• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ACME - modele wagonów pasażerskich

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
670 35 1
Tak czytam waszą dyskusję nad pierdołami w modelach i jak to fajnie, jak w spokoju można sobie popisać o krzywej antenie w wagonie czy o jej braku.

mariow-m1

Aktywny użytkownik
Reakcje
415 10 4
Mam pytanie dotyczące koloru/odcienia wagonów. Czy wagony, szczególnie 2 kl. Z zestawu Chrobry, takie trzymane w pudełku, nienarażone na światło, mają jaśniejszy odcień od np. tych z Polonii lub Sobieskiego?

ed250

Aktywny użytkownik
Reakcje
445 89 5
A dokładniej to Z1AWR i dotyczy to tylko pierwszy dwóch wagonów bo one posiadały takie oznaczenia po naprawie głównej, dwa kolejne były już oznaczone jako 406A.
Obrazowo to 2 pierwsze wagony z drzwiczkami w malowaniu kiepurowym to Z1AWR

kolejne dwa bez drzwiczek w malowaniu standardowym to 406A.

Kiepurowe później przy rewizji dostały też oznaczenie 406A, jeszcze z granatowymi barwami.

Teraz już przemalowane w standard.

Fotki z neta

Ostatnio edytowane:

Makases

Użytkownik
Reakcje
79 1 0
Odebrałem dzisiaj swój zestaw z warszawskiego sklepu Lokomodel. Otrzymali wszystkie zamówione zestawy i podobno dwa jeszcze będą wolne.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.142 48 4

Kiepurowe później przy rewizji dostały też oznaczenie 406A, jeszcze z granatowymi barwami.

Teraz już przemalowane w standard.

Fotki z neta
A czy te dwa ostatnie zdjęcia to ten sam wagon? Patrząc na pudło (a dokładniej na dach) ten niby po przemalowaniu na IC barwy to pudło wygląda jak "po wojnie".

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.747 615 30
Na wstępie zaznaczam, że nie znam za dobrze typów tych wagonów, ale pragnę przypomnieć, że pierwsze dwa wagony restauracyjne, jakie dostały w 2004 roku malowanie "Jan Kiepura" i jeździły w tym pociągu, były wagonami DB dwóch różnych typów: jeden miał jeszcze nie zakryte miejsce po pantografie, drugi już nie (nie wiem zresztą, czy ten drugi w ogóle kiedykolwiek miał pantograf). Z pewnością były to inne wagony, niż te pokazane wyżej. Tak że mówiąc o "2 pierwszych wagonach w malowaniu kiepurowym" należy się precyzyjne wyrażać, bo może dojść do nieporozumień. Niżej moje zdjęcia tych wagonów: wagon 73 80 88-90 908-5 w Aachen, 25.06.2004 i wagon 73 80 88-90 917-6, W-wa Wschodnia, 15.01.2005. Nawiasem mówiąc, wydaje mi się, że kilka lat temu ACME wypuściło modele tych wagonów - z pewnością był model wagonu z miejscem po pantografie, choć nie jestem pewien, czy z tym samym numerem.

DCP_1870a.jpg

DCP_1871a.jpg

DCP_1875a.jpg

IMG_0483a.jpg

IMG_0486a.jpg

IMG_0487a.jpg

sun71

Znany użytkownik
MSMK
Reakcje
791 10 1
Model wagonu restauracyjnego z miejscem po pantografie miał taki sam numer jak wagon na zdjęciu powyżej. Swoją drogą jest to model najwyraźniej niesprzedawalny, wciąż zalega w większości sklepów pomimo kilkukrotnych promocji (obecnie np. w Modelmanii). Chyba ACME mocno sie na nim przejechało licząc na sprzedaż wszędzie, gdzie docierał Kiepura, stąd może takie ostatnio chłodne podejście do polskiego rynku?

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.592 24 0
Później wprowadzono oznaczenie 406A. Pierwotnie było to właśnie Z1WR. Widać producent powiela pierwotne oznaczenie z jakim wagony te funkcjonowały.
A dokładniej to Z1AWR i dotyczy to tylko pierwszy dwóch wagonów bo one posiadały takie oznaczenia po naprawie głównej, dwa kolejne były już oznaczone jako 406A.

To może ja jeszcze doprecyzuję, bo z powyższych wpisów można odnieść wrażenie, że dwa pierwsze wagony typu 406A początkowo miały inne oznaczenie typu. Tak, ale tylko w nomenklaturze PKP-Intercity, bo fabryczne oznaczenia były od początku takie same dla wszystkich tych przebudowanych wagonów, czyli 406A. Poniżej fotka tabliczki fabrycznej pierwszego wagonu, wykonana tuż po wprowadzeniu go do eksploatacji, w styczniu 2006 roku.

ALA_2022_08.jpg

ed250

Aktywny użytkownik
Reakcje
445 89 5
Na wstępie zaznaczam, że nie znam za dobrze typów tych wagonów...
Z pewnością były to inne wagony, niż te pokazane wyżej. Tak że mówiąc o "2 pierwszych wagonach w malowaniu kiepurowym" należy się precyzyjne wyrażać, bo może dojść do nieporozumień.
Rozmowa tyczyła się wagonów Z przerobionych na restauracyjne na zlecenie PKP Intercity, które wydaje ACME, a nie niemieckich wagonów z Kiepury.
Także mój wpis jest jak najbardziej precyzyjny na temat, ten o niemieckich już nie.

Ostatnio edytowane:

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.592 24 0
Czy ktoś z posiadaczy najnowszego zestawu pociągu EC Sobieski, próbował otworzyć wagon bezprzedziałowy (typu 154A)?
Pytam, bo próbowałem otworzyć mój i wygląda na to, że jest ... zaklejony?! :eek::mad:o_O

ogi76

Użytkownik
Reakcje
161 13 0
Czy ktoś z posiadaczy najnowszego zestawu pociągu EC Sobieski, próbował otworzyć wagon bezprzedziałowy (typu 154A)?
Pytam, bo próbowałem otworzyć mój i wygląda na to, że jest ... zaklejony?! :eek::mad:o_O
Matko, coraz lepiej. Mam info ze sklepu że mogę odbierać, zastanawiam się co robić. Jechać po odbiór z rzeczoznawcą, prawnikiem, poprosić jednak o wysyłkę, bo wtedy przez 14 dni mogę zwrócić... Cholera wie...

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.655 127 11
Matko, coraz lepiej. Mam info ze sklepu że mogę odbierać, zastanawiam się co robić. Jechać po odbiór z rzeczoznawcą, prawnikiem, poprosić jednak o wysyłkę, bo wtedy przez 14 dni mogę zwrócić... Cholera wie...
I pomyśleć ze wojna na Ukrainie to najgorsze co mogło Polskę spotkać..a tu ACME nam jeszcze dowaliło!

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.326 162 7
Mozna tak albo isc do sklepu z wykalaczkami, narzedziami lupa i sprawdzic wagony otwierajac je wszystkie :D