• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Amtrak. Podróże małe i duże

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.909 37 4
Cos jest nie tak bo nie moge zalaczyc zdjec, mimo ze pozmniejszalem do tego rozmiaru co zawsze, blad mi wyskakuje.

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.909 37 4
W tym to akurat nie problem, aby zmniejszyc foto, pytanie brzmi czemu zdjecia ponizej 2MB mi sie przez pol, dnia nie chca zaladowac? Probowalem screena zrobic i tez zdjecia nie idzie zalaczyc.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.554 514 30
Szefowie forum znowu na taniochę idą. Ja też muszę zmniejszać, obcinając często ciekawe detale.
To może szanowny kolega @teigrekty2 się trochę dołoży? A po co obcinać zdjęcia, jak wystarczy zmniejszyć wielkość do ok 1500 x 1000 pikseli tak, by plik miał nie więcej niż ok. 400-500 kB?
zdjecia ponizej 2MB mi sie przez pol, dnia nie chca zaladowac
2 MB to trochę za dużo, jak napisałem wyżej, powinny nie przekraczać ok. 0,5 MB, a też będą bardzo dobre.

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.423 111 11
To może szanowny kolega @teigrekty2 się trochę dołoży? A po co obcinać zdjęcia, jak wystarczy zmniejszyć wielkość do ok 1500 x 1000 pikseli tak, by plik miał nie więcej niż ok. 400-500 kB?

2 MB to trochę za dużo, jak napisałem wyżej, powinny nie przekraczać ok. 0,5 MB, a też będą bardzo dobre.
Nie mam pojęcia jak to zrobić.

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.423 111 11
No niestety ja robie telefonem. Wskakuję na "Settings" i nie ma nawet żadnych opcji z kamerą. Jedynie mogę zmniejszyć objętość na ekranie robionych zdjęć w stosunku do wielkości ekranu, w zasadzie obcinając za nim zrobie zdjecie. Zobaczymy co z tego wychodzi. Po amerykańsku mówiąc PITA (pain in the ass).

Drozdzik

Znany użytkownik
Reakcje
1.697 0 0
Telefonem to mam ustawione na 6.0M (16:9) 3264x1836 i robi fotki 1,52 MB i też wchodziły na forum. Przepraszam za zaśmiecanie wątku. Można moje wpisy usunąć.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.554 514 30
Nie mam pojęcia jak to zrobić.
No niestety ja robie telefonem.
W telefonie to i ja nie mam pojęcia, nie wiem nawet, jak się wstawia zdjęcia np. na forum prosto z telefonu. Ja zawsze zdjęcia ściągam z aparatu czy z telefonu do komputera i dalej to już jest proste, programów do obróbki zdjęć jest wiele, a same narzędzia Windows też to umożliwiają, choćby przeglądarka "Zdjęcia", nie mówiąc o "Paint".
1920x1200 dają się załadować (o ile są mniejsze niż 2MB)
Dawniej tak duże nie wchodziły, teraz nie wiem, jaki dokładnie jest limit. Ale po co zawalać twarde dyski forum? Ja praktycznie zawsze wstawiam zdjęcia 1200 x 800 pikseli, plik zwykle nie przekracza 0,5 MB i jakość jest OK. Obejrzyjcie sobie jakieś moje fotki (a wstawiłem ich na forum sporo ;)), żeby się przekonać, czy taka jakość jest wystarczająca. A jak Wam taka jakość nie wystarcza, to obejrzyjcie sobie świetne fotki kolegi @DRACULA np. tu. 1600 x 1200 pikseli, ok. 0,5 MB.

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.423 111 11
1920x1200 dają się załadować (o ile są mniejsze niż 2MB)

@teigrekty2 Maciek, jaki masz telefon? nowsze Szajsungi mają w "galerii" opcje zmniejszania.
srAJfony pewnie też ;)
Jeszcze przedpotopowy Samsung LG. Oczywiście jest opcja zmniejszania w galerii, ale jak napisałem PITA i po zmniejszaniu szesnastu na jeden wpis mam już dosyć. Zobaczym co będzie po tym jak ustawiłem kamerę na 4:3.

radek_m

Aktywny użytkownik
Reakcje
147 3 0
do zmniejszania na windows to irfanview. Ma tryb Bath. W opcjach wybiera się format docelowy (np jpg + określenie jego jakości) + określa wielkość dłuższego boku i + inne opcje(np filtry typu wyostrzanie lub rozmycie) . No i wybiera się zdjęcia i puszczony sam mieli do wybranego katalogu. Nie ma mistrzowskich algorytmów zmiany wielkości, ale na potrzeby zmniejszania zdjęć na www radzi bardzo dobrze. Do powiększania obrazków lepszy jest gimp.

