• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Amtrak. Podróże małe i duże

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.909 37 4
Jednak do Tehachapi to kawałek mam, a rzadko w tamte strony jeździmy. Szkoda. Mamy campera Forda na stanie, ma spanie i kuchnię w środku. Kłopot w tym, że jednak sporo pali, a ekwipunek dodał mu masy. Ludzie z którymi się trzymam nic wspólnego nie mają z koleją. Także dla nich takie wyjazdy to bez sensu. Za to wygrzebałem info odnośnie Tracy, CA. Podobno jest tam/było miejsce nazywane "Mothball Fleet". Jest mała szansa, że jutro tamtędy będę jechał. Nie mam pojęcia czy tam coś stoi. Choć zapewne jakiś ruch jest. W Tracy to chyba tylko składy ACE jeżdżą. Niedaleko jest też przecinka torów z drogą 580. Ale nie mam pojęcia jak zdobyć info czy coś tam jeździ.

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.909 37 4
Jak gadał, tak zrobil. 25 kwietnia 2023, Tracy CA. Nie za bardzo znaliśmy teren, ale udało się trafić na ów Mothball Fleet. W sumie kilka torów, generalnie w rdzy czyli raczej bez ruchu, choć nie patrzyłem na wszystkie. Rządek maszyn Union Pacific w stanie mizernym. W południe słońce centralnie w bok lokomotyw, dziś z 40 stopni na plusie. A że średnia wieku naszej wycieczki była chyba z 60 lat nie miałem sumienia męczyć znajomych i łazić przy każdej maszynie z osobna. Wschody i zachody słońca muszą być w tym miejscu ciekawe. Stacyjka w Tracy to jeden tor i z tego co wyczytałem w rozkładzie jazdy to z rana jadą 4 pociągi ACE i tyleż późnym popołudniem. Czy towarowe jadą tamtym torem nie mam pojęcia. A tymczasem kilka fotek.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
IMG_20230425_124118195~2.jpg
IMG_20230425_123945169~2.jpg
IMG_20230425_123926500~2.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.909 37 4
Ostatnie dni to dwie małe wycieczki. Pierwsza do Turlock, CA. Druga do Modesto, CA. W pierwszym miejscu w sumie przejechało kilka składów towarowych. Niestety, ze 3 widziałem z daleka, jeden z auta, ale jeden się załapał. W Modesto ukrop nieludzki. Stałem 2h, ale składy szły pod słońce. Jeden udalo mi się złapać. To właśnie maszyna ex SSW Cotton Belt, jeżdżąca dla UP o której wspominałem w poprzednich postach. Jak będę miał okazję będę starał się łapać nie tylko składy, ale i stare wagony w składach. Widziałem już Western Pacific, Southern Pacific i trochę innych. Szkoda, że dużo graffiti na nich jest bo generalnie po tylu latach cudownie, naturalnie spatynowane są.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
IMG_20230426_165014441~3.jpg
IMG_20230427_120155315~2.jpg
IMG_20230427_121330711_BURST001~2.jpg

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.423 111 11
Ostatnie dni to dwie małe wycieczki. Pierwsza do Turlock, CA. Druga do Modesto, CA. W pierwszym miejscu w sumie przejechało kilka składów towarowych. Niestety, ze 3 widziałem z daleka, jeden z auta, ale jeden się załapał. W Modesto ukrop nieludzki. Stałem 2h, ale składy szły pod słońce. Jeden udalo mi się złapać. To właśnie maszyna ex SSW Cotton Belt, jeżdżąca dla UP o której wspominałem w poprzednich postach. Jak będę miał okazję będę starał się łapać nie tylko składy, ale i stare wagony w składach. Widziałem już Western Pacific, Southern Pacific i trochę innych. Szkoda, że dużo graffiti na nich jest bo generalnie po tylu latach cudownie, naturalnie spatynowane są.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
Zobacz załącznik 972442 Zobacz załącznik 972443 Zobacz załącznik 972444
No myślałem że wszystkie lokomotywy SP i inne już dawno pomalowane w barwy UP.

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
5.908 141 0
...w tzw "lingłydzu" zrozumiałym dla fanów amerykańskiej kolei.

Często spotykana praktyka w amerykańskiej kolei, polegająca na nadaniu oznaczeń lokomotywie przejętej od innego przewoźnika.
Zazwyczaj rozwiązanie tymczasowe. Pierwsze zdjęcia tej konkretnej lokomotywy z takim żółtym malunkiem są dopiero z 2013roku. W międzyczasie (przynajmniej od 1996 roku kiedy lokomotywa ta pojawiła się na stanie Union Pacific. ) nie odróżniała się od starego malowania, nawet numer miała ten sam. Zdjęcie z 2012 r

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.909 37 4
Akurat napis Cotton Belt na boku był w tym samym stanie w zasadzie co i na foto z 2012. Skoro już 2 razy widziałem ją w Modesto, to liczę na 3 raz na bardziej szczegółowe zdjęcie. Swoją drogą ciekawe ile takich "łaciatych" maszyn jest w ruchu. Pytanie do @teigrekty2, w sobotę powinienem być w Stockton. Co tam w okolicy może być godnego uwagi? Tam jest jakiś większy yard, ale nigdy tam nie byłem (na yardzie). Nazwa bardzo często przewija się na zdjęciach kolejowych. Zwłaszcza z lat 80-90. Więc pewnie ciekawy punkt. Pytanie tylko gdzie szukać bezpiecznych miejsc do foto?

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
5.908 141 0
Oczywiście, ze Stockton jest ciekawe ze względu na tamtejsze lokalne manewrówki z Central California Traction oraz Stockton Terminal, mogą Ci się trafić "street running".
Generalnie są to SW1500 i MP15.

