• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ALBERT MODELL - modele lokomotyw typu 060DA oraz serii ST43

dec87

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
324 5 0
A czy upgrade przeprowadza się na modelu stojącym na torze, modelu stojącym na torze z podpiętym rezystorem do przewodów, czy na dekoderze zamontowanym w płytce testującej podłączonej do programatora? Która z wymienionych opcji jest poprawna lub zalecana?
Upgrade można przeprowadzić na modelu stojącym na torze, niestety podłączonym za pośrednictwem rezystora 47 ohm( tu podziękowania dla kolegi @Peper ) co nie zdarzyło mi się w przypadku innych modeli, również z UPSem. Co więcej miałem problem z zmianą adresu za pomocą programatora jak i centralki digikeijs bez użycia rezystora, udało się raz na dziesięć prób.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.990 121 1
Ciekawostka...
Na stronie węgierskiego producenta Albert Modell pojawiły się informacje dotyczące m.in. modeli 060DA/ST43 wraz z cenami.
Modele w polskiej wersji nie odbiegają cenowo od pozostałych wersji i są wyceniane przez producenta na 75 000,00 forintów (cena dla konsumenta). Co po przeliczeniu na złote (1 zł = 0,012 ft) da nam kwotę 900,00 zł.

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
713 30 5
Ciekawostka...
Na stronie węgierskiego producenta Albert Modell pojawiły się informacje dotyczące m.in. modeli 060DA/ST43 wraz z cenami.
Modele w polskiej wersji nie odbiegają cenowo od pozostałych wersji i są wyceniane przez producenta na 75 000,00 forintów (cena dla konsumenta). Co po przeliczeniu na złote (1 zł = 0,012 ft) da nam kwotę 900,00 zł.
Cena pewnie nie zawiera ceny dekodera. A poza tym nie wiemy, czy płytka specjalnie dla polskiej wersji również nie podniosła kosztu.

Reakcje
77 2 0
Ciekawostka...
Ale nie ma tam informacji o dekoderze (jazdy lub dźwięku), o płycie głównej zawierającej enkoder z obsługą świateł PKP, o kosztach wysyłki. Podana cena nie jest raczej adekwatna do modelu , który można było nabyć w kraju lecz dotyczy modelu analogowego producenta Albert Modell.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.132 88 0
Ciekawostka...
Tymczasem na pudełku jest napisane, że model wyprodukowano na wyłączność. Wiemy, że edycja "na wyłączność" obejmuje płytkę z enkoderem sygnalizacji PKP, oraz konieczny przy tej płytce dekoder (teoretycznie mogłoby go nie być, ale wtedy model by w ogóle nie jeździł). Jeżeli ktoś słyszał o modelu PKP bez tej specjalnej elektroniki, sprzedawanym w analogu tak, jak 3 lata temu ST43-14, niech się odezwie. W przeciwnym razie te informacje na stronie producenta np. tutaj o ST43-81 są całkowitą fikcją.

Ostatnio edytowane:
Reakcje
77 2 0
Gdzie można było nabyć model analogowy, bez płytki enkodera świateł PKP ? Pytanie retoryczne... :confused:
Choć postawione pytanie z zasady jest retoryczne, ale w części zawiera cytat z mojej wypowiedzi to i ja jednak odpowiem: analogowy, który nie budzi kontrowersji i jest dużo tańszy można sobie kupić dopiero teraz. Źródło dzisiaj zostało zaprezentowane. Niestety poprzedni wypust był raczej dla tych, co czytają ze zrozumieniem w języku polskim i godzą się na wyższą cenę modelu akceptując jego zmiany względem pierwowzoru (czyli są świadomi zmian modelu w stosunku do jego pierwowzoru).

Reakcje
110 26 2
Choć postawione pytanie z zasady jest retoryczne, ale w części zawiera cytat z mojej wypowiedzi to i ja jednak odpowiem: analogowy, który nie budzi kontrowersji i jest dużo tańszy można sobie kupić dopiero teraz. Źródło dzisiaj zostało zaprezentowane. Niestety poprzedni wypust był raczej dla tych, co czytają ze zrozumieniem w języku polskim i godzą się na wyższą cenę modelu akceptując jego zmiany względem pierwowzoru (czyli są świadomi zmian modelu w stosunku do jego pierwowzoru).
Pytanie brzmi : gdzie można kupić analogowy model ST43, a nie o czytaniu ze zrozumieniem .

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.694 37 4
A czy ktoś wie jak jeździ Rumun w analogu? Mój rusza dopiero przy napięciu ponad 8 V i jeżeli to ma jeździć w analogu jak normalna lokomotywa to chyba jakieś nieporozumienie. Lepiej by było jakby można było wsadzić zaślepkę, bo taka jazda to do bani. Rusza jak ospały i myśli co ma zrobić, jak jedzie to namyśla się jak ma jechać bo kiepsko reaguje na zwiększenie lub zmniejszenie napięcia, światła włączają się jedno po drugim. Dla mnie to porażka. Coś na kształt EN57 PIKO ze światłami - jakby się zgadali. To TRIX z dekoderem w analogu jeździ normalnie jakby był bez niego a ten - okropieństwo.
W planach jakby wyszła druga edycja to raczej nie będzie miejsca na coś takiego, chyba że zmienią płytkę i będzie normalne gniazdo na zaślepkę.

