• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ACME - modele wagonów pasażerskich

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
670 35 1
Odebrałem swojego Sobieskiego i generalnie może być, choć jeszcze nie wyjmowałem z pudełka. I nie wiem kiedy to zrobię. Wagon 154A rzeczywiście sprawia wrażenie, jakby był sklejony ale to tylko bardzo mocne spasowanie - trzeba z wyczuciem delikatnie odchylić palcami pudło od podwozia i "odpyknie".
Rowery wiszą na miejscu. Ale to, że nie mają kół pomalowanych inaczej niż cały rower to normalnie skandal.:niepewny::eek: Jak tak może być!!!
;):ROFL:

ed250

Aktywny użytkownik
Reakcje
445 89 5
Magia PKP na niektórych bardzo działa. Ja po spojrzeniu na pierwszy losowy wagon miałem dość, nie toleruje UV dziadostwa i zestaw poszedł w cholere, nie jestem tak wyrozumiały jak co niektórzy. Ładne to myślę za duże słowo, średniej jakości to bym się zgodził i nie ma tu wyjątków, bo cały nakład jest tak samo pomalowany (trochę lepiej niż Y Piko na UV). Już samo przyrównywanie ACME do Piko świadczy o porażce tych pierwszych, bo do tej pory mierzyli się z LS czy REE. Albo przymykasz oko i to akceptujesz(ważne by mieć), albo nie, pisząc przy okazji soczystego maila do dystrybutora w celu przekazania pozdrowień dalej do makaroniarzy;)
Gdyby ktoś mi przyniósł Sobieskiego w prezencie to bym mu grzecznie powiedział, że ma wypier... z tym gównem, co jeszcze nie tak dawno nawet by mi nie przeszło przez myśl.

ed250

Aktywny użytkownik
Reakcje
445 89 5
Jacek Ty będąc tak blisko innego producenta modeli tego nie widzisz, przejedź paluszkiem po pasach z logiem. Michał może przyjść i Ci pokazać dokładnie, porównując z wcześniejszymi modelami. Nie każde UV musi się świecić jak psu ...
To czy UV się świeci czy nie zależy wyłącznie od zastosowanych farb, te z połyskiem akurat się lepiej aplikuje. Metod nanoszenia może być kilka, wspólne dla wszystkich jest utrwalanie promieniami UV. Nierówne krawędzie czy odcięcia to już kwestia niechlujnego przygotowania materiałów, idzie UV połączyć na "ostro" z innym lakierem w jednym przelocie, nawet strukturalnym czy brokatowym i wcale nie jest to aż takie skomplikowane. Czystość, sprawne lampy, dobrej jakości farby i odpowiednio przygotowane narzędzia i efekt może być super.
Najlepiej UV w tej chwili robi Roco, ACME można dać drugie miejsce, pomijając paprochy czy syfy oraz krawędzie, jak Piko się popisało na Y i czerwonej SU46 widzieliśmy, LS z Vectronami DB Cargo klimatycznym i tęczowym też dali ciała.

Ostatnio edytowane:

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.592 24 0
... i żaden wagon nie jest...
No to, Kolego, miałeś szczęście (albo ja pecha). Mój był sklejony, a to powód:

ALA_2022_10a.jpg

Nawalili tyle kleju wokół okien, że ten powypływał, a że nie poczekali aż wyschnie, tylko zamknęli wagon, no to się posklejało!:mad:
Na szczęście, udało się to dziadostwo porozklejać, ale ile mnie to precyzyjnej roboty skalpelem (i przekleństw) kosztowało ...:cenzura:
A to powód interwencji:

ALA_2022_10b.jpg

Oglądałem każdy wagon w sklepie, a dopiero w domu zauważyłem, że centralnie na środku jednego z okien brakuje siedzeń. Reklamować braku nie było co, bo wszystko już wyprzedane i nie było na co wymieniać. Po obejrzeniu wnętrza i analizie rozplanowania siedzeń doszedłem do wniosku, że spokojnie można wymontować jeden komplet "schowany" za słupkiem, gdzie i tak go prawie nie widać, i przenieść w widoczne miejsce. Po perypetiach opisanych wyżej, udało się to zrobić.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
8.777 141 1
To ja tylko dodam, do tych różnych minusów, odnośnie najnowszego zestawu ACME (EC Sobieski), że w moim zestawie brakuje woreczka z częściami do wagonu 154A:cry:

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.326 162 7
Po tych perypetiach Kolegow z tym produktem, zaczynam sie przychylac do negatywnej oceny tego zestawu i w ogole do kontroli jakosci producenta. I to za takie pieniadze! Roco albo Piko, przyjdz nam z pomoca!

