• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Amerykańskie ciężarówki 1:43 - mafo

OP
OP
mafo

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.721 387 20
Jednak ta naczepa jakoś mi nie pasuje, nie wiem, rzadko chyba się pojawiały takie naczepy na małych kołach w tamtych latach eksploatacji?
Też mam takie odczucie, że takie naczepy to są raczej stosowane w Europie. Nie dość, że małe koła to jeszcze trzy osie... :niepewny: To chyba jakieś uproszczenie i oszczędność firmy Altaya.

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.721 387 20
Jednak ta naczepa jakoś mi nie pasuje, nie wiem, rzadko chyba się pojawiały takie naczepy na małych kołach w tamtych latach eksploatacji?
Też mam takie odczucie, że takie naczepy to są raczej stosowane w Europie.
Znalazłem jak na razie taką niskopodwoziówkę z USA na małych kołach. Będę musiał pomyśleć nad zrobieniem takiej... ;)

Peterbilt niskopodwoziówka.png

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.945 37 4
(y) @mafo, ale to współczesne czasy już. Bardziej by trzeba szukać w zbliżonym roczniku do trucka bo raczej nie teleportowali mu współczesnej naczepy :) Ja bym kombinował w kierunki czegoś do bydła :) Zawsze mi się podobał zestaw "Chlewika" z Convoy, a on tez miał piękny cabover. Btw. ten GMC Astro też pojawia się na moment w filmie. Ale w innych barwach. Można podpatrzeć co było za nim.

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.721 387 20
Btw. ten GMC Astro też pojawia się na moment w filmie. Ale w innych barwach. Można podpatrzeć co było za nim.
W Konwoju są dwa. Jeden niebieski z platformą i drugi zielony z naczepą z wysokimi burtami i przykrytą plandeką, tak jakby to była wanna.

GMC Astro Convoy platforma.jpg

GMC Astro Convoy wanna.jpg

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.945 37 4
@mafo, tak, ja wiem jaki miał wóz. Ale dawno nie oglądałem filmu i jak kolega wrzucił prezentację to mi się skojarzyło z nim. Aż sobie sprawdziłem co tam kto miał :)

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.721 387 20
OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.721 387 20
Święta za pasem, to jeszcze jedna prezentacja. Tym razem nie ciężarówka, ale autobus. Nie będę zakładał osobnego tematu, bo w skali 1:43 amerykańskich autobusów za wiele nie ma.
Model przedstawia filmową "gwiazdę" z Los Angeles, z filmu "Speed" (polski tytuł - Niebezpieczna prędkość) nakręconego w 1994 r.

Firma General Motors w 1959 r. wprowadziła na rynek nowy autobus, który zastąpił poprzedni autokar, nazywany dziś jako autobus tranzytowy GM o starym wyglądzie. Nowy autobus GM "New Look" to autobus komunikacji miejskiej, powszechnie znany jest również pod pseudonimem „Fishbowl”, a to ze względu na oryginalną sześcioczęściową zaokrągloną szybę przednią. Szyba ta w późniejszych latach została zastąpiona dwuczęściową zakrzywioną. Autobus był produkowany do 1977 roku w Stanach Zjednoczonych i do 1985 roku w Kanadzie.

GM TDH Bus 1960 - No 2525 Los Angeles (Speed)
(skrót TDH pochodzi od: T - transit bus, D - diesel, H - hydraulic automatic transmission)

GM TDH Bus 1960 no 2525 Los Angeles 001.jpeg
GM TDH Bus 1960 no 2525 Los Angeles 002.jpeg
GM TDH Bus 1960 no 2525 Los Angeles 003.jpeg
GM TDH Bus 1960 no 2525 Los Angeles 004.jpeg
GM TDH Bus 1960 no 2525 Los Angeles 005.jpeg
GM TDH Bus 1960 no 2525 Los Angeles 006.jpeg
GM TDH Bus 1960 no 2525 Los Angeles 007.jpeg

Jeszcze raz dla Was wszystkich Wesołych Świąt Wielkanocnych.