• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ALBERT MODELL - modele lokomotyw typu 060DA oraz serii ST43

Reakcje
110 26 2
Aż strach się przyznać… na mojej skromnej makiecie lokomotywki jeżdża jeszcze w analogu, zasilane legendarnym transformatorkiem Fz1 Piko. Chciałbym nabyć ST43 Alberta ale oferowane są wyłącznie z dekoderem jazdy. Pytynie: Czy jest/będzie stosowna zaślepka umożliwiająca płynną jazdę w analogu?!
Pozdrawiam

Nie, ale możesz jeżdzicćw analogu z dekoderem jazdy ESU Pilot

hjugytf

Aktywny użytkownik
Reakcje
462 47 4
Jako kot w worku, to fajny ten kot. Zawsze czekałem na fajny model rumuna, więc jak dla mnie zakup oczywisty.
Nie mam też nic przeciwko, gdyby konkurencja wypuściła kiedyś swoje rumuny, im rynek bogatszy, tym lepiej dla nas.

Zdjęcia ze strony sklepu Świat Modeli w Rybniku

ST43-81 DOKP Poznań Lok. Ostrów Wlkp. ep.IIIc-IVa 060030
Zobacz załącznik 1000281
Zobacz załącznik 1000282

ST43-139 Dyr. Wrocław Lok. Brochów ep.IVb 060031
Zobacz załącznik 1000283
Zobacz załącznik 1000284

ST43-228 Południowa DOKP Lok. Jasło ep.Va-b 060032
Zobacz załącznik 1000285
Zobacz załącznik 1000286

ST43-22 Zakład taboru w Czerwieńsku PESA Bydgoszcz S.A. - Napr.rew.17.10.2005 ep.Vc 060033
Zobacz załącznik 1000287
Zobacz załącznik 1000288
Wydaje mi się czy lapy są wykonane tragicznie?

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.140 153 7
Zwrócił bym jeszcze uwagę na długość poręczy przy drzwiach wejściowych do kabiny. Bo w modelu ewidentnie są za krótkie (np. ST43-22).
Tak, niestety zgadza sie. W celu uzupełnienia Kolegi wpisu, załączam fotografie oryginału i modelu:
1694979617906.png
1694979542898.png

Dodatkowo udalo mi sie zauważyć kilka poniższych niezgodności, patrząc na powyższe fotografie:
- Wnęki na stopnie, w modelu są one wyraźnie za wąskie (nisze za niskie)
- Okno w drzwiach w modelu jest za małe, widać to bardzo dobrze patrząc na grubość obwódki nad górna krawędzią okna
- Poręcze na czole pod przednimi oknami w modelu są za nisko albo okna maja złe proporcje, jeden z tych dwóch elementów jest źle odwzorowany
- Górna krawędź ciemnozielonego paska w modelu kończy sie za nisko albo okna maja złe proporcje, jeden z tych dwóch elementów jest źle odwzorowany
- Obudowa klamki na drzwiach jest za długa, ale dotyka paska ciemnozielonego, co by sugerowało, że granica tego paska przebiega za nisko

EDIT: Rozbieżności pewnie będzie więcej, jak model otrzymany, ale po tych pobieżnych tylko spostrzeżeniach rodzi się pytanie, czy to jest nowo opracowana forma czy może jednak to stara forma z dodanymi wiadrami i nową elektroniką? Jeżeli to stara forma to cena zdecydowanie za wysoka na to co dostajemy.

Ostatnio edytowane:

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.779 179 15
Tak, niestety zgadza sie. W celu uzupełnienia Kolegi wpisu, załączam fotografie oryginału i modelu:
Zobacz załącznik 1000458 Zobacz załącznik 1000457
Dodatkowo udalo mi sie zauważyć kilka poniższych niezgodności, patrząc na powyższe fotografie:
- Wnęki na stopnie, w modelu są one wyraźnie za wąskie (nisze za niskie)
- Okno w drzwiach w modelu jest za małe, widać to bardzo dobrze patrząc na grubość obwódki nad górna krawędzią okna
- Poręcze na czole pod przednimi oknami w modelu są za nisko albo okna maja złe proporcje, jeden z tych dwóch elementów jest źle odwzorowany
- Górna krawędź ciemnozielonego paska w modelu kończy sie za nisko albo okna maja złe proporcje, jeden z tych dwóch elementów jest źle odwzorowany
- Obudowa klamki na drzwiach jest za długa, ale dotyka paska ciemnozielonego, co by sugerowało, że granica tego paska przebiega za nisko

Tak psioczono na MTB, że ma okno narożne do d..... a tu jest podobnie haha

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.131 88 0
Skoro i tak ma być tu posprzątane... pamiętam, jak przy którejś z poprzednich sprzedaży ludzie jechali na panu Ryszardzie jak na łysej kobyle. I teraz jest to samo, o ile nie gorzej. Większość ludzi bardzo łatwo wybacza wszelkie potknięcia... sobie samemu. Ale innych byście zaraz zabili.

