• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ALBERT MODELL - modele lokomotyw typu 060DA oraz serii ST43

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.300 122 1
To jest pole do zrobienia całej płytki pod analog. Kilka rezystorów i diod. Jakieś złączki...
Albo "normalnej" płytki cyfrowej na PluX22, która po włożeniu zaślepki pojedzie w analogu, a z dekoderem w cyfrze i analogu.
Tylko po co "wyważać otwarte drzwi":niepewny:
Przecież Albert Modell posiada normalna płytkę umożliwiająca bezproblemowa jazdę zarówno w analogu jak i w cyfrze. I wystarczyłoby tę wersję zaoferować (byłaby odpowiednia i dla tych co chcą jeździć w wersji analogowej jak również i dla tych co nie mają wielkich wymagań względem wersji cyfrowej).
A tak zostaliśmy "uszczęśliwieni" produktem, który, czytając posty Kolegów lepiej znający się na elektronice, wymaga dopracowania lub posiadania ponadprzeciętnej wiedzy związanej z elektroniką:(
Teoretycznie dałoby się założyć zaślepkę bez spalenia płytki w ST43, ale musiała by to być zaślepka od Robo EN57. W EN57 też jest procesor ATMEGA sterujący sekwencyjnym zapalaniem się świateł i w analogu jakoś jeździ.
Czytając post Kolegi wychodzi, że jednak można było to zrobić lepiej...

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.784 41 4
Ale ST43 14 ma inna płytkę drukowaną i tam nie ma problemu, Wyjmuje się dekoder i wkłada zaślepki i jest OK. A światła działają z dodatkowego sterowania jak w ostatnim wypuście, bo tu zrobili właśnie zmianę?

Reakcje
65 5 0
5CA9E318-6676-4429-982F-93EC9AF8B4F3.jpeg

Wlasnie odebrałem „Rumuna” z dodatkowej partii, która pojawiła się w ofercie Świata Modeli jakieś 2 tygodnie temu, i muszę przyznać, ze jestem pozytywnie zaskoczony (po tym, co tutaj przeczytałem, byłem pełen obaw). Model wyglada ładnie i po update oprogramowania dekodera, które p. Ryszard wykonał na moja prośbę przed wysyłka, funkcje dźwiękowe działają bez zarzutu. Koledzy zasadnie zwracali uwagę na pewne mankamenty, które przy dość wysokiej cenie nie powinny występować, ale szkoda, aby w sumie całkiem niezły model (zdecydowanie powyżej poziomu MTB) był opisywany prawie wyłącznie krytycznie. Mam nadzieje, ze będą kolejne edycje, bo z uwagi na fatalnie zorganizowana „premierę” sprzedaży modelu nie zalapalem się na żółte czoło.

Peper

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
172 1 0
Co do pracy silnika w trybie analogowym. Zamiast wymieniać płytkę warto zajrzeć do ustawień trybu analogowego. Otóż w moim modelu napięcie startu było ustawione aż na 9V (CV125=90). Można popróbować z niższymi wartościami, np. 3V. Wtedy wartość CV125 należałoby ustawić na 30.

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
424 2 1
ST43-81 po drobnym zabiegu ze światłami - czerwone świecą już we właściwym miejscu, choć drobna poświata pozostaje, ale dla mnie jest to już akceptowalne. Wieczorem jeszcze popróbuję, być może da się to zrobić bez konieczności demontażu kabin.

ST43-81_2.jpg

Piotr Kozłowski

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.639 11 0
ST43-81 po drobnym zabiegu ze światłami - czerwone świecą już we właściwym miejscu, choć drobna poświata pozostaje, ale dla mnie jest to już akceptowalne. Wieczorem jeszcze popróbuję, być może da się to zrobić bez konieczności demontażu kabin.

Zobacz załącznik 1006091
Pawle bez demontażu kabin tego nie odizolujesz, zacznijmy przede wszystkim od tego że płytki oświetlenia czoła są za wysoko o 2mm stąd czerwone światła tak ładnie świecą całą lampą bo akurat wypadają w punkt lampy białej. W przyszłym tygodniu odbieram pierwsze komplety odbłyśników od chromu to pokażę efekty poprawy ;)

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.618 160 0
Czekamy zatem na Piotra. :) Może się skuszę na następny wypust (jak w ogóle będzie, jak będzie mi pasowało malowane i jak będzie dobry soft w dekoderze) to wtedy reflektory obowiązkowo do Piotra na poprawkę. :)

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
424 2 1
Pawle bez demontażu kabin tego nie odizolujesz, zacznijmy przede wszystkim od tego że płytki oświetlenia czoła są za wysoko o 2mm stąd czerwone światła tak ładnie świecą całą lampą bo akurat wypadają w punkt lampy białej. W przyszłym tygodniu odbieram pierwsze komplety odbłyśników od chromu to pokażę efekty poprawy ;)
Piotrze, wymiana lamp na Twoje to oczywiście kompleksowe rozwiązanie problemu, i efekt będzie podejrzewam tradycyjnie świetny :)
Ja się skupiłem na jakimś prostym sposobie poprawy bez dużych ingerencji w to, co jest fabrycznie zabudowane.

Piotr Kozłowski

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.639 11 0
Zacznijmy tak naprawdę od tego, że prawidłowe odizolowanie fabrycznych światłowodów graniczy z cudem dlatego, że są połączone ze sobą i czy świeci dioda biała czy czerwona to i tak częściowo jedno dostaje się do drugiego. Do tego płytka za wysoko wymierzona i osadzona powiększa fatalny efekt

Załączniki

Piotr Kozłowski

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.639 11 0
Pierwsza ST43-228 Albert Model gotowa do odbioru. Nie chciałbym tutaj urazić twórców samego modelu ani elektroniki jednak tylko moim skromnym zdaniem ktoś dal ciała przy dopasowaniu płytek czołowych ponieważ są o 2mm za wysoko czego skutkiem jest przebijanie świateł do kabiny, a diody czerwone biją idealnie w światłowody lamp białych, co prawda podjęto jakieś tam próby odizolowania tego czarna taśmą izolacyjną ale to nic nie daje. W tym akurat pechowym egzemplarzu głośnik został przyklejony tak, że klej zakleił szczelinę, którą powinien wydobywać się dźwięk zamiast przyklejenia go odwrotnie komorą rezonansową do płytki, skutek był taki, że dźwięki były bardzo ciche. Dodatkowo wymienione trąbki sygnałowe, dodane oświetlenie kabiny, a na życzenie klienta ramki reflektorów pomalowane na biało ;)
W przypadku zainteresowania wymianą zapraszam na priva a ceny podane tutaj
https://forum.modelarstwo.info/thre...-sp42-sp-su45-su-sp46-itd.58172/#post-1088248

Załączniki