• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ALBERT-MODELL - modele wagonów szutrówek typu 411V

Reakcje
165 15 1
Jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale spójrzcie Państwo, co się dzieje:
https://allegro.pl/oferta/zestaw-wa...campaign=5022c3f7-62cd-4c8d-85c6-040af89ca3ca

Sam miałem zalicytować, ale zaspałem... i przyznam, że tak nawet jest ciekawiej. Jeśli spekulacja modelami nie będzie się opłacać, to nikt nie będzie spekulował. Oby teraz producenci nie mieli problemów ze sprzedażą, bo przestaną tworzyć!

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.881 15 1
https://allegro.pl/oferta/zestaw-wa...campaign=5022c3f7-62cd-4c8d-85c6-040af89ca3ca

Sam miałem zalicytować, ale zaspałem... i przyznam, że tak nawet jest ciekawiej. Jeśli spekulacja modelami nie będzie się opłacać, to nikt nie będzie spekulował. Oby teraz producenci nie mieli problemów ze sprzedażą, bo przestaną tworzyć!
Pewnie gdyby licytacja była od złotówki to poszło by za więcej niż była cena minimalna. Osobiście nie rozumiem tego mechanizmu ale jakoś w maju, kiedy ceny "gruszek" osiągały dużo ponad 1400 złotych na licytacjach wystawiłem komplet w "Kup Teraz" za 1350 zł. W zasadzie to kolega mi wystawił bo nie miałem nawet konta na Allegro :) Nikt nie kupił przez tydzień, nawet te gruszki znalazły się na tym forum w "Absurdach Allegro" :) Tydzień później zostały te same wystawione w licytacji i poszły za 1600 z chyba jeszcze jakimiś groszami. Podobnie było Bipą. Miałem zestaw ze Skarżyska z PKP w trumnie bo taki akurat mieli w sklepie w Krakowie jak wchodziłem w modele H0. Niezbyt mi jednak leżała ta trumna natomiast w Świecie Modeli w Rybniku chyba dobre pół roku była Bipa z Gdyni z oświetleniem za 1400. Postanowiłem ją kupić a tą skarżyską kolega mi wrzucił na Allegro i poszła za 1600 (bez oświetlenia). Nie wiem, czy ktoś, kto śpi na pieniądzach chce pokazać, że go stać czy odzywa się w ludziach jakaś dzika rywalizacja, ale ceny jakie padają za niektóre modele są powalające i gdyby nie to, że sam kilka takich modeli sprzedałem to nigdy bym nie uwierzył, że ktoś może za wagon, który w sklepie kosztował 470 złotych dać 1600. Ja rozumiem, że są unikaty, limitowane edycje etc ale te ceny są naprawdę powalające.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.784 443 99

Trzeba było zrobić zrzut ekranu.... bo tak aukcja się zakończyła.... i nie wiadomo "co się działo"...

MarcinŁ

Aktywny użytkownik
Reakcje
239 12 2
Też to zauważyłem. Czyżby rynek powoli się zapełniał modelami A.M.?
Szutrówki schodzą często po kosztach, samowyładowcze nieco drożej a pudernice można djużostac za 700-800zl. Mam nadzieję, że spekulanci to widzą i kolejne edycje nie rozejdą się po kilku minutach.

Reakcje
143 10 0
Co się dzieje?
Ja na przykład kupiłem ostatnią edycję tych żółtych wagonów, na podstawie tego co przeczytałem na forum.
Wagony piękne, cudowne itp.
Poleżały trochę w pudełku, ostatnio sprezentowałem synowi, dokonaliśmy pierwszej jazdy i .... totalna porażka.
Osobiście uważam że takie wagony powinny być sprzedawane z adnotacją typu: "model statyczny", "brak ruchomych części", "model tylko do gabloty".
Wózki rozebrałem, złożyłem od nowa, nasmarowałem - fajnie, przestały się wykolejać, ale nadal właściwości toczne - ŻELAZKO.
SM42 bez gumek, po pchnięciu na torach bez zasilania, "toczy się" tylko trochę gorzej niż ten "model".
Syn ma autyzm, jego konik to wagony do przewodu węgla, szutru. Nie mogę więc pozbyć się ich, ale jeździć nimi to katorga.
Tak więc mam taką teorię, ze ludzie to kupują, ale później chcą się tego pozbyć, nawet taniej, bo to tak badziewnie jeździ.
Mam parę wagonów, ale żaden tak źle nie jeździ. Nawet pierwsze Y od Robo toczą się nieporównywalnie lepiej.

Przy okazji zadam pytanie - ma któryś z kolegów sposób jak to naprawić, może jakieś wózki od innego modelu można wstawić?
Chciałbym zrobić coś z tymi "modelami", żeby jeździły choć w połowie tak dobrze jak np. Piko serii hobby.