Krzysztof Fiałka

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
1.633 26 0
Mimo drobnych i niedrobnych wad i braków nikt nie chce oddawać zestawu do reklamacji bo pewnie nie ma egzemplarzy na wymianę. Może niech każdy kto ma cokolwiek do reklamacji napisze maila do producenta z dokumentacją zdjęciową i opisem usterki z prośbą o podanie sposobu rozwiązania problemu. Jeśli odpiszą, że można dokonać zwrotu, to że nas takie stanowisko nie zadawala i prosimy o wymianę na towar bez wad. Jak nie będzie odzewu przypominająca wiadomość po dwóch tygodniach. I prowadzić taka korespondencje przez miesiąc, dwa, pół roku, rok. Jak znam życie nie wymienią, może brakujące części doślą, ale jeśli zobaczą jak jest źle i ile tego jest może do producenta dotrze, że trzeba coś zmienić. Bo na dziś to widzą tylko tyle, że towar schodzi jak gorące bułeczki.

Ostatnio edytowane:

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.009 64 10
Mimo drobnych i niedrobnych wad i braków nikt nie chce oddawać zestawu do reklamacji bo pewnie nie ma egzemplarzy na wymianę.
Świat się kończy. Czyli co? Wychodzi na to, że jawnie wypuszczają do sprzedaży dziadostwo zakładając z góry, że reklamacji nie będzie, a jak będzie to i tak brak towaru i części na wymianę. Git, gratuluję podejścia.
A ostatnio wymiana zdań była nad kontrolą jakości Roco gdzie powtarzał się jeden lub dwa problemy, a tu ACME zafundowało wiele atrakcji i traktuje polskich odbiorców jak ... jak z buta.

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.592 24 0
Porównanie kolorów: z lewej wagon z zestawu 55062 "EC Polonia", z prawej 55258 "EC Sobieski".

ALA_2022_09a.jpg

Lekka różnica jest. Widać też różnice w innych detalach malowania i oznakowania.

Zestawienie różnych edycji wagonu Z1B produkcji ABB-Henschel/HCP-FPS:

ALA_2022_09b.jpg

mariow-m1

Aktywny użytkownik
Reakcje
415 10 4
To może jeszcze by Kolega lub ktoś inny zrobił takie porównanie kolorów wagonów 2 kl z Polonii z Chrobrym i z Sobieskiego z Chrobrym.

voytecki

Aktywny użytkownik
Reakcje
54 0 5
Ciekawe czy "Lech" i wznowiony wagon restauracyjny, będą wykonane z podobną "starannością"... O ile w ogóle je zobaczymy ;)
Póki co czekam na przesyłkę ze swoim Sobieskim i mam nadzieję, że będzie bez większych niespodzianek.:eek:

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.142 48 4
Porównanie kolorów: z lewej wagon z zestawu 55062 "EC Polonia", z prawej 55258 "EC Sobieski".

Zobacz załącznik 882920

Lekka różnica jest. Widać też różnice w innych detalach malowania i oznakowania.

Zestawienie różnych edycji wagonu Z1B produkcji ABB-Henschel/HCP-FPS:

Zobacz załącznik 882921
Arek, to pierwsze zdjęcie z różnych składów, te dwójki z Polonii i Sobieskiego mają ten sam numer wagonu na drzwiach - "350"? Dobrze widzę? Jeżeli tak to chyba jakaś chała. Bo w rezerwacji numery wagonów ze składów nie powinny się powtarzać.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.920 561 107
Arek, to pierwsze zdjęcie z różnych składów, te dwójki z Polonii i Sobieskiego mają ten sam numer wagonu na drzwiach - "350"? Dobrze widzę? Jeżeli tak to chyba jakaś chała. Bo w rezerwacji numery wagonów ze składów nie powinny się powtarzać.
Absolutnie nie jest to chała. Zarówno Polonia jak i Sobieski miały w różnych latach w składzie wagon nr 350.