• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Amerykańskie ciężarówki 1:43 - mafo

OP
OP
mafo

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.721 387 20
Napatrzyłem się na amerykańskie autobusy Tomasza @Tomek M. i jak ten model pojawił się większej skali to nie mogłem sobie odmówić.

Pozostając w Californii przemieścimy się do San Francisco. Tym razem ciutkę starszy autobus 37-osobowy, także wyprodukowany przez Generał Motors. Produkcję rozpoczęto w połowie lat 30 ubiegłego wieku, przede wszystkim dla przewoźnika Greyhound Lines. Autobus charakteryzował się wysoką podłogą, lukami bagażowymi pod podłogą i wykorzystaniem falistego aluminium oraz tworzyw sztucznych. Model produkcji IXO przedstawia autobus z San Francisco.

GMC GM PD-3751

GMC GM PD-3751 no 594 San Francisco 001.jpeg
GMC GM PD-3751 no 594 San Francisco 002.jpeg
GMC GM PD-3751 no 594 San Francisco 003.jpeg
GMC GM PD-3751 no 594 San Francisco 004.jpeg
GMC GM PD-3751 no 594 San Francisco 005.jpeg
GMC GM PD-3751 no 594 San Francisco 006.jpeg
GMC GM PD-3751 no 594 San Francisco 007.jpeg

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.192 69 0
Piękna kolekcja tych amerykańców Maćku, rzadko się wypuszczam poza H0, a do Twojego wątku to się wogóle boję wchodzić, bo potem przeglądam na aukcjach co by tu kupić. Jeżeli chodzi o autobusy to oferta IXO jak i Iconic Replicas pozwoli Ci tu pokazać jeszcze niejeden model mam nadzieję.
Co do GMC Astro który niedawno pokazałeś, był on produkowany jeszcze pod marką Chevrolet Titan często z grillem z GMC General.
s-l1600.jpg

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.721 387 20
Jeżeli chodzi o autobusy to oferta IXO jak i Iconic Replicas pozwoli Ci tu pokazać jeszcze niejeden model mam nadzieję
IXO to za bardzo nie ma w ofercie modeli autobusów z USA, ale ofertę Iconic Replicas muszę przejrzeć. Szkoda, że nie ma dostępności w polskich sklepach. Ostatnio widziałem, że i Goldvarg zapowiedział wydanie kilku Greyhoundów w skali 1:43. Aż się boję zaglądać na portale aukcyjne, bo jakość Goldvarga jest niesamowita, ale i cena też ma swoją wysokość... ;)

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.192 69 0
Dużą ciekawostką tu jest GM-PD-4106 wersja rozwojowa tego środkowego, jak dotąd w mniejszej skali się nie ukazał:(
Jeżeli jakość będzie taka jak osobowych to te 120 dolców warto dać, tylko dostać to w Europie...

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.721 387 20
Pozostając jeszcze wśród amerykańskich autobusów jeszcze jeden model produkcji IXO.

GMC PD-4501 Scenicruiser, produkowany przez General Motors dla Greyhound Lines, Inc., był trójosiowym, dwupoziomowym autokarem skorupowym, którego Greyhound używał od lipca 1954 do połowy lat 70-tych. W latach 1954-1956 wyprodukowano 1001 egzemplarzy. Scenicruiser stał się ikoną amerykańskiego stylu życia ze względu na jego obecność w całych Stanach Zjednoczonych w miastach i na autostradach oraz popularność wśród podróżujących.

Model PD-4501, jak go nazwał GMC, był najbardziej charakterystycznym amerykańskim projektem autobusu salonowego ery nowożytnej. Było to wynikiem siedmiu lat wysiłków Greyhound i GM Truck and Coach Division. Pierwszy prototyp GX-1 powstał na podstawie projektu Raymonda Loewy’ego i pierwotnie pomyślany był jako autobus o długości 35 stóp (10,67 m). Greyhound użył później prototypu Loewy'ego z osią tandemową o długości 40 stóp (12,19 m), zwanego GX-2, aby lobbować na rzecz zniesienia ograniczeń długości autobusów dłuższych niż 35 stóp, które miała większość stanów w tamtym czasie.

