• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ALBERT-MODELL - modele wagonów szutrówek typu 411V

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Tak tylko że spekulanci wiedzą i mogą kupić 10-15 zestawów a potem na alledrogo sprzedawać x2, a ten co chce kupić jeden wagon lub zestaw nie może
Bzdura. Nie wiem jak sklepy, ale dystrybutor przedaje po jednym numerze na głowę. A że niektórzy na zapas kupują planując odsprzedaż. To ułóż listę takich. Było już nie raz o polityce sprzedaży. A już posty am-70, żeby zmienić dystrybutora trącą zupełnym kabaretem. Nikt mu nie broni zrobić projekt, zamówić i dystrybuować [o ile zapłaci], tak jak robią ROBO i PMR.

Reakcje
212 87 35
Bzdura. Nie wiem jak sklepy, ale dystrybutor przedaje po jednym numerze na głowę. A że niektórzy na zapas kupują planując odsprzedaż. To ułóż listę takich. Było już nie raz o polityce sprzedaży. A już posty am-70, żeby zmienić dystrybutora trącą zupełnym kabaretem. Nikt mu nie broni zrobić projekt, zamówić i dystrybuować [o ile zapłaci], tak jak robią ROBO i PMR.
Bzdura, powiedz że w sklepie nie można zakupić kilku szt.... Dodaje do koszyka 10 płacę,a potem sprzedaję drożej,jaki sklep zabroni sprzedaży kilku sztuk??????

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.430 137 19
Bzdura, powiedz że w sklepie nie można zakupić kilku szt.... Dodaje do koszyka 10 płacę,a potem sprzedaję drożej,jaki sklep zabroni sprzedaży kilku sztuk??????
Po złożeniu zamówienia, sklep potwierdza zamówienie, a jeżeli "coś jest nie tak" to je modyfikuje. Dopiero później następuje płatność. Jeśli sklep "nie ma" więcej modeli to dostaniesz tylko jeden. Może to być zbieg okoliczności (ostatnia sztuka na sklepie) lub polityka sklepu (nie sprzedajemy więcej niż 1 sztukę na klienta).

Reakcje
212 87 35
Po złożeniu zamówienia, sklep potwierdza zamówienie, a jeżeli "coś jest nie tak" to je modyfikuje. Dopiero później następuje płatność. Jeśli sklep "nie ma" więcej modeli to dostaniesz tylko jeden. Może to być zbieg okoliczności (ostatnia sztuka na sklepie) lub polityka sklepu (nie sprzedajemy więcej niż 1 sztukę na klienta).
Pokaż mi taki sklep co sprzedaje po 1 szt tylko,oprócz eu07 co też było wręcz idiotyczne

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.389 124 1
Jestem ciekawy co by powiedzieli koledzy, gorliwi obrońcy tego "chorego" systemu dystrybucji/sprzedaży, gdyby nie należeli do grona "rodziny i znajomych królika"? I jak większość byliby skazani na kupno w wolnej sprzedaży? Czy też byliby tak zadowoleni, gdyby dowiedzieli się "za pięć dwunasta", że coś ma być, albo że już dany model się ukazał i po paru minutach został wykupiony? I jak chcą go posiadać to mogą go przecież kupić "z drugiej ręki" za wyższą cenę.
I jeszcze taka uwaga. Kolega @DRACULA wielokrotnie w swoich wpisach przywoływał fakt, że w przypadku takiej sprzedaży wystąpi zjawisko "nasycenia rynku". I ma rację. Tylko nie uwzględnił, że taka sytuacja mogła by mieć miejsce, gdyby cały nakład byłby sprzedawany poprzez ogólnodostępne sklepy. A tak jak jest teraz, to uprzywilejowani wiedząc, że towar jest deficytowy i można go za chwilę sprzedać ze znaczną "przebitką", skorzystają z tej okazji i bez względu czy jest im potrzebny czy nie to i tak go kupią.
A na koniec dodam, że w 100% zgadzam się z analizą kolegi @HMG, który bardzo dobrze scharakteryzował zjawisko sprzedaży modeli firmy Albert Modell. I mi też się wydaje, że duch "PRL-u", niestety, jest "wiecznie żywy":(

Ostatnio edytowane:

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.074 276 41
Problem z wąskim gardłem emisji powodującym spekulację na Allegro leży absolutnie po stronie Albert Model który nie nadąża z produkcją w Chinach realizując kilka projektów na Niemcy , Czechy i Węgry oraz Polskę jednocześnie ...
PMR w momencie wykonania trzeciego wagonu w postaci cemenciarki 408S ( po szutrówce 411V , samowyładowczym 418V )
zaplanowało 8 emisji w roku co półtora miesiąca .
Konkretnie 2 emisje podwójnego setu 411V , 3 emisje podwójnego etu 418V i 3 emisje podwójnego setu 408S w roku !

Takie tempo min.1600* - max.1920* sztuk modeli wagonów rocznie byłoby adekwantne do możliwości popytu rynku w sytuacji dużej podaży modeli Piko , plus innych firm Trix , Roco , Robo .... Ale Albert Model nie nadąża ... !
Nie dziwię się zwłaszcza po poważnej analizie podaży i popytu w VI epoce na rynkach niemieckim , szwajcarskim i pozostałych w UE w tematyce wagonów towarowych .
Realne konstrukcje tzn. zgodne z oryginałami ... sprzedają się na pniu.

