• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ALBERT MODELL - modele lokomotyw typu 060DA oraz serii ST43

Reakcje
91 13 3
Przyszła pora na nas i my także wyciągnęliśmy model. Na rolkach już było widać, że niektóre zestawy kołowe słabo dolegają. Po jego uruchomieniu ewidentnie widać jak Rumun kiwa się na boki, dziwnie ten silnik pracuje. Model na makiecie podczas jazdy delikatnie drży, jakby miał czkawkę. O światłach nie będę pisał bo każdy wie jak świecą Nie wiem dlaczego dach jest srebrny, jeżeli na epokę V ST43 jak i inne spalinowe loki dach mialy szary Podoba mi się jak w modelu oświetlenie zmienia się, delikatnie wygasa i odwrotnie.

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.188 18 0
PROPONUJĘ ZOSTAWIĆ TEMAT POZA WĄTKIEM MODELARSKIM. Świerzbiące na klawiaturze paluszki zwiastują odpoczynek od forum.

Wszelka dyskusja dotycząca kwestii pozamodelarskiej. Dostępność, aspekty prawne, itp. - trafiła do wątku pozamodelarskiego w Gadkach-Szmatkach.

Tam proszę prowadzić dyskusję niezwiązaną bezpośrednio z modelem. O trąbkach czy innym szarpaniu w trakcie jazdy - to tutaj.

Ostatnio edytowane:

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.853 15 1
Bardzo ciekawa sytuacja bo w moim modelu już przyklejona taśma izolacyjna, aby światła nie przebijały?
I do czego są te czarne zaizolowane przewody, oświetlenie kabin?
Tak jest niestety rozwiązane to w każdym modelu. Technologia XXI wieku - zaklejanie taśmą izolacyjną. Nie powiem bo z zewnątrz modele się ładnie prezentują ale to co jest w środku to woła o pomstę do nieba.

Robur 480

Nowy użytkownik
Reakcje
2 5 1
Nie zabieram się za duże prace modelarskie, bo po prostu nie mam precyzji, nie umiem, nie chcę czegoś popsuć. Robię tylko takie rzeczy jak założenie dekodera, dolutowanie głośnika, montaż kondensatorów UPS, czy programowanie CV. Ale nie trzymam modeli w gablocie (bo nie mam gabloty), tylko w pudełkach. I czasami rozkładam w dużym pokoju kolej podłogową i puszczam moje 12 składów (7 osobowych, 5 towarowych). Czy jestem modelarzem, kolekcjonerem, a może mam objawienie? Nie wiem, nie interesuje mnie to ani zdanie innych na ten temat. Robię to co lubię i już. :)
I ja to popieram mnie interesuje konkretny model wagonu czy lokomotywy to go szukam nie patrzę na przydziały czy daty rewizji bo mnie to nie interesuje

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
278 34 8
Ja swój rozgogoliłem wczoraj próbując wpakować maszyniste. Mam izolację podklejoną co zmniejsza przebicie reflektorów jednakże jest jakiś otwór przez który przebija górny reflektor. Model w jedną stronę jazdy wydaję dzwięki świadczące o braku spasowania obręczy kół z zębatkami to powoduje także bujanie modelu. Ustawienia dekodera względem jazdy to już inna bajka którą opisano już wcześniej. Ja jednakże dziękuję koledze Markowi Kempol i Mazowieckiemu Stowarzyszeniu Kolei za pomoc w usunięciu problemu dzwięku dzięki aktualizacji dekodera. Założyłem pełen zgarniacz który jest na wcisk. Czy koledzy mogą pomóc jakie ustawienia wprowadzić w CV by zmienić kierunek jazdy :) Pozdrawiam.

A tak się prezentuję u mnie.
20231004_151155.jpg

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.926 111 11
Tak czytam tem wątek i cieszy mnie niezmiernie ze sobie kiedyś dawno temu kupiłem starego Tilliga i MTB i w cenie nowego od Alberta miałem wszystko co chciałem. Chyba naprawdę lepiej by było jakby Albert sprzedawał te wypusty na części

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
694 54 1
(...). Model w jedną stronę jazdy wydaję dzwięki świadczące o braku spasowania obręczy kół z zębatkami to powoduje także bujanie modelu. Ustawienia dekodera względem jazdy to już inna bajka którą opisano już wcześniej. Ja jednakże dziękuję koledze Markowi Kempol i Mazowieckiemu Stowarzyszeniu Kolei za pomoc w usunięciu problemu dzwięku dzięki aktualizacji dekodera. Założyłem pełen zgarniacz który jest na wcisk. Czy koledzy mogą pomóc jakie ustawienia wprowadzić w CV by zmienić kierunek jazdy :) Pozdrawiam.

A tak się prezentuję u mnie. Zobacz załącznik 1003907
Bardzo ładnie się prezentuje (y)
Tylko nie za bardzo rozumiem, co Kolega ma na myśli, jeśli chodzi o spasowanie obręczy kół z zęmbatkami :niepewny:
Obręcze zestawu kołowego nijak się mają do koła zębatego na osi zestawu kołowego.

Ostatnio edytowane:
Reakcje
77 2 0
Tak, bo to tylko upgrade firmware. Ustawienia i dźwięki pozostaną bez zmian, tzn dźwięki będą poprawnie odtwarzane ;)
A czy upgrade przeprowadza się na modelu stojącym na torze, modelu stojącym na torze z podpiętym rezystorem do przewodów, czy na dekoderze zamontowanym w płytce testującej podłączonej do programatora? Która z wymienionych opcji jest poprawna lub zalecana?