• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ALBERT MODELL - modele lokomotyw typu 060DA oraz serii ST43

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.131 88 0
Potwierdza to ilostan: https://ilostan.forumkolejowe.pl/index.php?nav=lok&id=15303&title=ST43-46

od nr 81 zamiast gwizdawek zamonotwano syreny,
To również potwierdza ilostan: https://ilostan.forumkolejowe.pl/index.php?nav=lok&id=15436&title=ST43-81 (informacja dla korzystających z dekodera dźwiękowego).

Czyli w ST43-81 były duże reflektory już fabrycznie. Skoro model ma reflektory bez uchwytów (wyglądają na usunięte z odlewu), a pozostałe modele mają te uchwyty, to producent zrobił to intencjonalnie i musiał mieć na to dokumentację. Zatem w żadnym razie nie podważam słuszności odwzorowania na rok 1967. Natomiast pytanie, od kiedy na tym modelu pojawiły się uchwyty, pozostaje nie odpowiedziane. Czy np. po pierwszej naprawie mogły już być, oraz kiedy ta naprawa była?

[EDIT]
Wyrywkowe sprawdzenie obecności tych uchwytów w modelach lokomotyw 3 producentów z ep. IIIc-IVc:
ET21-442, rew. 30.8.78: brak
EU07-400, stan fabryczny: brak
EU07-161, rew. 26.5.78: brak
ST44-752, stan fabryczny: są
ST44-013, stan fabryczny: są
[/EDIT]

Ostatnio edytowane:

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.244 30 1
Prawdopodobnie w połowie lat 70-tych już przy okazji napraw tych lokomotyw ujednolicano ich wygląd.
(Informację taką podaję za artykułem o ST43 zamieszczonym w ŚK) Więc wszystko wskazuje na to, że te wieszaki na 81 były uzupełnione choć to nie pewnik.

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
683 54 1
[EDIT]
Wyrywkowe sprawdzenie obecności tych uchwytów w modelach lokomotyw 3 producentów z ep. IIIc-IVc:
ET21-442, rew. 30.8.78: brak
EU07-400, stan fabryczny: brak
EU07-161, rew. 26.5.78: brak
ST44-752, stan fabryczny: są
ST44-013, stan fabryczny: są
[/EDIT]
Zarówno ET21 , jak i tym bardziej dużo młodsze siódemki 303E, posiadały/posiadają uchwyty na sygnałki na czołownicy, co zostało odwzorowane w modelach tych lokomotyw, w tym również, we wspomnianych przez Kolegę ET21-442 i EU07-400. W siódemce uchwyty znajdują się tuż pod reflektorami, w sputniku na narozniku pudła.
Co do EU07 4E, to uchwyty znajdują się na boku, od strony zewn. reflektora. Nie mam jak sprawdzić w chwili obecnej, jak to wygląda w modelu EU07-161, ale brak odwzorowania tego elementu, mogło by oznaczać, że po prostu tego nie uwzględniono, podobnie jak w modelu EN57, co jest zdecydowanie błędem.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.131 88 0
Dzięki za sprostowanie. Pisałem jedynie o reflektorach, w/w modele nie mają uchwytów na reflektorach, a ST44 mają, oraz ST43 inne niż 81, też mają.

Tu jest model EU07-161:
1699229975924.png

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
683 54 1
Dzięki za sprostowanie. Pisałem jedynie o reflektorach, w/w modele nie mają uchwytów na reflektorach, a ST44 mają, oraz ST43 inne niż 81, też mają.

Tu jest model EU07-161:
Zobacz załącznik 1011743
ET21 i EU07 303E, nie mają i mieć nie powinny (takich uchwytów jak ST43 i ST44, które są typowe dla tych lokomotyw).
Dzięki za fotkę, która jednoznacznie rozwiewa wątpliwości co do EU07-161 (y)
Teraz pozostaje pytanie, czy pierwowzór w skali 1:1, z jakichś względów, wyjątkowo tych uchwytów (na boku reflektora), rzeczywiście nie posiadał i zostało to uwzględnione w modelu, czy jest to ewidentny błąd.:niepewny:

Ostatnio edytowane:

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.935 119 22
Z tego co kojarzę to z racji technologii wykonania pudła tego modelu nie było możliwości prawidłowego odwzorowania tych uchwytów na obudowach reflektorów. Mam na myśli EU07 firmy Piko.

TORONCIAK

Aktywny użytkownik
Reakcje
522 24 3
Ludzie dopiero co kupili te Rumuny a już widziałem dużo ofert ich sprzedaży...
Ja nie rozumiem kupowania tylko po to by za tydzień wystawić na pewnym portalu aukcyjnym. I tak jest praktycznie z każdym modelem z literkami PKP. Jak ktoś mi zacznie pisać o wolnym rynku to niech to zachowa takie wywody dla siebie. Janusz biznesu to zwykły podczłowiek któremu frajerzy dają zarobić.

SP45-166

Aktywny użytkownik
Reakcje
942 41 3
Szczerze? Wałkowane było tysiące razy. Ma ktoś ochotę to tak robi. Ma ktoś ochotę to kupić? To kupuje.
Jak sklep jeden czy drugi robi przecenę o 20-30% jak to było ostatnio, a i tak sprzedaje z zyskiem, to już Januszem biznesu nie jest? To ile zysku ma normalnie na sztuce? EN57-925 na tej turbopromocji była do kupienia za niecałe 1300 złotych. Po ile była tuż po premierze lepiej przypominał nie będę.
Każdy handel polega w mniejszym lub większym stopniu na mechaniźmie spekulacji, celem jest zysk. Warto sobie zobaczyć jakie ceny są na rynku typu giełda rolnospożywcza, a ile potem kosztuje to w osiedlowych warzywniakach. Różnica 2-3 krotna nierzadko. Tyle że w przypadku rzeczy codziennego użytku, mamy wolny i bardzo duży rynek, z nadpodażą ofert szczególnie w sezonie na dany asortyment (np truskawki), więc i cena ciągnie w dół a nie w górę. A rozrzut jest ogromny od odpadu truskawek po 3-4 złote za kg, przez 6-8 za kg pełnowartościowego owocu w sezonie, 15-20 za tzw krajowe truskawki jesienne, po 30-40 za możliwość kupienia w styczniu czy lutym jakichś wytworów szklarniowych tudzież importowanych z Afryki.
Z prawdziwą spekulacją, mielibyśmy do czynienia, gdyby dwóch, trzech dużych graczy wykupywało cały nakład np EN57 od PIKO i potem tym handlowało po zawyżonych dwukrotnie cenach.
Ja tu nic takiego nie widzę. To pojedyncze oferty drobnych ciułaczy. Przewijają się czasem nawet oferty zbliżone do sklepowej. A to pierwsza edycja. Będą pewnie kolejne, więc za jakiś czas modele będą czekać na kupujących a nie odwrotnie.

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.730 14 0
Gniazdo do podłączenia tylnych świateł.
TP=tylne prawe, TPC=tylne prawe czerwone, itd. a TK=tylna kabina, + to plus zasilania LEDów.
Umowny przód lokomotywy jest po lewej stronie płytki więc prawa strona jest u góry wg obrazka wyżej