• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ALBERT MODELL - modele lokomotyw typu 060DA oraz serii ST43

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.717 62 3
Z powyższego zdjęcia, to rozumiem, że do osiągnięcia maximum cyfrowych doznań, zostaje jeden mały zabieg w podłączeniu oświetlenia kabin maszynisty? Płytka ma wyprowadzone gniazdo i Pan Elvis dysponuje gotowymi zestawami: kabelki z wtyczką i dioda?
Czyli zaraz po otrzymaniu modeli, znowu do pudełka i w podróż do Pana Elvisa.
Czy sekwencje dźwiękowe są takie same jakie były już w ST43-14?
Nie mam gotowych kabelków, dźwięk jest ten sam.
Nie jestem jedynym facetem na świecie, który potrafi przylutować dwa kabelki do jednej diody.
Poza tym, to ja jadę w podróż.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.716 15 0
Możesz wygooglować sobie jak wygląda ST43 i porównać, to nie temat o MTB więc nie sądzę że jest sens kontynuować rozmowę. Ale po krótce - przód jest skopany tak, że EU07 od Piko to nic w porównaniu do tego jak MTB potrafi iść na skróty.
Warto byłoby jednak odnieść się merytorycznie do takich zarzutów.
Sam chętnie dowiedziałbym się, co jest skopane w modelu MTB (oprócz bocznej-czołowej szyby).

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.140 153 7
Rozpiska funkcji porządna, tylko do prawdy nie rozumiem dlaczego pominięto wykonanie oświetlenia kabiny? Inne bajery jak Pc2 są (sygnał rzadko używany, nie wspominając o makietach), a wg mnie pominięto zdecydowanie ważniejszą funkcję jak oświetlenie kabiny maszynisty. Czyli do ceny 1200/1600 zł dorzucamy przesyłkę w obie strony i wykonanie dodatkowej usługi. Czy kwota zamknie się gdzieś pewnie pod 2000 zł. I to jeszcze będzie produkt tylko udający polskiego Rumuna, jak trafnie podsumował Kolega @m_zntk.
PIKO - zrób w końcu ST43 i będzie spokój!

Ostatnio edytowane:

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
713 30 5
Czyli do ceny 1200/1600 zł dorzucamy przesyłkę w obie strony i wykonanie dodatkowej usługi. Czy kwota zamknie się gdzieś pewnie pod 2000 zł. I to jeszcze będzie produkt tylko udający polskiego Rumuna, jak trafnie podsumował Kolega @m_zntk.
PIKO - zrób w końcu ST43 i będzie spokój!
Trochę chyba przesadziłeś z kwotą 2000 zł, zwłaszcza od ceny 1200 zł. Z tego co ja rozumiem, to dekoder został już zaprogramowany pod oświetlenie kabiny, a ponadto są wyprowadzone kable pod oświetlenie kabiny, względnie na płytce są punkty lutownicze pod tę funkcję. Nie wydaje mi się, żeby taka usługa miała kosztować 400 zł. Poza tym, jeśli jest dokładnie tak jak ja rozumiem ten problem, to wystarczy wlutować dwie diody, żeby klikając na MM f7 mieć oświetlenie kabiny. W związku z tym w zasadzie każdy, kto zajmuje się modelarstwem sam może sobie to zrobić, nie jest to wielka robota. Choć oczywiście szkoda, że producent nie zrobił tego przy okazji montażu modelu. Ale...zapewne są powody, które to spowodowały.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.476 443 99
Przepraszam za zamieszanie, bo to ja pierwotnie zamieściłem prośbę o postawienie obok siebie MTB i tego z AM.... tak by rzucić okiem na te konstrukcje ustawione w podobnych ujęciach --- a tu się dyskusja o MTB wytworzyła.
Mam przy okazji do kolegów prośbę, by jednak konkretnie odpowiadać na pytania. Prosiłem o zdjęcia porównawcze (jeśli ktoś ma oba modele), a nie wrzucanie tu przerobionych MTB... (aczkolwiek dobra to robota). Chodziło mi o fakt spojrzenia na surowe MTB i tego "Albercika" na jednym zdjęciu z tego samego obiektywu i zdecydowanie czy zakup MTB to aż taka pomyłka zakupowa, skoro ten ST43 od "Alberta" też idealny nie jest. Ceny na aukcjach oferty MTB trafiają się już od 550-600zł, stąd pytanie wyszło... zamiast płacić ponad tysiaka za ten model od Albert Modell pomyślałem, że kupi się MTB, przerobi się 'dziada' i też radocha będzie...

