• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ALBERT MODELL - modele lokomotyw typu 060DA oraz serii ST43

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.140 153 7
Zdjęcia zdjęciami, ale ciągle brakuje danych jak model jeździ i jakie są funkcje oświetlenia czy dźwięku. Jeżeli Kolega @Ty42-89 (albo ktokolwiek inny) posiada model z dekoderem dźwiękowym, to czy w pudełku z modelem znajduje się rozpiska funkcji, tzn. jaka funkcja oświetlenia oraz dźwięku znajduje się pod daną 'efką'? Niestety na próżno szukać tej informacji na stronie SM, natomiast PMR-Modele w dzisiejszej korespondencji na temat zamawiania i wysyłki tej lokomotywy także nie podało tej jakże istotnej informacji. Taka rozpiska powinna być standardem i elementem specyfikacji jak ma to miejsce u innych prodrcentów na stronie www, aby każdy PRZED zakupem miał szansę zapoznać się z możliwościami produktu. To powinno być również dostępne w modelu z dekoderem jazdy i oświetlenia.

Ostatnio edytowane:

arvent

Aktywny użytkownik
Reakcje
597 8 0
Wczoraj, zanim strona sklepu rozsypała się, to przez pewien czas było widać ofertę poszczególnych wariantów ST43.
Mam tylko trzy zrzuty wersji z dekoderem dźwiękowym. To tak tylko w celach ciekawostki i jak miał przebiegać wybór i zakup.
ST43-139 060031.png

ST43-228 060032.png

ST43-22 060033.png

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.140 153 7
Wczoraj, zanim strona sklepu rozsypała się, to przez pewien czas było widać ofertę poszczególnych wariantów ST43.
Mam tylko trzy zrzuty wersji z dekoderem dźwiękowym. To tak tylko w celach ciekawostki i jak miał przebiegać wybór i zakup.
Zobacz załącznik 1000574

Zobacz załącznik 1000575

Zobacz załącznik 1000576
No to fajno :) , że SM jednak podał zdawkową informację, bez wykazu, ale jednak podał, że coś takiego jest. Teraz jakby ktoś wrzucił na forum to byłoby super.

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
410 8 0
To okno w drzwiach wygląda jak bulaj. Gorzej się chyba tego nie dało odwzorować, a rzuca się bardzo w oczy. Tam powinien być prostokąt o zaokrąglonych kątach, a jest owal.
To tak krytycznie, nie moja skala, u mnie śmigają Rumuny od MTB 120 razy pomniejszone

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.779 179 15
Że tak delikatnie się wtrącę w ten wątek .... lata temu przerabiałem modele Tilliga, KEMO i Gevkoma na ST43 wstawiając górny i dolne reflektory itd .... ale teraz mi te modele z nowego wypustu wyglądają jakoś tak, sam nie wiem, dziwnie?

337266624_885397966071089_5698877925083420824_n.jpg

Reakcje
30 2 0
Przede wszystkim "łączenie budy" rzuca się w oczy.
Jutro na spokojnie przeanalizuję sobie te modele w porównaniu z MTB, z którego - odziwo, jestem bardzo zadowolony.
MTB po uzbrojeniu w wszystkie części dodatkowe generalnie wygląda dosyć akceptowalnie, szczególnie trąbki robią robotę, MTB w porównaniu do Pikolców potrafiło je zrobić z wgłębieniami :rolleyes: (Piję do SU45 i EU07 które aż się proszą o te ,,drobne'' usprawnienie, już nie mówiąc o lampach w siódemkach które są zwyczajnie obleśne jak na te czasy i ceny)
Miałem go jakiś czas z dźwiękiem z DCC24 i sobie chwaliłem, choć ostatecznie poszedł na sprzedaż i kasa przekierowana została na Vectrona Roco ....

Ostatnio edytowane:

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.116 55 1
MTB po uzbrojeniu w wszystkie części dodatkowe generalnie wygląda dosyć akceptowalnie, szczególnie trąbki robią robotę, MTB w porównaniu do Pikolców potrafiło je zrobić z wgłębieniami :rolleyes: (Piję do SU45 i EU07 które aż się proszą o te ,,drobne'' usprawnienie, już nie mówiąc o lampach w siódemkach które są zwyczajnie obleśne jak na te czasy i ceny)
Miałem go jakiś czas z dźwiękiem z DCC24 i sobie chwaliłem, choć ostatecznie poszedł na sprzedaż i kasa przekierowana została na Vectrona Roco ....
I jedno i drugie można poprawić przy zerowych kosztach. Po prostu PIKO zostawiło zbyt dużo materiału w modelach;)
IMG_20230919_023848.jpg

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.463 148 0
Z e-maila od pana Koja:
Dekoder jazdy: ESU LokPilot DCC V5 MKL (MTC21)
Dekoder dźwiękowy: ESU LokSound DCC V5 MKL (MTC21)
1. Jakie konkretnie są to wersje (symbol) dekoderów?
2. Czy jest gdzieś dostępna rozpiska funkcji i dźwięków?
3. Czy można będzie zmienić kolejność funkcji / przypisanie różnych funkcji i dźwięków do klawiszy F wg swoich upodobań?
4. Czy jest możliwość dołożenia UPS?

Grzes

Moderator forum Sterowanie oraz Mikro-producenci.
Zespół forum
Donator forum
BGM
SMK Katowice
Reakcje
614 7 0
1. Jakie konkretnie są to wersje (symbol) dekoderów?
2. Czy jest gdzieś dostępna rozpiska funkcji i dźwięków?
3. Czy można będzie zmienić kolejność funkcji / przypisanie różnych funkcji i dźwięków do klawiszy F wg swoich upodobań?
4. Czy jest możliwość dołożenia UPS?

Ad 1,2 - Na zdjęciu.
Ad 3 - Jeśli posiadasz programator ESU to jak najbardziej, programowanie za pomocą CV jest w ESU bardzo skomplikowane :(
Ad 4 - Są już zamontowane 2 kondensatory 470 uF.

INS.jpg

arvent

Aktywny użytkownik
Reakcje
597 8 0
Z powyższego zdjęcia, to rozumiem, że do osiągnięcia maximum cyfrowych doznań, zostaje jeden mały zabieg w podłączeniu oświetlenia kabin maszynisty? Płytka ma wyprowadzone gniazdo i Pan Elvis dysponuje gotowymi zestawami: kabelki z wtyczką i dioda?
Czyli zaraz po otrzymaniu modeli, znowu do pudełka i w podróż do Pana Elvisa.
Czy sekwencje dźwiękowe są takie same jakie były już w ST43-14?