( Piko odnotowało nagły wzrost sprzedaży w 2020r i dosłownie tłumaczy to sytuacją sanitarną na zasadzie ""siedzą, nie jeżdżą,nigdzie nie bywają = kupują" )
Zmierzyłem się z tym w momencie tworzenia ciężkiego wahadła podkontenerówek ( ogólnie nazywając zakupowane typy ) .
Zwłaszcza temat tzw. tankcontener'ów firmy Bertschi . Rynek wręcz rozrywa ! podaż .
Stąd m.in. problemy z szybkimi wznowieniami niektórych tematów w PKP przez Piko - które mocno wykorzystuje koniunkturę
w zachodniej VI epoce .
Np. taki Chemkesselwagen w oznaczeniu D-VTG ma już 9 ! emisję kolejnego numeru ...
Nasza VI epoka Cargo-PKP to nic nie znacząca nisza i pustynia pod względem realnych konstrukcji - mówię o segmencie wagonów towarowych .
Czy coś się w tym temacie zmieni - wąskie gardło produkcyjne w Chinach Albert Model ?
Musiałby rynek zachodni ( głównie niemiecki i szwajcarski ) UE ostygnąć a to przynajmniej w tym roku jeszcze nie nastąpi ...

* - w zależności od ilości 100 lub jak ostatnio120 zestawów danego setu .

Ostatnio edytowane:

Aurel

Aktywny użytkownik
Reakcje
156 10 0
No i tu pewnie dochodzimy do sedna, że łatwiej i taniej produkować Albertowi większe serie na rynek zachodni po więcej niż naszych 100/120 sztuk, a i pewnie cena lepsza. Proste. U nas wypuszczą w tzw pewnie międzyczasie krótką serię. Obserwowaliśmy podobny proces na przykładzie współpracy SKModel - Piko. Nie opłacało się robić krótkich serii dla SK Model, to obeszli dystrybutora i modele są ogólnodostępne w większych ilościach. Zagościła normalność. O pierwsze sztuki SM42, czy EU07 też była "walka o ogień". Ale to tylko takie gdybanie w wolnym czasie.

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.074 276 41
No i tu pewnie dochodzimy do sedna, że łatwiej i taniej produkować Albertowi większe serie na rynek zachodni po więcej niż naszych 100/120 sztuk, a i pewnie cena lepsza. Proste. U nas wypuszczą w tzw pewnie międzyczasie krótką serię.
Nie 100 - 120 szt tylko 200 - 240 szt w pojedyńczej emisji danego rodzaju wagonu sprzedawanego w setach .

Obserwowaliśmy podobny proces na przykładzie współpracy SKModel - Piko. Nie opłacało się robić krótkich serii dla SK Model, to obeszli dystrybutora i modele są ogólnodostępne w większych ilościach. Zagościła normalność. O pierwsze sztuki SM42, czy EU07 też była "walka o ogień". Ale to tylko takie gdybanie w wolnym czasie.
Piko nie zwiększyło ( poza nie licznymi wyjątkami ) liczby modeli w danej emisji - 500szt było za czasów SK Model i tak jest do dziś .

Ostatnio edytowane:

Laku

Aktywny użytkownik
Reakcje
489 25 1
Nie 100 - 120 szt tylko 200 - 240 szt w pojedyńczej emisji danego rodzaju wagonu sprzedawanego w setach .
Ale de facto sztuk jest tyle ile pudełek, a nie tyle ile wagonów. Nie ma tu znaczenia, że w pudełku są dwa czy więcej wagonów skoro dostępność dla klienta jest na poziomie 120 egzemplarzy. Przecież (licząc twoją metodą) nie da się kupić trzech sztuk albo pięciu. Z posiadania modelu ucieszy się nie 240 osób tylko 120. Jak przyjdzie do sklepu 240 osób to połowa wyjdzie z pustymi rękoma.

SP9XUR

Znany użytkownik
Reakcje
864 1 0
Jestem ciekawy co by powiedzieli koledzy, gorliwi obrońcy tego "chorego" systemu dystrybucji/sprzedaży, gdyby nie należeli do grona "rodziny i znajomych królika"? I jak większość byliby skazani na kupno w wolnej sprzedaży?
Nie jestem znajomym królika i nie widzę nic złego w tym że zamówienie składałem na kolanie oraz że nadal nie wiem czy kupiłem...
To nie PRL ale klasyczne kapitalistyczne zjawisko popytu i podaży ...

Można dyskutować o tym dlaczego jest tak mała podaż ... albo skąd jest tak duży popyt ... ale za to możesz nas Wszystkich którym sie nie udało kupić >> "uratować" proponując "swój" produkt w to miejsce gdzie jest niezaspokojona nisza ... zachęcam :D.

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.074 276 41
Ale de facto sztuk jest tyle ile pudełek, a nie tyle ile wagonów. Nie ma tu znaczenia, że w pudełku są dwa czy więcej wagonów skoro dostępność dla klienta jest na poziomie 120 egzemplarzy. Przecież (licząc twoją metodą) nie da się kupić trzech sztuk albo pięciu. Z posiadania modelu ucieszy się nie 240 osób tylko 120. Jak przyjdzie do sklepu 240 osób to połowa wyjdzie z pustymi rękoma.
Tak tu masz rację że będzie to w praktyce 120 klientów , tylko że od razu kupują po 2 wagony i nasycenie pierwszej grupy klientów powinno nastąpić 2 razy szybciej .

To nie PRL ale klasyczne kapitalistyczne zjawisko popytu i podaży ...
No tak to widzimy wszyscy ...
Ale prawda jest inna, zjawisko popytu i podaży nie jest związane tylko z systemem kapitalistycznym ale z każdym systemem gdzie występuje handel prywatny czy państwowy .