Za późno trafiłem na ten film kolegi z forum.
Od 6 minuty filmu, mamy próby "puszczenia" tego wagonu.

Ostatnio edytowane:

Ropu

Znany użytkownik
Reakcje
1.318 25 2
Przy okazji zadam pytanie - ma któryś z kolegów sposób jak to naprawić, może jakieś wózki od innego modelu można wstawić
Złe toczenie to mechaniczny problem - rozciągnij lekko wózek w pozycji mocowania kół, żeby gniazda tak nie uciskały osi i dodaj kropelkę oleju.
W moich toczenie na wprost odbywa się może nie idealnie jak w wagonach Piko, ale wystarczająco dobrze.
Z tymi wagonami na poczàtku był problem w łukach, koła kolidowały z konstrukcją wagonu, ale to też poprawiono i w kolejnych edycjach nie jest już problemem.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.719 65 3
Nie wiem jakie niedociągnięcia trapią ten wypust wagonów bo ich nie mam ale na podstawie doświadczeń czterema wypustami (8 wagonów) z epoki IV nie miałem poważnych niedoróbek. Zgadza się te wagony potrzebują smarowania. Trzeba też sprawdzić czy każda oś ma mały luz przynajmniej ok 0,1 mm. Jeśli go nie ma to można najpierw spróbować palcami ścisnąć wózek razem z osią. Wtedy czasem może głębiej siąść gniazdo/tuleja metalowa. Jeśli to nie da efektu to najlepiej delikatnie rozgiąć ramę wózka. Te czynności najlepiej wykonać na zdemontowanym wózku. Jak już mamy niezbędne luzy na obydwu osiach to najlepiej wyjąć zestawy kołowe i dać po małej kropelce oleju do każdej tulei. Ja używam do tego małej strzykawki że stępioną igłą i oleju silnikowego. Przy okazji można też oczyścić z nadlewów sworzeń skrętu wózka o ile ciężko się obraca. Po tych czynnościach wagony toczą się całkiem przyzwoicie.

robertmuszka

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
Reakcje
4.405 175 19
AM 600019 – Zestaw 2 wagonów 411Vb Facc, PKP [P], PTK Rybnik (St. Rybnik Tow., CZ Rybnik) ep. Vc (REV 2007),
AM 600020 – Zestaw 2 wagonów 411Vb Facc, PL-PKPC, PKP Cargo, ep. VI (REV 2019),
AM 600021 – Zestaw 2 wagonów 411Vb .Fads (WWya), PKP (St. Marcinkowice, DOKP Kraków) ep. IVa (REV 1974),
AM 600022 – Zestaw 2 wagonów 411Vb Facc, PL-PKPC [P], DB Schenker (St. Gliwice Sośnica, CZ Rybnik) ep. VI (REV 2011).

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.389 124 1
Faktycznie na firmowej stronie Albert Modell zdecydowana większość produktów oznaczona jest jako "Archív", co chyba trzeba tłumaczyć jako archiwalne/niedostępne. Co ciekawe, w momencie umieszczenia "nowości" na stronie, od razu występuje ona z taką adnotacją:( To chyba jeden z niewielu producentów, który sprzedaje swoje wyroby jeszcze przed oficjalną prezentacją. Interesująca strategia:cool: Tylko, czy dla nas konsumentów na pewno jest dobra...:niepewny:
Z nowego wypustu, warte zauważenie jest ukazanie się modeli wagonów typu 411V w dwóch nowych, niewystępujących dotychczas, oznaczeniach/malowaniach prywatnych przewoźników: PTK Rybnik (AM 600019):)
600019.jpeg

i DB SRP (AM 600022):)
600022.jpeg

Zdjęcia: Albert Modell

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
839 90 3
Faktycznie na firmowej stronie Albert Modell zdecydowana większość produktów oznaczona jest jako "Archív", co chyba trzeba tłumaczyć jako archiwalne/niedostępne. Co ciekawe, w momencie umieszczenia "nowości" na stronie, od razu występuje ona z taką adnotacją:( To chyba jeden z niewielu producentów, który sprzedaje swoje wyroby jeszcze przed oficjalną prezentacją. Interesująca strategia:cool: Tylko, czy dla nas konsumentów na pewno jest dobra...:niepewny:
Z nowego wypustu, warte zauważenie jest ukazanie się modeli wagonów typu 411V w dwóch nowych, niewystępujących dotychczas, oznaczeniach/malowaniach prywatnych przewoźników: PTK Rybnik (AM 600019):)
Zobacz załącznik 870815
Zdjęcia: Albert Modell
Teraz pytanie czy te szutrówki można łączyć z wagonami PKP, czy jednak wagony PTK zarejestrowane na PKP jako wagony [P]rywatne jeździły w zwartych składach PeTeKu?