• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ALBERT MODELL - modele lokomotyw typu 060DA oraz serii ST43

Reakcje
4.080 412 18
W opisie jest DB Schenker od Albert Model.
Po co te zapowiedzi? To model czy zabawka dla dzieci?
Gusta są różne. Jedni cieszą się z realistycznych zapowiedzi, inni po prostu z tej funkcji nie korzystają. Warto dodać, że zapowiedzi nie odtwarzają się automatycznie. Można je wywołać ręcznie albo całkowicie pominąć.

Malowanie modelu jest zgodne z opisem i przedstawia wersję DB Schenker. W linku wyraźnie zaznaczono, że zastosowano dźwięki z wersji CFR. Poza zapowiedziami nie różnią się one praktycznie niczym od typowych dźwięków lokomotywy ST43, co jest całkowicie zrozumiałe.

Zatem pytanie wprost. Czy chciałeś zwrócić uwagę na coś konkretnego, czy to raczej próba prowokacji?

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.164 131 86
Nie czytałem opisu. Tylko tytul i myślałem, że to miał być inny link.

A to, że "zapiedzi' wywołuje sie "recznie' to wiem. Ale nadal uważam, że to trochę infantylne.

Reakcje
4.080 412 18
To to już w ogóle porażka... "bileciki do kontroli"... zabawa dla 5 letniego dziecka.

Narzekasz też, że w telewizji jest kanał dla dzieci, czy po prostu go nie włączasz? Tu działa dokładnie ta sama zasada. Nie podoba się funkcja zapowiedzi, to jej nie używaj.

A co do rzekomej infantylności, to zapominasz o jednej podstawowej rzeczy. Gdyby nie te wszystkie pięcioletnie dzieciaki, którym świecą się oczy na dźwięk takich zapowiedzi z modelu, to nie byłoby nowych modelarzy. A jak nie ma nowych modelarzy, to nie ma klientów i nie opłaca się produkować tych wszystkich modeli, które wy – liczący nity i całujący zderzaki – chcecie mieć perfekcyjne, a i tak potem tylko marudzicie, co znowu jest nie tak.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.164 131 86
@Robert Reschka jak by nie było tego w "nagraniu" to dzieci by nawet nie zauważyły, że coś brakuje.

To już szybciej można było by zrobic automatyczne zapowiedzi włączane przyjazdem pociagu na konkretną stacje. Są teraz (od wielu lat) możliwości nagrywania krótkich komunikatów w układach isd.

Dobra... takie moje dywagacje. Over and out.

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.565 3 0
Panowie dajcie sobie po razie na jakimś spotkaniu przy makiecie i już.
Osobiście nie lubię dzwięków zapowiedzi (pociąg wjeżdża na stację swędziwory dolne, a zapowiedź że na Warszawę wschodnią- bez sensu kompletnie), a tym bardziej rozmowy z radiotelefonu (którego w większości przypadków i tak w realu nie słychać na zewnątrz).

Ale skoro już jest, a nie pasuje, to nie włączamy.

Tak myślę, nie trzeba się ze mną zgadzać.

Miłego.

Reakcje
4.080 412 18
Żeby było jasne – sam nie lubie tych zapowiedzi stacyjnych. Tam, gdzie mogę, usuwam je ze swoich modeli. Tak samo zresztą jak komunikaty radiowe. Dla mnie to też zbędny dodatek. Technicznie rzecz biorąc, stukot styczników też nie jest dźwiękiem słyszalnym na zewnątrz, a mimo to fajnie, że go słychać.

Sedno sprawy jest jednak takie, że wielu modelarzy właśnie takie dodatki bardzo lubi (nawet jeśli ja osobiście nie). I nie trzeba im narzucać swojego punktu widzenia. To równie irytujące jak ta frakcja wegetarian i wegan, która uważa, że ich styl życia to jedyna słuszna droga i wszyscy mają teraz robić to samo. To po prostu wkurza. Niech jedzą co chcą, mogą sobie nawet jak krowy cały dzień paść się na łące – byleby dali innym żyć po swojemu i się nie wtrącali. Z modelarstwem jest tak samo. Każdy powinien mieć prawo mieć swoje modele i swoją makietę taką, jaka mu się podoba. Bo to, co komuś wydaje się jedyną słuszną drogą, wcale nie musi tak wyglądać dla innych.

smok29

Nowy użytkownik
Reakcje
4 0 0
Alex mi podesłał LINK do lepszej wersji. A TU do porównania. Porównajcie 0:13 realnego do 2:13 w modelu.
A czy będzie Pan miał możliwość nakręcenia takiego krótkiego filmiku z prezentacją dźwięku oraz pozostałych funkcji zgodnych z tymi które są w ofercie sklepu? Tak żeby mieć już 100% pewności co kupujemy.
Oczywiście z wykorzystaniem tego dedykowanego głośnika.
Ścieżki dźwiękowe z podesłanych linków bardziej mnie przekonują od tych z ESU.

Reakcje
4.080 412 18
A czy będzie Pan miał możliwość nakręcenia takiego krótkiego filmiku z prezentacją dźwięku oraz pozostałych funkcji zgodnych z tymi które są w ofercie sklepu? Tak żeby mieć już 100% pewności co kupujemy.
Oczywiście z wykorzystaniem tego dedykowanego głośnika.
Ścieżki dźwiękowe z podesłanych linków bardziej mnie przekonują od tych z ESU.
Wszystkie funkcje działają w 100%. Jednak będzie to działać dopiero po modyfikacji modelu zgodnie z opisem na naszej stronie. Należy usunąć dwa kondensatory i wymienić głośnik. Jeśli dźwięk lub funkcje będą się różnić od opisu, zwrócimy Panu pieniądze, a dźwięk oraz głośnik może Pan zatrzymać.

smok29

Nowy użytkownik
Reakcje
4 0 0
Właśnie dlatego pisałem o zamieszczeniu krótkiego filmu z prezentacją modelu już po modyfikacji, pomogłoby to w podjęciu decyzji i wyeliminowało ewentualnie niedomówienia/zwroty etc.