• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ALBERT MODELL - modele lokomotyw typu 060DA oraz serii ST43

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.465 148 0
Może być, że tak, a może być że nie.

Za tym, że zrobi to AM przemawia to, że zainwestowali w nową wersję form z wiadrami. Ale że pan X poszedł do sądu i złożył pozew przeciwko panu Y dało do myślenia AM, że może nie warto stąpać po cienkiej sądowo-prawniczej linie. I postanowili coś z tym fantem zrobić. A jest przecież jakiś tam kawałek tortu (jeśli nie cały tort) na rynku do zjedzenia.

Przeciw AM przemawia to, że wspomina o tym na swoim FB pan RR z SM. No bo przecież pan RR nienawidzi AM właśnie za to, że na ich zlecenie jakiś chińczyk podp...lił w nocy te formy z fabryki pana X i ma je teraz pan Y.

Także jak zwykle na dwoje babka wróżyła a my nadal wiemy, że nic nie wiemy. o_O

A teraz czekam na chłopczyków z piaskownicy od "nudne", "X" i inne tego typu wynurzenia. :)

Taxido

Nowy użytkownik
Reakcje
3 0 0
Nie angażując się w spory co do praw autorskich, bo nie znam sprawy, chciałem napisać, że kilka dni temu na Allegro przyuważyłem ST43-22 z dekoderem, były dwie wersje dekoder jazdy/oświetlenia za 1300 zł i dekoder dźwiękowy za 1700 zł. Lokomotywa nowa od PMR, zdecydowałem się na tańszą opcję i dzisiaj do mnie dotarła paczkomatem. Używane chodzą drożej więc długo się nie namyślałem i choć nie testowałem go jeszcze w jeździe to moje wrażenia po otwarciu pudełka są bardzo dobre, model jest dość prosty i oszczędny w formie, ale ma kilka szczegółów które dodają mu uroku, jest przy tym bardzo ciężki i nie ma gumek przyczepnościowych. Jeśli tylko jazda będzie na podobnym poziomie (wiem, że mają tendencję do kiwania się na boki) to pewnie będzie moim ulubieńcem i zrobi spory przebieg. Byłem co do tego modelu sceptyczny, ale czuję się nim przekonany, oby tylko sposób poruszania się modelu na torowisku mnie nie zawiódł.

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.554 60 1
Mam takie pytanie, ponieważ teraz dopiero przetestowałem mojego ST43 i niestety gdy jedzie do przodu kabiną A i łuki są w prawo to zgrzypi. Tylko przy takiej jeździe, w innych konfiguracjach jest ok. Czy ktoś miał taki problem lub wie jak to naprawić?

Reakcje
57 2 1
Mam takie pytanie, ponieważ teraz dopiero przetestowałem mojego ST43 i niestety gdy jedzie do przodu kabiną A i łuki są w prawo to zgrzypi. Tylko przy takiej jeździe, w innych konfiguracjach jest ok. Czy ktoś miał taki problem lub wie jak to naprawić?
Hej, sprawdź zestawy kołowe. Fabrycznie są krzywe, może u Ciebie któraś z zębatek jest pęknięta. Polecam wymianę wszystkich kół na te z Sm42 od Piko. Jak to nie pomoże to rozbiórka całego modelu i szukanie przyczyny. Może wały karana lub przekładnia ślimakowa. Pozdrawiam Konrad

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.554 60 1
Hej, sprawdź zestawy kołowe. Fabrycznie są krzywe, może u Ciebie któraś z zębatek jest pęknięta. Polecam wymianę wszystkich kół na te z Sm42 od Piko. Jak to nie pomoże to rozbiórka całego modelu i szukanie przyczyny. Może wały karana lub przekładnia ślimakowa. Pozdrawiam Konrad
Dzięki za podpowiedź, no nic będę mieć chwilę czasu to będę szukać przyczyny.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.611 64 3
Podejrzewam że jeśli to występuje tylko przy jeździe w jedną stronę po łuku w prawo to przyczyny bym szukał przy wałkach napędowych. Czasem może to być jakiś kabelek lub coś innego co się ociera o napęd.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.988 121 1
Rumuński sklep trains-addicted.ro zapowiedzał kolejną edycję modeli lokomotyw 060DA od Albert Modell. Modele w wersji limitowanej mają się ukazać na przełomie stycznia-lutego 2025 roku. W tej edycji, węgierski producent przewidział m.in. wersję z ryflowanym poszyciem.
AlbertModell-locomotive-diesel-060-DA-CFR-low.jpg

Ps. Ciekawe, czy przy okazji nowej edycji modeli 060DA, ukaże się również wersja ST43:niepewny: