• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ALBERT MODELL - modele lokomotyw typu 060DA oraz serii ST43

Reakcje
91 13 3
Macie też problemy z jadą modelu? U mnie model czasem zatrzymuje się, słychać ze silnik pracuje, a koła nie kręcą się. Po cofnięciu ręcznie modelu wszystko wraca do normalności. Miał ktoś taki przypadek i wie jak to rozwiązać?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.333 504 30
Nie, nie skleroza, tylko oczekiwanie, by wpisy były konkretne, a nie bla, bla, bla, typu "pan Y powiedział panu Z". Nie mówiąc już o tym, że powtarzanie takich informacji bez podania dowodów uważam za co najmniej niestosowne. Doskonale pamiętam tamtą dyskusję i wprawdzie nie mam powodu by nie wierzyć koledze @Robert Reschka, jednak dopóki nie mamy formalnego potwierdzenia, rozpowszechnianie tego typu informacji nie jest wskazane.

PS. Widzę, że kolega @grosiszcze nie przepuści żadnej okazji, by mi próbować dopiec. :p

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.463 148 0
Mam prośbę do "skorych do walenia negatywów": Może zamiast "walić negatywy", udzielili byście merytorycznej odpowiedzi na zadane w poście #825 pytanie. :)
Czy się doczekam?

Wojciech49

Aktywny użytkownik
Reakcje
234 3 0
To może ja spróbuję odpowiedzieć na pytanie zawarte w poście #825. :)
W styczniu pytałem Alberta o plan wydawniczy dla PKP i CFR bo te zarządy mnie interesują. Odnośnie lokomotyw otrzymałem taką odpowiedź:

"Yes, 5 LDH lcos will arrive in March, 060DA and ST43 are not planned yet but sooner or later they will be produced."

Myślę, że każdy potrafi sobie to przetłumaczyć. :)

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.694 37 4
A czy ktoś wie jak wymienić zestaw kołowy w modelu ST43? Po odkręceniu dekielka od dołu wózka nie można go wyjąć bo przeszkadzają z każdej strony po dwa wysięgniki imitacji zwieszenia pudła.

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.635 8 0
A czy ktoś wie jak wymienić zestaw kołowy w modelu ST43? Po odkręceniu dekielka od dołu wózka nie można go wyjąć bo przeszkadzają z każdej strony po dwa wysięgniki imitacji zwieszenia pudła.
Bez demontażu bocznych maskownic/imitacji wózka to się nie uda. Z kolei aby można było je zdemontować bez uszkodzeń - trzeba zdemontować pudło lokomotywy. Maskownice na wózku składają się z dwóch części (dzielone są wzdłuż osi podłużnej) i osadzone "na wcisk".

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.694 37 4
Dzięki, zgadza się, wzdłuż osi podłużnej wózka widać niewielką cienką linię łączenia na czole i tyle wózka obu maskownic, jakby tylko był włos. Po lekkim ostrożnym obkręceniu wkrętaka włożonego między ramę a maskownicę boczną - subtelnie ale siłowo osłony odsuwają się od ramy, ale trzeba uważać na elementy - ja mam je przyklejone do ramy wózka pomiędzy kołami na końcu resoru zawieszenia pudła na wózku i już ponownie się to oderwało. Dzięki za informację.