Nie można też zapomnieć, że koncepcja dwupoziomowego nadwozia typu monocoque została wykorzystana wcześniej w hiszpańskim dwuosiowym autokarze Pegaso Z-403, zaprojektowanym w 1949 r., który wszedł do produkcji w 1951 r.

GMC PD-4501 Scenicruiser

GMC Greyhound Scenicruiser 1956 no 0831 Chicago 001.jpeg
GMC Greyhound Scenicruiser 1956 no 0831 Chicago 002.jpeg
GMC Greyhound Scenicruiser 1956 no 0831 Chicago 003.jpeg
GMC Greyhound Scenicruiser 1956 no 0831 Chicago 004.jpeg
GMC Greyhound Scenicruiser 1956 no 0831 Chicago 005.jpeg
GMC Greyhound Scenicruiser 1956 no 0831 Chicago 006.jpeg
GMC Greyhound Scenicruiser 1956 no 0831 Chicago 007.jpeg

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.945 37 4
Wiedziałem, że wcześniej czy później trafi do zbioru. Absolutnie wspaniała sylwetka. Jest trochę filmów na YT jak zostały przerobione na "mobile-home". Nie ukrywam, że mógłbym mieszkać tak. W ogóle te ryflowane boki i gabaryt jakoś kojarzy mi się z Amtrakiem, i tymi ich piętrowymi wagonami.

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.721 387 20
W ogóle te ryflowane boki i gabaryt jakoś kojarzy mi się z Amtrakiem, i tymi ich piętrowymi wagonami.
I tu masz rację. Projektanci sugerowali się właśnie pasażerskim transportem kolejowym i zrobili autobus, który wzornictwem miał przypominać właśnie wagony pasażerskie.

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.721 387 20
Miło mi, że autobusy się podobają. :)

Miałem poczekać do weekendu, ale nie wytrzymałem, bo wreszcie dotarł do mnie jeszcze jeden autobus z amerykańskich dróg, a że była ładna pogoda to go obfociłem... ;)
Tym razem to także GMC PD-4501 Scenicruiser w barwach firmy Greyhound ale w innej wersji kolorystycznej. Zgodnie z informacjami od sprzedawcy, model został wydany przez firmę Hachette w gazetkowej kolekcji we Francji. Forma autobusu wygląda tak jak ta z IXO, ale na podwoziu nie ma żadnego logo producenta. Można podejrzewać, że fabryka z Dalekiego Wschodu produkująca miniatury robi modele zarówno dla IXO jak i Hachette, a także i dla innych gazetkowych wydawców… ;)

GMC PD-4501 Greyhound Scenicruiser - inne barwy

GMC PD-4501 Greyhound Scenicruiser 001.jpeg
GMC PD-4501 Greyhound Scenicruiser 002.jpeg
GMC PD-4501 Greyhound Scenicruiser 003.jpeg
GMC PD-4501 Greyhound Scenicruiser 004.jpeg
GMC PD-4501 Greyhound Scenicruiser 005.jpeg
GMC PD-4501 Greyhound Scenicruiser 006.jpeg
GMC PD-4501 Greyhound Scenicruiser 007.jpeg

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.192 69 0
Scenicruisery piękne i ponadczasowe i....na tym lista ich zalet się kończy, w realu oczywiście, bo jako model są ozdobą każdej kolekcji.
Piętą achillesową tego autobusu był napęd, pierwsze stosowano tam dwa silniki znane z GM-PD 4104 połączone przy pomocy sprzęgła hydrokinetycznego, co było bardzo awaryjnym rozwiązaniem a i komfort podróży znacznie cierpiał, potem zastosowano jeden mocny Detroit Diesel
ale tego zaś nie wytrzymywała kratownica autobusu. Greyhound po kłopotach z tym autobusem zwrócił się w stronę kanadyjskiego producenta MCI
i tak już zostało na długie lata, natomiast GMC po wyprodukowaniu tej serii opracowała jeszcze kilka projektów które były już w stopniu zaawansowanym, bo na przykład Fischbowl czy Buffalo też się wywodzi z tej rodziny , natomiast inne projekty jak RTS czy też Classic sprzedała konkurencji.
Te i inne ciekawostki na temat amerykańskiej motoryzacji z tamtego okresu można poczytać tutaj;
https://www.curbsideclassic.com/cur...dys-favorite-bus-except-for-greyhound-and-gm/