logo wyglądały tak:

https://wagons-europe.net/picture?/136853/category/1464-7848_zans_citernes

lub tak, po odmalowaniu (ale to już 2018, wtedy ~ znikły tez już wagony ze starym logo):

https://wagons-europe.net/picture?/51893/category/1464-7848_zans_citernes

Podłączam się do pytania Kolegi.
Odpowiedź była udzielona w tym watku dokładnie pod orginalnym pytaniem:

Reakcje
130 1 0
ale to już 2018, wtedy ~ znikły tez już wagony ze starym logo
Tu się nie zgodzę, bo po tym okresie w składach DB w Polsce widywałem cysterny ze starym logo, i to jeszcze względnie niedawno. Z logo Chemoil też chyba się zdarzały, ale tu już sobie ręki uciąć nie dam i musiałbym przejrzeć ewentualnie swoje zdjęcia. Na pewno jednak z tym widziałem cysternę Mitrag kilka miesięcy temu, ale to już czysto jako ciekawostka.

Fictorque

Znany użytkownik
Reakcje
611 0 0
Tu się nie zgodzę, bo po tym okresie w składach DB w Polsce widywałem cysterny ze starym logo, i to jeszcze względnie niedawno. Z logo Chemoil też chyba się zdarzały, ale tu już sobie ręki uciąć nie dam i musiałbym przejrzeć ewentualnie swoje zdjęcia. Na pewno jednak z tym widziałem cysternę Mitrag kilka miesięcy temu, ale to już czysto jako ciekawostka.
Tak wyraziłem się nieprecyzyjnie. Większość (tych konkretnych wagonów z tej konkretnej serii produkcyjnej) przemalowano, ale jak to z Francuzami bywa o pojedynczych rodzynkach zapomniano.

Znalazłem tylko jedno zdjęcie z maja 2024 z 33 87 7848 349-9, który wciąż jest po staremu.

OP
OP
G

Gagar358

Znany użytkownik
Reakcje
1.500 3 0
Modele cystern Roco na 2025

Roco na ten rok zapowiedziało kolejne zestawy cystern z dobrze znanej już od kilku lat formy. Wśród nich znalazły się zestawy cysterny Wascosa oraz On Rail. Oba zestawy mają się ukazać w drugim kwartale tego roku.

Na stronie Roco, tradycyjnie zamieszczone są ich zdjęcia jako „Fotomontage” ale z naniesionymi już konkretnymi oznaczenia i malowaniem, więc prawdopodobnie taki będzie finalny wygląd tych modeli (może z niewielkimi zmianami).

Na początek dość charakterystyczne zielone cysterny On Rail, które choć może niezbyt często ale jak najbardziej spotykane są w składach cystern jeżdżących po naszych kolejowych szlakach.
W mojej ocenie, modele te dokładnie odwzorowują rzeczywiste cysterny i można praktycznie w 100 % uznać je za realne.

1. Modele Roco, On Rail, nr kat. 6600147, D-ORME, Zans, zestaw 2-ch cystern:
6600147.jpg
Chyba mało kto zwrócił uwagę na modele tych cystern a okazuje się, że są one warte zainteresowania z uwagi właśnie na ich występowanie na naszych torach w składach złożonych w dużej części z takich samych cystern (tej samej konstrukcji) innych przewoźników, których modele wydało już wcześniej Roco czy Trix, ale też Igra Model.

Poniżej przykładowo jeden filmik z tymi zielonymi cysternami On Rail w składzie z innymi cysternami, o ktorych wspomniałem wyżej:

i zrzut z ekranu jednej z nich z tegoż filmu:
Obraz3.jpg

Dodam, że to nie jedyny filmik jaki widziałem, ze składem w którym występowały te zielone cysterny On Rail. Nie jest to więc jakaś rzadkość.

OP
OP
G

Gagar358

Znany użytkownik
Reakcje
1.500 3 0
Drugi zestaw modeli cystern Roco na ten rok, czyli Wascosa. W tym przypadku prawdopodobnie są to modele cystern, tego skądinąd popularnego u nas przewoźnika, niespotykane na polskich torach. Ja w każdym razie, mimo naprawdę dużej ilości widzianych składów cystern, nie spotkałem cystern Wascosy tej konstrukcji (ze zbiornikiem z 6-cioma pierścieniami) w takich, jasnych lub ciemnych, szarych barwach.

W mojej opinii są to więc (na stan mojej obecnej wiedzy) w Polsce cysterny nie realne. Oczywiście jeżeli ktoś wie coś więcej w tej kwestii, niech się podzieli swoją wiedzą (i ewentualnymi zdjęciami).

2. Modele Roco, Wascosa, nr kat. 6600143, DB i D-GATXA, brak oznaczeń serii, zestaw 3-ch cystern:
6600143.jpg

Reakcje
55 0 0
Z obserwacji, OLPP w Rejowcu Poznańskim zamawia do siebie pociągi z Niemiec, jest dużo składanek z okolic stacji Gniezno Winiary, gdzie spotkamy sporo starych beczek ex DR, mniej znane Millety, 445R i 450R, czy chociażby powyższe 17,00-metrowe Astry. Nie kojarzę, do których ośrodków tak często można spotkać typowo niemieckie składy beczek.

Reakcje
130 1 0
Modele cystern Roco na 2025

Roco na ten rok zapowiedziało kolejne zestawy cystern z dobrze znanej już od kilku lat formy. Wśród nich znalazły się zestawy cysterny Wascosa oraz On Rail. Oba zestawy mają się ukazać w drugim kwartale tego roku.

Na stronie Roco, tradycyjnie zamieszczone są ich zdjęcia jako „Fotomontage” ale z naniesionymi już konkretnymi oznaczenia i malowaniem, więc prawdopodobnie taki będzie finalny wygląd tych modeli (może z niewielkimi zmianami).

Na początek dość charakterystyczne zielone cysterny On Rail, które choć może niezbyt często ale jak najbardziej spotykane są w składach cystern jeżdżących po naszych kolejowych szlakach.
W mojej ocenie, modele te dokładnie odwzorowują rzeczywiste cysterny i można praktycznie w 100 % uznać je za realne.

1. Modele Roco, On Rail, nr kat. 6600147, D-ORME, Zans, zestaw 2-ch cystern:
Zobacz załącznik 1097639
Chyba mało kto zwrócił uwagę na modele tych cystern a okazuje się, że są one warte zainteresowania z uwagi właśnie na ich występowanie na naszych torach w składach złożonych w dużej części z takich samych cystern (tej samej konstrukcji) innych przewoźników, których modele wydało już wcześniej Roco czy Trix, ale też Igra Model.

Poniżej przykładowo jeden filmik z tymi zielonymi cysternami On Rail w składzie z innymi cysternami, o ktorych wspomniałem wyżej:

i zrzut z ekranu jednej z nich z tegoż filmu:
Zobacz załącznik 1097649

Dodam, że to nie jedyny filmik jaki widziałem, ze składem w którym występowały te zielone cysterny On Rail. Nie jest to więc jakaś rzadkość.
Wagony często u nas spotykane, szczególnie w składach Captrainu, jak ten na filmie, ale też pojawiają się w pociagach z cysternami Pannionia Ethanol i Pannonia Bio, choć tam widywałem zarejestrowane w Czechach (oprócz nich też pojawiają się w tych składach inne rodzynki).

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 6
Tabor 7
Tabor 2
Tabor 5
Tabor 63