• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Baza mieszanych składów cystern i ich modele

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
840 46 0
Akurat te wagony Igry tak jak napisał kolega @Gagar358 to czysta fikcja. Owszem są takie malowania w realu, ale nie na tym typie cystern.
Swoją drogą Igra Model mogłaby opracować cysternę z Astry. Jeździ tego cała masa w różnych malowaniach.

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
367 0 1
Dziś natrafiłem na taką ciekawostkę, właściwie dwie, odwiedzając bocznicę Lotos-u na Górczynie:
20250208_110230.jpg

Pierwszy raz widzę takie maleństwo W malowanu GATX:)

Ostatnio edytowane:

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.723 65 3
To na pewno nie są te wagony. Cały czas koncern Hornby maltretuje model z opracowania firmy Jouef który ma blisko 35 lat na karku i jego rodowodu trzeba by szukać wśród konstrukcji francuskich. Owszem jest trochę poprawiony i uzupełniony o kilka detali ale nadal jest to całkiem inna konstrukcja wagonu.

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
840 46 0
To na pewno nie są te wagony. Cały czas koncern Hornby maltretuje model z opracowania firmy Jouef który ma blisko 35 lat na karku i jego rodowodu trzeba by szukać wśród konstrukcji francuskich. Owszem jest trochę poprawiony i uzupełniony o kilka detali ale nadal jest to całkiem inna konstrukcja wagonu.
Dlatego napisalem podobne.

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
840 46 0
To zaskakujące, jak mało mamy modeli nowoczesnych cystern, które poruszały się po polskich torach.
Wbrew pozorom mamy sporo takich modeli. Mam w kolekcji 46 realnych cystern z VI epoki. Brak najpopularniejszej Astry z logo GATX i więcej egzemplarzy 406R. Przydała by się też 452R. Ale tak to całkiem pokaźny skład mogę zestawić. Tylko pytanie gdzie, bo na imprezach modułowych to max 18 cystern wejdzie.

OP
OP
G

Gagar358

Znany użytkownik
Reakcje
1.531 3 0
DieselPower. Modeli tych współczesnych cystern jest naprawdę całkiem sporo, przykładowo:
Roco - GATX, Wascosa, Ermewa, Millet, CD Cargo, VTG, w sumie naliczyłem 21 modeli,
Brawa - GATX, KVG, VTG, Ermewa, Nacco, w sumie 7 modeli.
Ponadto wiele cystern Igry Model, co nieco Trix/Marklin czy Tillig.

Tak że spokojnie ok. 40 - 50 modeli do tej poru wydanych. A nie liczę tu naszych 406R Piko.
Zresztą jak przeglądniesz ten wątek od początku to znajdziesz opisy większości tych modeli.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.470 496 107
Wbrew pozorom mamy sporo takich modeli. Mam w kolekcji 46 realnych cystern z VI epoki. Brak najpopularniejszej Astry z logo GATX i więcej egzemplarzy 406R. Przydała by się też 452R. Ale tak to całkiem pokaźny skład mogę zestawić. Tylko pytanie gdzie, bo na imprezach modułowych to max 18 cystern wejdzie.
No właśnie, edycji modeli może i sporo, ale trzeba zwrócić uwagę jak mało typów wagonów te modele reprezentują ;)

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.180 38 4
Jakiś czas temu poznałem, choć poznałem to może za duże słowo, fotografa, który fotografuje w ciekawy sposób różne elementy minionego klimatu, jakieś PGR, sklepiki wiejskie itp. Akurat FLICKR zasugerował mi takie jego foto. Może komuś się przyda, a może i ktoś z okolic sobie podjedzie jakieś detale znaleźć. Polecam budowniczym makiet jego galerię celem wyszukania smaczków, w których dosłownie czas się zatrzymał 30 lat temu.(y)

Fictorque

Znany użytkownik
Reakcje
626 0 0
To zaskakujące, jak mało mamy modeli nowoczesnych cystern, które poruszały się po polskich torach.
Pozwolę sobie stwierdzić, że to nie jest dziwne, a nieuniknione.

Ile jest różnych form-modeli cystern europejskich w H0? 100? 200? Ile było w Europie typów cystern 50 000? 100 000?
I nie ma większego znaczenia, czy ograniczymy się do tej, czy innej epoki, kraju, stosunek wyjdzie podobny, gdzieś miedzy 1:20, a 1:100 (typów, typów, nie malowań). Owszem firmy modelarskie wybierają te najliczniej reprezentowane, lub najbardziej nietypowe, ale jeżeli ktoś zaczyna zgłębiać temat, zderzenie z rzeczywistością, jest nieuniknione.

Po prostu historycznie cysterny były typami wagonów, które zamawiano, właściwie w każdym nakładzie. kilka, kilkanaście, kilkadziesiąt, kilkaset, czy kilka tysięcy.

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.180 38 4
@nohab, ale o co chodzi? Zwróciłem uwagę na cysterny CPN/DEC i specyficzny styl fotografii, który prezentuje ów fotograf. Wiele zdjęć jak wnętrza sklepów gdzie są wagi na odważniki, czy ten zakład ostrzenia noży (na marginesie 100 metrów ode mnie) ma właśnie taki klimat PRL. Jak ktoś będzie chciał dopatrzy się różnych ciekawostek.
No ale nie warto kontynuować tutaj, bo każdy zobaczy co będzie chciał.

Marcin

Użytkownik
KKMK
Reakcje
28 0 0
Panowie , bo nigdzie nie znalazłem wzmianki że wyszedł zestaw dwóch cystern od Roco 77463 . Gdzieś w sieci w jednym ze sklepów znalazłem wzmiankę że to się pokazywało w Polsce czy to w ogóle możliwe ?

Załączniki

Fictorque

Znany użytkownik
Reakcje
626 0 0
Panowie , bo nigdzie nie znalazłem wzmianki że wyszedł zestaw dwóch cystern od Roco 77463 . Gdzieś w sieci w jednym ze sklepów znalazłem wzmiankę że to się pokazywało w Polsce czy to w ogóle możliwe ?
Tak, mam kilka współczesnych zdjęć tych wagonów w Krakowie, przy czym obecnie mają logo GATX. Wagony z takimi oznaczeniami jak model jeździły do około 10 lat temu, nie potwierdzę Ci na pewno, ale nie widzę powodu, żeby wtedy nie pojawiały się w Polsce.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 6
Tabor 7
Tabor 2
Tabor 5
Tabor 63