MTB ma prawidłowej długości uchwyty przy drzwiach i lepsze okno w drzwiach :cenzura: /oczywiście żartuję - intencją napisania tego było to, że coś jest lepsze tu, coś jest lepsze tam... a cena też ma znaczenie./

Każdy tutaj przykłada niesamowitą uwagę do detalu, a prawda jest taka, że podczas zabawy w małą kolej na makiecie bardziej istotny staje się sam fakt zabawy, niż to, że jakiś szczegół modelu (zwykle widoczny po przypatrzeniu się) jest idealny, czy nie...

Ostatnio edytowane:

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.140 153 7
Trochę chyba przesadziłeś z kwotą 2000 zł, zwłaszcza od ceny 1200 zł.
Odniosłem się do wersji dźwiękowej. Ponadto doliczyć trzeba koszt przesyłek. Trzeba o to zapytać Kolegę Elvisa.
Ale...zapewne są powody, które to spowodowały.
Dokładnie, bardzo ciekawe jakie to powody? Może kabina jest tak słabo odwzorowana, że nawet zaniechano jej oświetlania? :ROFL:

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
360 5 1
I taka "ciekawostka": sygnał Pc2 wyklucza się ze światłami czerwonymi czyli jak chcemy jechać po torze lewym luzem to tylko bez końcówek!!! Ciekawy pomysł. Wiem, to sytuacja praktycznie na makietach nie występująca, ale jak już coś ma być to niech to będzie zrobione prawidłowo. Co do oświetlenia kabin to nie wystarczy "przylutować" kabelka, gdyż klawisz F8 obsługujący tą funkcję jest nieaktywny i trzeba w programie to zmienić. A niech tam... "dołożę do pieca": próbowałem zmienić adres w lokomotywie - Multimaus normalny - Error, Multimaus z Z21 - Error, program ESU z lokprogramerem - odmowa. Dekoder wyjęty z lokomotywy założony na tester - działa prawidłowo!!! Co tu jest grane?!! I jeszcze dźwięk silnika schodzący do zera i "wchodzący" na obroty co kilkanaście sekund - co to za "dziwo", w oryginalnym dźwięku na stronie ESU tego nie ma, bo i nie powinno być. I nie jest to "przypadłość" jednej mojej lokomotywy tylko już ośmiu innych osób.

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.463 148 0
I taka "ciekawostka": sygnał Pc2 wyklucza się ze światłami czerwonymi czyli jak chcemy jechać po torze lewym luzem to tylko bez końcówek!!! Ciekawy pomysł. Wiem, to sytuacja praktycznie na makietach nie występująca, ale jak już coś ma być to niech to będzie zrobione prawidłowo. Co do oświetlenia kabin to nie wystarczy "przylutować" kabelka, gdyż klawisz F8 obsługujący tą funkcję jest nieaktywny i trzeba w programie to zmienić. A niech tam... "dołożę do pieca": próbowałem zmienić adres w lokomotywie - Multimaus normalny - Error, Multimaus z Z21 - Error, program ESU z lokprogramerem - odmowa. Dekoder wyjęty z lokomotywy założony na tester - działa prawidłowo!!! Co tu jest grane?!! I jeszcze dźwięk silnika schodzący do zera i "wchodzący" na obroty co kilkanaście sekund - co to za "dziwo", w oryginalnym dźwięku na stronie ESU tego nie ma, bo i nie powinno być. I nie jest to "przypadłość" jednej mojej lokomotywy tylko już ośmiu innych osób.
Czyli co - i tak do Elvisa trza wysłać? :)

Reakcje
91 13 3
Czyli co - i tak do Elvisa trza wysłać? :)
Każdy musi coś zarobić.
Myślę i jak większość osób, chodź dużo milczy, że to zostało zaplanowane. Klient wyśle model, a ktoś zarobi.

... I jeszcze dźwięk silnika schodzący do zera i "wchodzący" na obroty co kilkanaście sekund - co to za "dziwo", w oryginalnym dźwięku na stronie ESU tego nie ma, bo i nie powinno być. I nie jest to "przypadłość" jednej mojej lokomotywy tylko już ośmiu innych osób.
A kto wygrywał dźwięki i montował do Rumuna?

Ostatnio edytowane:

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.717 62 3
Każdy musi coś zarobić.
Myślę i jak większość osób, chodź dużo milczy, że to zostało zaplanowane. Klient wyśle model, a ktoś zarobi.

A kto wygrywał dźwięki i montował do Rumuna?
Zostało zaplanowane, że każdy może taką pierdołę wykonać sobie sam, albo komuś zlecić i jest to wola nabywcy, a nie sprzedającego.
Dekodery przyszły zaprogramowane z ESU.