Modele cystern Roco na 2025
Roco na ten rok zapowiedziało kolejne zestawy cystern z dobrze znanej już od kilku lat formy. Wśród nich znalazły się zestawy cysterny
Wascosa oraz
On Rail. Oba zestawy mają się ukazać w drugim kwartale tego roku.
Na stronie Roco, tradycyjnie zamieszczone są ich zdjęcia jako „Fotomontage” ale z naniesionymi już konkretnymi oznaczenia i malowaniem, więc prawdopodobnie taki będzie finalny wygląd tych modeli (może z niewielkimi zmianami).
Na początek dość charakterystyczne zielone cysterny On Rail, które choć może niezbyt często ale jak najbardziej spotykane są w składach cystern jeżdżących po naszych kolejowych szlakach.
W mojej ocenie, modele te dokładnie odwzorowują rzeczywiste cysterny i można praktycznie w 100 % uznać je za realne.
1. Modele Roco, On Rail, nr kat.
6600147, D-ORME, Zans, zestaw 2-ch cystern:
Zobacz załącznik 1097639
Chyba mało kto zwrócił uwagę na modele tych cystern a okazuje się, że są one warte zainteresowania z uwagi właśnie na ich występowanie na naszych torach w składach złożonych w dużej części z takich samych cystern (tej samej konstrukcji) innych przewoźników, których modele wydało już wcześniej Roco czy Trix, ale też Igra Model.
Poniżej przykładowo jeden filmik z tymi zielonymi cysternami On Rail w składzie z innymi cysternami, o ktorych wspomniałem wyżej:
i zrzut z ekranu jednej z nich z tegoż filmu:
Zobacz załącznik 1097649
Dodam, że to nie jedyny filmik jaki widziałem, ze składem w którym występowały te zielone cysterny On Rail. Nie jest to więc jakaś rzadkość.