Poza tym o ile pamiętam jest to przelotówka linii UP i BNSF

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.423 111 11
Ja w Stockton byłem w zasadzie przesiadką. Jadąc pociągiem z Los Angeles (autobusem do Bakersfield) do Sacramento był to wtedy punkt przesiadki. Pociąg do Oakland jechał bezpośrednio. Za tem nie znam okolicy, a jedyne zdjęcia jakie wykonywałem były na peronie. Było lato 1994 a w ogóle jazda przez Joaquin Valley wydawała się jazdą po jakiejś mało używanej linii. Może teraz jest inaczej.

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.909 37 4
Ostatnio miałem okazję 2 razy odwiedzić Oakland. Raz wziąłem kamerę i miałem okazję zrobić kilka testów fotograficznych. Ale same CalTrain takie z lekka nudne są. Coś tam popstrykałem, ale z braku komputera muszę się zadowolić zdjęciami z telefonu. Drugi raz pojechałem w sumie z nudów. Kamery już nie brałem i nie mogę odżałować. Wprawdzie było info o tym, że na yardach Oakland operuje maszyna Union Pacific #1982 w pięknym malowaniu heritage "Missouri Pacific". Jednak wejść na yard nie bardzo miałem jak, a ryzykować z kamerą nie chciałem za bardzo. Toteż kamera została w domu a....wspomniana maszyna robiła manewry celem skompletowania składu kontenerów. I to centralnie po ulicy Jack London square. W sumie że 2 godziny czasu było na cudowne ujęcia, a ja z telefonem... Ech... Z tego co wiem dziś znowu jest jakiś rarytas, bodaj Kansas City Southern, ale ani kamery ani nie mam jak dojechać. Pozostaje cieszyć się tym co mam :cool:
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
IMG_20230523_183941621~2.jpg
IMG_20230526_124552494~2.jpg
IMG_20230526_122808193~2.jpg
IMG_20230526_132405382~2.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.909 37 4
Kolejna wyprawa to było odwiedzić kolegę w mieście Concord. A że poza kolejką miejską BART, nic tam kolejowego chyba nie ma, to czas spędzony na zbijaniu bąków. Bo kolejki nie chciało mi się fotografować. Wracając z tego miejsca miałem ogrom czasu w San Francisco, ale tam w sumie nic ciekawego. Gdzieś koło stadionu SF Giants jest jakaś stacja kolejowa. Wszystkie składy takie same ale wejść bez biletu nie można. Także zrobiłem jedno foto przez płot i to wszystko. Żeby uchwycić kilka składów z frontu, mogłoby wyjść fajnie, świetne są te ich "żółte czoła" ;) Ciekawostka to te słupy trakcyjne czy co to jest. Nie przypominam sobie, abym w okolicy widział elektrowóz.
Na marginesie okolica dworca wyglada jak to bywa. Ćpuny na chodnikach, może nie jakieś tłumy, ale nieprzyjemny widok.
Z pozdrowieniami.
Maciek"Magic"
IMG_20230603_141024835~2.jpg

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.423 111 11
Kolejna wyprawa to było odwiedzić kolegę w mieście Concord. A że poza kolejką miejską BART, nic tam kolejowego chyba nie ma, to czas spędzony na zbijaniu bąków. Bo kolejki nie chciało mi się fotografować. Wracając z tego miejsca miałem ogrom czasu w San Francisco, ale tam w sumie nic ciekawego. Gdzieś koło stadionu SF Giants jest jakaś stacja kolejowa. Wszystkie składy takie same ale wejść bez biletu nie można. Także zrobiłem jedno foto przez płot i to wszystko. Żeby uchwycić kilka składów z frontu, mogłoby wyjść fajnie, świetne są te ich "żółte czoła" ;) Ciekawostka to te słupy trakcyjne czy co to jest. Nie przypominam sobie, abym w okolicy widział elektrowóz.
Na marginesie okolica dworca wyglada jak to bywa. Ćpuny na chodnikach, może nie jakieś tłumy, ale nieprzyjemny widok.
Z pozdrowieniami.
Maciek"Magic"
Zobacz załącznik 981504
Tak jak napisał Kolega @Andrzej Harassek i Kolega @Misiek, nowa sieć trakcyjna pod nowe EMU bazowane z resztą na rozwiązaniach europejskich. Wcześniej się spytałem czy nie Zobaczyłeś przypadkiem AEM7. Caltrain zakupił dwie "Aeemki" od Amtrak specjalnie na testy. Jadną z nich całkiem odmalowali w kolory CalTrain, drugą zostawili chyba na części. San Francisco z tego co mi wiadomo nie jest takie ciekawe kolejowo jak Los Angeles. Chyba że się Dostaniesz do Oakland i tamtejsze dzielnice.

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.909 37 4
San Francisco jest na uboczu, bo tam szlak idzie przez Oakland i Emeryville. Więc ten elektryk to może do San Jose by dojechał. Bo ta stacja w SF końcowa jest, może to plany jakiegoś pociągu na miarę Acela Express? To by miało sens może jak da się zrobić szybką linie SF - LA? Tam szybki transport by się przydał, ale nie mam pojęcia czy by to dało radę po trasie Surflinera zrobić. Ja tam i tak wolę ich diesle ;)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.560 514 30
Wreszcie jakiś ładny pociąg na amerykańskich torach. Amerykański tabor to dopiero obrzydlistwo. :D

A na poważnie, to widzę, że zastosowano sprzęgi Scharfenberga zamiast typowych amerykańskich. Z jednej strony Scharfenbergi umożliwiają automatyczne połączenie przewodów powietrznych i elektrycznych, ale z drugiej strony w razie awarii potrzebny będzie półsprzęg do połączenia z inną lokomotywą. No ale w Europie też się tak robi...