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
713 30 5
A czy ktoś wie jak jeździ Rumun w analogu? Mój rusza dopiero przy napięciu ponad 8 V i jeżeli to ma jeździć w analogu jak normalna lokomotywa to chyba jakieś nieporozumienie. Lepiej by było jakby można było wsadzić zaślepkę, bo taka jazda to do bani. Rusza jak ospały i myśli co ma zrobić, jak jedzie to namyśla się jak ma jechać bo kiepsko reaguje na zwiększenie lub zmniejszenie napięcia, światła włączają się jedno po drugim. Dla mnie to porażka. Coś na kształt EN57 PIKO ze światłami - jakby się zgadali. To TRIX z dekoderem w analogu jeździ normalnie jakby był bez niego a ten - okropieństwo.
W planach jakby wyszła druga edycja to raczej nie będzie miejsca na coś takiego, chyba że zmienią płytkę i będzie normalne gniazdo na zaślepkę.
Była informacja, że ST43 musi mieć dekoder, bo w przypadku założenia zaślepki można spalić płytkę.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.694 37 4
A jest tam gniazdo? Cały czas piszą że jest wbudowany oryginalnie w płytkę. Mam Roco 310.23 z fabrycznie wbudowanym dekoderem jazdy Lenza i model w analogu jeździ jak bez dekodera, a ten jakoś kulawo, bo opcji tylko analog nie było, albo dekoderem jazdy albo z dźwiękiem.

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
713 30 5
A jest tam gniazdo? Cały czas piszą że jest wbudowany oryginalnie w płytkę. Mam Roco 310.23 z fabrycznie wbudowanym dekoderem jazdy Lenza i model w analogu jeździ jak bez dekodera, a ten jakoś kulawo, bo opcji tylko analog nie było, albo dekoderem jazdy albo z dźwiękiem.
Skoro Elvis montował dekodery w Polsce to zakładam, że jest. MTC21

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.730 14 0
...światła włączają się jedno po drugim. Dla mnie to porażka. Coś na kształt EN57 PIKO ze światłami...
Światła w "rumunie" włączają się "jedno po drugim", bo tak jest w oryginale :p
Zdjęcie pulpitu skądś ze śmietnika, tzn. z internetu :)
346591_l.jpg

Te dwa sprzęgnięte gwoździem przełączniki po prawej to rozjaśnianie (przyciemnianie) świateł białych, wszystkich razem.

Światła w "kiblu" tez zapalają się kolejno, zdjęcie pulpitu, ze strony Opis kabin EZT (EN57/71, ED72) - transportszynowy.pl
edplpsrd.jpg

A jak ktoś chce koniecznie jeździć w analogu :rolleyes: to niech sobie wstawi bele jaki dekoder jazdy z taką opcją.

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.244 30 1
W tej całej dyskusji należało by zadać jeszcze jedno zasadnicze pytanie ;)
A gdzie było powiedziane ,że obecne modele ( czyli z dużymi lampami ) będą wydane w wersji analogowej ?
Przecież nikt tego nie zapowiadał . Było wiadomym iż modele ostatnio wydane będą z płytką zaprojektowaną u nas i wersji tylko DCC.
W dwóch wariantach z dekoderem jazdy i oświetlenia , oraz w "pełnej wersji " cyfrowej czyli z dźwiękiem.
Poprzednie model ST43-14 był zrobiony z płytką od Albert Model a te obecnie wydane są z nową elektroniką i zaślepka do jazdy analogowej nie powinna być w nich stosowana. Jedynym rozwiązaniem jest zrobienie tego co wyżej napisał Władek .

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.694 37 4
Światła w "rumunie" włączają się "jedno po drugim", bo tak jest w oryginale :p
Zdjęcie pulpitu skądś ze śmietnika, tzn. z internetu :)
Zobacz załącznik 1005141
Te dwa sprzęgnięte gwoździem przełączniki po prawej to rozjaśnianie (przyciemnianie) świateł białych, wszystkich razem.

Światła w "kiblu" tez zapalają się kolejno, zdjęcie pulpitu, ze strony Opis kabin EZT (EN57/71, ED72) - transportszynowy.pl
Zobacz załącznik 1005142

A jak ktoś chce koniecznie jeździć w analogu :rolleyes: to niech sobie wstawi bele jaki dekoder jazdy z taką opcją.
To że w oryginale są przełączniki do świateł to jak w każdej lokomotywie, bo aby jechać torem niewłaściwym załącza się zamiast jednego białego czerwone. To jest rzecz znana, NIE TRZEBA ZŁOŚLIWOŚCI.
Ja jeżdżę w analogo bo większość modeli mam takich i stąd moje pytania. A jak ktoś chce być złośliwym to raczej to nie jest miejsce na takie rzeczy. Jak się nie ma co odpowiedzieć to lepiej nie pisać niż być złośliwym.

Diesant

Aktywny użytkownik
Reakcje
278 21 2
Ciekawostka...
Tylko należy dodać, że każdy z modeli PKP i PL jest opatrzony opisem "archiwalny"

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.694 37 4
W tej całej dyskusji należało by zadać jeszcze jedno zasadnicze pytanie ;)
A gdzie było powiedziane ,że obecne modele ( czyli z dużymi lampami ) będą wydane w wersji analogowej ?
Przecież nikt tego nie zapowiadał . Było wiadomym iż modele ostatnio wydane będą z płytką zaprojektowaną u nas i wersji tylko DCC.
W dwóch wariantach z dekoderem jazdy i oświetlenia , oraz w "pełnej wersji " cyfrowej czyli z dźwiękiem.
Poprzednie model ST43-14 był zrobiony z płytką od Albert Model a te obecnie wydane są z nową elektroniką i zaślepka do jazdy analogowej nie powinna być w nich stosowana. Jedynym rozwiązaniem jest zrobienie tego co wyżej napisał Władek .
To który to post?