• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ALBERT MODELL - modele lokomotyw typu 060DA oraz serii ST43

Reakcje
30 2 0
Zastanawia mnie to jaki ma to sens w lokomotywach z epoki III albo IV.... Czy w tamtych czasach w ogóle stosowano np. światła manewrowe? Jeśli tak to chyba tylko w nocy. Chyba, że jazda po torze niewłaściwym.... ale to też tylko w nocy. W dzień nie było. Większość ludzi bawi się w rzeczywistości dziennej... Epoka III i IV to nawet świateł szlakowych (pociągowych) w dzień nie było używanych.
Myślę, że jednak powinno się chwalić za dobre praktyki, duża część modeli taboru PKP jednak nie ma w podstawie nawet świateł manewrowych tylko wymagają specjalnie zaprogramowanego dekodera np SU45 Piko

arvent

Aktywny użytkownik
Reakcje
597 8 0
Jako kot w worku, to fajny ten kot. Zawsze czekałem na fajny model rumuna, więc jak dla mnie zakup oczywisty.
Nie mam też nic przeciwko, gdyby konkurencja wypuściła kiedyś swoje rumuny, im rynek bogatszy, tym lepiej dla nas.

Zdjęcia ze strony sklepu Świat Modeli w Rybniku

ST43-81 DOKP Poznań Lok. Ostrów Wlkp. ep.IIIc-IVa 060030
060030.jpg

060030_1.jpg

ST43-139 Dyr. Wrocław Lok. Brochów ep.IVb 060031
060031.jpg

060031_1.jpg

ST43-228 Południowa DOKP Lok. Jasło ep.Va-b 060032
060032.jpg

060032_1.jpg

ST43-22 Zakład taboru w Czerwieńsku PESA Bydgoszcz S.A. - Napr.rew.17.10.2005 ep.Vc 060033
060033.jpg

060033_1.jpg

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.983 121 1
Raczej modyfikacja formy pod nasze "wiadra" miała tu największe znaczenie...
Ciekawe, bo modyfikacja do wersji bułgarskiej (też inny rodzaj przednich reflektorów) nie spowodowała wzrostu ceny. Również wersja z klimatyzatorem nie podniosła ceny.
Zresztą warianty form są dzisiaj standardem i nie ma to wpływu na cenę takiej lub inne wersji.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.161 131 19
Ciekawe, bo modyfikacja do wersji bułgarskiej (też inny rodzaj przednich reflektorów) nie spowodowała wzrostu ceny. Również wersja z klimatyzatorem nie podniosła ceny.
Zresztą warianty form są dzisiaj standardem i nie ma to wpływu na cenę takiej lub inne wersji.
Czy tamte modele są oferowane z dekoderami? Jakie płytki PCB są zamontowane w tamtych modelach? Czy różnica w cenie jest tylko różnicą wynikającą z obecności dekodera w modelach polskich lokomotyw oraz innej (bardziej zaawansowanej) płytki PCB?

Gor717

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
750 8 0
Czy ktoś z Kolegów zna przyczynę naniesienia na modelu: AM 060033 ST43-22 Zakład taboru w Czerwieńsku PESA Bydgoszcz S.A. - Napr.rew.17.10.2005 ep.Vc podległości pod Zakład Taboru w Czerwieńsku?
Baza Ilostan Pojazdów Trakcyjnych ForumKolejowe.pl - określa, że rzeczona lokomotywa podlegała pod ZT Czerwieńsk do czerwca 2001, a później przeszła do Nowego Sącza.

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
713 30 5
Czy ktoś z Kolegów zna przyczynę naniesienia na modelu: AM 060033 ST43-22 Zakład taboru w Czerwieńsku PESA Bydgoszcz S.A. - Napr.rew.17.10.2005 ep.Vc podległości pod Zakład Taboru w Czerwieńsku?
Baza Ilostan Pojazdów Trakcyjnych ForumKolejowe.pl - określa, że rzeczona lokomotywa podlegała pod ZT Czerwieńsk do czerwca 2001, a później przeszła do Nowego Sącza.
Ale wiesz, że ilostan też ma błędy?

Grzes

Moderator forum Sterowanie oraz Mikro-producenci.
Zespół forum
Donator forum
BGM
SMK Katowice
Reakcje
614 7 0
Teraz na makiecie. Nie mam zdjęć epoki VI :(

Makieta, która posłużyła do zrobienia zdjęć jest dziełem trzech osób - @stranski pomysłodawca, @Inkson główny wykonawca skrzynek i torowiska oraz @Heniek_Star który tak pięknie zazielenił ten moduł .

30_1.jpg

30_2.jpg

30_3.jpg

31_1.jpg

31_2.jpg

31_3.jpg

31_4.jpg

No i ostatnia :)

32_1.jpg

32_2.jpg

32_3.jpg

32_4.jpg

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
713 30 5
Zdaję sobie sprawę. Czyli Twoim zdaniem przydział jest OK, a ktoś skrewił dane w Ilostanie?
Czy tylko zgadujesz?
Jedyne co wiem, to fakt, że ilostan też ma błędy. A czy ta 22 ma przydział ok to niestety brakuje mi materiału, żeby to potwierdzić, jedynie mogę zaufać, że została opracowana zgodnie z oryginałem.

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
713 30 5
A czy możesz wstawić zdjęcia jednego z modeli z zapalonymi światłami, zarówno przednimi jak i tylnymi? I przy okazji potwierdzić, że model ma E1?

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.716 15 0
Trzebaby popatrzeć po zdjęciach oryginału.
Ilostan przedstawia, że w 2001 roku lokomotywa była już pod zarządem Nowy Sącz, ale naniesione oznaczenia na lokomotywie (rok 2003) dalej wskazują Czerwieńsk:
https://flic.kr/p/2jfYBjr
Znalazłem takie zdjęcie, ale jaki to rok...
https://flic.kr/p/2oqxprr

Gor717

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
750 8 0