• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ACME - modele wagonów pasażerskich

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.142 48 4
Dziwne, ale raczej chała!
W przypadku liter jak było w latach 80-tych to mogę zrozumieć, ale przy liczbach nie powinno to wystąpić. Szkoda że ten sam numer w różnych latach, ale malowanie jednej epoki. I tak jak ktoś powyżej napisał, nie można też połączyć tych modeli, mimo różnego numeru UIC.
Dlatego cieszę się że mam jedynkę z Chrobrego, bo nie nie ma ona żadnego numeru i mogę ją wszędzie podpiąć, szczególnie do BWE, gdzie jeszcze nie mam jedynki.

Santo Dzidzione

Mistrz tłuczniowania
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
915 5 0
A czy sprzedaż "Sobieskiego" została już rozpoczęta przez sklepy, czy nadal towar jest w drodze ?
W drodze. Od jutra w powinny byc w SM i Modelmanii. Nie wiem jak z Datalandhobby, gdyz bylo info, ze chyba od wczoraj jest sprzedaz, ale teraz 'niedostepny' czyli moze przelecialy jak meteor?
Ja swój zestaw osobiście odebrałem w poniedziałek w sklepie od Zaklejonego, więc pewnie już już nie ma...

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.326 162 7
W drodze. Od jutra w powinny byc w SM i Modelmanii. Nie wiem jak z Datalandhobby, gdyz bylo info, ze chyba od wczoraj jest sprzedaz, ale teraz 'niedostepny' czyli moze przelecialy jak meteor?
Przy czym dostalem info od Pana Adama, ze modeli bedzie mniej niz zamowiono. Wiec jak Koledzy nie zamowili wczesniej to moze byc ciezko.

Miko

Aktywny użytkownik
Reakcje
214 0 0
te dwójki z Polonii i Sobieskiego mają ten sam numer wagonu na drzwiach - "350"? Dobrze widzę? Jeżeli tak to chyba jakaś chała. Bo w rezerwacji numery wagonów ze składów nie powinny się powtarzać.
Dla mnie chala w tym sensie, ze nie mozna razem ich sobie polaczyc w skladzie...Nie mozna bylo wybrac innego numeru?
Zamiast numeru 350 mógłby być jedynie 349, ale w zestawie EIC Polonia też wagon z takim numerem był...

Jeżeli ten zestaw ma odwzorowywać rzeczywiste zestawienie pociągu, to modele powinny mieć oznaczenia zgodne z oryginałem. Za bardzo nie ma możliwości dać różnych numerów rezerwacyjnych, bo pociągi EIC Polonia i EIC Sobieski miały w latach 2011-2018 bardzo podobne zestawienie. Można sobie prześledzić na stronie www.vagonweb.cz

W skrócie:
wagon 352 – 1. klasa
wagon 351 – restauracyjny
wagony 350 i 349 – 2. klasa przedziałowe
wagon 348 – 2. klasa bezprzedziałowy

Od grudnia 2014 w obu pociągach wagon 349 zamieniono ze standardowego przedziałowego (B11mnouz) na wagon z przedziałem dla osób na wózkach (B10bmnouz).

W grudniu 2016 w EIC Sobieski dodano 1 wagon przedziałowy 2. klasy (numer 349) i przesunęła się numeracja wagonów:
349 -> 348 (B10bmnouz),
dodatkowo bezprzedziałowy wymieniono na rowerowy:
348 (B10mnopuz) -> 347 (B9mnopuvz).

Przy okazji wyszło, że wagony z takimi numerami rezerwacyjnymi jak w najnowszym zestawie ACME (Sobieski) jeździły od grudnia 2016 do grudnia 2018.

We wcześniejszych wpisach pojawiły się wątpliwości czy wagony dokładnie tego typu jak w zestawie ACME występowały w jednym składzie w rzeczywistości. Poniższy film potwierdza, że tak (ale akurat numery inne).

Zestawienie pociągu EIC Sobieski (Gdynia – Wiedeń) z dnia 25.08.2018 na podstawie filmu:
EP09-027
347 – 61 51 29-90 009-3 B9mnopuvz (154A)
348 – 61 51 20-90 042-3 B10bmnouz (Z1B)
349 – 61 51 21-90 026-5 B11mnouz (Z1B)
350 – 61 51 21-70 162-2 B11mnouz (144A zmodernizowany)
351 – 61 51 88-70 232-3 WRmnouz (406A-20)
352 – 61 51 19-90 012-9 A9mnouz (Z1A)

jacol_placol

Aktywny użytkownik
Reakcje
533 19 2
Czy ACME to robi swoje podświetlenie do tych osobowych wagonów, czy trzeba coś samemu kombinować? Bo jak się przyjrzałem to każdy z tych wynalazków ma wnętrza jako podparcia budy wagonu inne.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.326 162 7
Czy ACME to robi swoje podświetlenie do tych osobowych wagonów, czy trzeba coś samemu kombinować? Bo jak się przyjrzałem to każdy z tych wynalazków ma wnętrza jako podparcia budy wagonu inne.
Samemu trzeba robic w srodku budy. Natomiast blaszki do odbioru pradu na zestawach kolowych sa zamontowane, chociaz nie jestem do konca pewny. Moze ktos z Kolegow potwierdzi?