A na temat wątku: ktoś już wie, co to za dekodery? Są w gniazdach, czy wlutowane? Jakiego typu gniazda? Z jakich powodów analog nie istnieje - czy projektant płytki w jakiś sprytny sposób wykorzytał funkcje dekodera, by oszczędzić na wbudowanej elektronice? Czy Kolega @Ty42-89 opiera na jakimś źródle swoje stwierdzenie o braku możliwości użycia zaślepki?

Swoją drogą, trzeźwa uwaga Kolegi @garou n.t. szajby z funkcjami świateł w ep. III-IV, kiedy prawie każdy oglądany lok jedzie w ogóle bez świateł :D To nie jest przytyk do producenta (rozumiem standardyzację) i użytkownik może ich przecież nie włączać. Ciekawi mnie jednak, ilu kolekcjonujących te epoki jara się funkcjami, których w pierwowzorach nie można było zaobserwować :D Że nie wspomnę, znani mistrzowie robią modele/konwersje parowozów, które to wszystko mają, a ich eksploatacja nie przetrwała połowy lat 70-tych.

Grzes

Moderator forum Sterowanie oraz Mikro-producenci.
Zespół forum
Donator forum
BGM
SMK Katowice
Reakcje
614 7 0
Skoro i tak ma być tu posprzątane... pamiętam, jak przy którejś z poprzednich sprzedaży ludzie jechali na panu Ryszardzie jak na łysej kobyle. I teraz jest to samo, o ile nie gorzej. Większość ludzi bardzo łatwo wybacza wszelkie potknięcia... sobie samemu. Ale innych byście zaraz zabili.

A na temat wątku: ktoś już wie, co to za dekodery? Są w gniazdach, czy wlutowane? Jakiego typu gniazda? Z jakich powodów analog nie istnieje - czy projektant płytki w jakiś sprytny sposób wykorzytał funkcje dekodera, by oszczędzić na wbudowanej elektronice? Czy Kolega @Ty42-89 opiera na jakimś źródle swoje stwierdzenie o braku możliwości użycia zaślepki?

Swoją drogą, trzeźwa uwaga Kolegi @garou n.t. szajby z funkcjami świateł w ep. III-IV, kiedy prawie każdy oglądany lok jedzie w ogóle bez świateł :D To nie jest przytyk do producenta (rozumiem standardyzację) i użytkownik może ich przecież nie włączać. Ciekawi mnie jednak, ilu kolekcjonujących te epoki jara się funkcjami, których w pierwowzorach nie można było zaobserwować :D Że nie wspomnę, znani mistrzowie robią modele/konwersje parowozów, które to wszystko mają, a ich eksploatacja nie przetrwała połowy lat 70-tych.

Płytka jest wyposażona we wtyk MTC 21 pin. Dekodery w zależności od wersji - LokSound 5 ESU lub LokPilot 5 ESU.
Płytka obsługuje pełny pakiet oświetlenia zgodny z E1 łącznie z sekwencyjnym zapalaniem świateł.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.140 153 7
W czasie zapowiedzi typowo "polskiego" Rumuna było podane tutaj na forum, że będzie miał poprawioną płytkę i problem prześwitywania będzie wyeliminowany, jak to miało miejsce w Rumunie np PTKiGK Rybnik (czego sam doświadczyłem). Czy Koledzy @Elvis albo @Grzes albo inni są w stanie to potwierdzić?

Reakcje
57 0 0
No cóż... zatem jeśli nie "Rumun" od Albert Model, i nie z MTB (bo nie do końca spełniają oczekiwania w zakresie odwzorowania oryginału), to może wreszcie ROCO się przebudzi i dostrzeże potencjał w wyprodukowaniu ST43 w pożądanej jakości (nie gorszej od obecnych opracowań elektrowozów i lokomotyw spalinowych innych zarządów kolejowych);
ST43 to chyba ostatni typ lokomotywy liniowej PKP, tak powszechnie obecnej na szlakach od III do praktycznie VI epoki, a jeszcze nieobecnej w naszych zbiorach (SM48 jednak takiego zasięgu występowania i liczebności nie osiągnęła)...
A może PIKO...??? Jeszcze ktoś inny...? Czekamy....