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.909 37 4
No to Kolega @Andrzej Harassek wstawia zdjecia w tym samym formacie co i ja, tylko ze ja je wypuszczam w 300dpi, ale nigdy wczesniej nie mialem problemu z zaladowaniem takich wlasnie formatow. Sprobujemy teraz.
Dzis wycieczka do Emeryville i pare ujec jest, niestety nie moge wyczuc sie w te amerykanskie koleje bo to dlugie, wielkie i w sumie nie woadomo kiedy nadjedzie. U nas w Olsztynie to jednak doswiadczenie pozwolilo lapac czasem ciekawe kadry. No ale trening czyni mistrza wiec kiedys musi byc lepiej.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 6th JULY EMERYVILLE 2 1200.jpg
tory 6th JULY EMERYVILLE 1 1200.jpg
tory 6th JULY EMERYVILLE 5 1200.jpg
tory 6th JULY EMERYVILLE 8 6000 1200.jpg
tory 6th JULY EMERYVILLE 9_Balancer 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.909 37 4
12 lipca 2023. Ripon, CA.
Ostatnie dni za duzo sie nie dzieje, dzis zupelnie przypadkowo udala sie wycieczka do miesciny Ripon w Kalifornii. W sumie nigdy tam nie bylem, wysadzili mnie z auta przy zdaje sie jakims zakladzie drzewnym, linia jednotorowa, zjazd na tor bocznicowy i wjazd do zakladu, nie krecilem sie tam za bardzo, generalnie w niecale 2 godziny przejechaly 4 sklady. Pechowo pierwszego nie zlapalem, bo nie zdazylem nawet aparatu wyciagnac, potem 2 sklady tez w sumie znienacka. I na koniec, kiedy musialem wracac przejechal ostatni i o ile dobrze widzialem na koncu mial lokomotywe w malowaniu Kansas City Southern. Czyli rarytas. Niestety bylem spakowany i szedlem juz do auta. Pech jak nic, ale "...co sie odwlecze..." :cool:
Jest szansa, ze w koncu uda sie wrocic do Portola (Western pacific Railroad Museum), z tego co widzialem maja na warsztacie w szopie jakas stara maszyne Southern Pacific. Jak znam zycie to moze byc dawna maszyna WP ktorej nadadza nowego blasku. Super sprawa. Niestety mojego znajomego auto wysiadlo, a ja mam troche skomplikowany dojazd (nie wiemy czy mu je zrobia szybko, czy to potrwa, jutro sie okaze, ale moj transport jest wczesnie rano wiec daje spokoj i po weekendzie bedziemy probowac) a smaczkiem tej wyprawy ma byc kilka punktow na Feather River z Keddie Wye na czele. Takze licze na sprzyjajace warunki aby wszystko doszlo do skutku.
A tymczasem dwie fotki z dzis.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 12 JULY RIPON 6000 1200.jpg
tory 12 JULY RIPON 2 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.909 37 4
17.07.2023. Merced, CA.
Szybki wyskok w nieznane, miejsce, czlowiek siedzi sobie w kawiarni a tu widzi ze szlabany zamykaja. Z racji tego, ze w USA szlabany zamykaja doslownie pare sekund przed pociagiem, nie bardzo mialem jak sie przemiescic, i przodu skladu nie udalo sie zlapac. Zdjecia telefonem to nie jest nic przyjemnego, moze jak sie ma topowe smartfony, niemniej cos tam z tego zdjecia mozna wypatrzec. Niemniej bardzo mi sie podobaja zdjecia na przejazdach kolejowych i kiedys z przyjemnoscia poswiece dzien caly na takie miejsce. Jutro(wtorek) ktos cos pisal na grupie kalifornijskiej o "railfanningu" na Jack London Square, ale watpie abym mial jak tam sie dostac, a i raczej nic specjalnego sie nie szykuje. Na mapach wskazuja tylko jedna stara lokomotywe w malowaniu SSW Cotton Belt, ale stoi juz od kilku dni na yardzie Port of Oakland.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 16 july Merced test 6000 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.909 37 4
Wrzuce ledwo dwa zdjecia, od przodu skladu i niestety wepchniete miedzy CalTrans i...JEDEN wagon z naczepa, Emeryville, CA. Nie wiem czy obie lokomnotywy pracowaly ale pewnie nie, niemniej nie oplacalo sie ich rozsprzegac, zeby ta naczepe zawiezc gdzies zupelnie niedaleko, bo takie sklady tu bywaja przez Emeryville. Czekalem, czy aby nie wroca, ale nie udalo sie, niemniej BNSF Warebonnet #710 i BNSF #7427.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
Oakland 18th aug 2 1200.jpg
Oakland 18th aug 1200.jpg

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.423 111 11
Wrzuce ledwo dwa zdjecia, od przodu skladu i niestety wepchniete miedzy CalTrans i...JEDEN wagon z naczepa, Emeryville, CA. Nie wiem czy obie lokomnotywy pracowaly ale pewnie nie, niemniej nie oplacalo sie ich rozsprzegac, zeby ta naczepe zawiezc gdzies zupelnie niedaleko, bo takie sklady tu bywaja przez Emeryville. Czekalem, czy aby nie wroca, ale nie udalo sie, niemniej BNSF Warebonnet #710 i BNSF #7427.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
Zobacz załącznik 995153 Zobacz załącznik 995154
No ale Ci siê trafil okaz. I kurcze ja chyba ten sam numer trafilem w tamtym roku.