• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Amerykańskie ciężarówki 1:43 - mafo

OP
OP
mafo

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.691 387 20
Razem z Peterbiltem przyjechał drugi model - Freightliner. Kiedyś obiecałem sobie, że poprzestanę na latach 60, 70 i 80 ubiegłego wieku, ale ten model urzekł mnie na zdjęciach, no i dotarł... Generalnie jestem bardzo zadowolony z tego modelu, ale jest pewien mankament, który pozostawia niesmak i niedosyt, ale to przy ostatnim zdjęciu... :niepewny::cenzura:

Freightliner Cascadia z 2018 r.

Freightliner Cascadia 001.jpeg
Freightliner Cascadia 002.jpeg
Freightliner Cascadia 003.jpeg
Freightliner Cascadia 004.jpeg
Freightliner Cascadia 005.jpeg
Freightliner Cascadia 006.jpeg
Freightliner Cascadia 007.jpeg

Poza przyjemnym odczuciem z oglądania i posiadania modelu jest trochę niesmaku. Niestety, jakość modeli IXO "leży i kwiczy". Sami popatrzcie jaka jest kontrola jakości producenta. Upaćkane klejem cyjanoakrylowym elementy podwozia i zbiornik paliwa… Chyba nie tego oczekujemy od IXO.

Freightliner Cascadia 008.jpeg

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.691 387 20
co do upaprania klejem to zawsze jest opcja reklamacji jeśli jest nowy ze sklepu.
Przez folię i opakowanie nie było tego widać. Po usunięciu folii, odlepieniu taśmy klejącej mocującej podstawkę z nakładką akrylową zostają już ślady otwierania modelu. A dopiero po otworzeniu i wzięciu modelu w ręce można było zobaczyć te ślady.
Ale z pomocą przyszedł kolega z sąsiedniego forum. Patyczek modelarski z bawełną i woda destylowana poradziła sobie z nalotem z oparów kleju cyjanoakrylowego.
Dzięki Rafale (y)

Freightliner Cascadia 009.jpeg

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.915 37 4
Fajny model, przepadam za Cascadią w sumie obu generacji, bo ładny jest ten truck, ale tego koloru co kolega @mafo zaprezentował to nie spotkałem chyba nigdy na drogach w US. Dodałbym kalki z US DOT, mały detal ale od razu (moim zdaniem) będzie bardziej rasowy). (y)

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.691 387 20
Z ostatnich nowości pozostał do pokazania jeszcze jeden model. Tym razem cabover White z 1960 r. w kolejnych barwach wydanych przez IXO. Jakoś to połączenie pomarańczu z beżem najbardziej mi pasuje w tej ciężarówce.

White 7400 z 1960 r.

White beżowo-pomarańczowy 001.jpeg
White beżowo-pomarańczowy 002.jpeg
White beżowo-pomarańczowy 003.jpeg
White beżowo-pomarańczowy 004.jpeg
White beżowo-pomarańczowy 005.jpeg
White beżowo-pomarańczowy 006.jpeg
White beżowo-pomarańczowy 007.jpeg

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.691 387 20
Dzięki koledzy za opinie. Mnie też bardziej podoba się staruszek White, niż nowoczesna Cascadia... ;)
--------------------------------
Dziś jeszcze jeden model, który już jakiś czas temu uzupełnił moją kolekcję. To następna wersja modelu GMC General, tym razem z mniej kanciastym sleeperem.

GMC General SBFA (1988)

GMC SBFA 001.jpeg
GMC SBFA 002.jpeg
GMC SBFA 003.jpeg
GMC SBFA 004.jpeg
GMC SBFA 005.jpeg
GMC SBFA 006.jpeg
GMC SBFA 007.jpeg