• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ACME - modele wagonów pasażerskich

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.932 583 107
Koledzy nie mogę znaleźć teraz dyskusji o fatalnym toczeniu się wagonów PKP z zestawu Chopin/Metropol i porad jak to naprawić. Czy ktoś jest w stanie podlinkować mi tą dyskusje ?

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.387 65 4
W moich wagonach wózki mają dwa zaczepy jak wózki Roco, lekko da się je odciągnąć od pudła i się od niego odczepiają. A wnętrze w przypadku Z2 produkcji NRD-owskiej mają z boku podwozia zatrzaski podobne do tych jakie mają bohuny PIKO. Jest ich kilka i symetrycznie rozstawione. Trzeba wpierw z jednej strony małym płaskim wkrętakiem podważyć, czyli wzdłuż podwozia włożyć wkrętak i lekko przekręcić aby zatrzask się wypiął w ramki i tak przynajmniej aż do połowy, później drugą stronę i tak do końca. Uważać trzeba na detale na podwoziu i węże i kable.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.369 670 30
Mało się znam na tych nowych wagonach, więc ośmielę się spytać: czy ten wagon różni się (poza ew. innym numerem czy datą rewizji) od wcześniej wydanych już przez ACME dwóch modeli wagonów restauracyjnych w tym malowaniu? Pomijam modele wagonów w malowaniu "Jan Kiepura".

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.701 24 0
Też jestem zawiedziony, bo sądziłem/miałem nadzieję, że wydadzą ten "Kiepurowy" wagon w malowaniu InterCity.
To, co widać na powyższej fotce wygląda, konstrukcyjnie, tak samo, jak model nr kat. 52740. Porównując te dwa modele, widać jedynie drobne różnice w oznaczeniach:
1. Inne rozmieszczenie napisów nad oknami;
2. Brak białego tła w piktogramie oznaczającym wagon restauracyjny oraz trochę inne umiejscowienie;
3. Brak piktogramu zakaz palenia.
Tyle dostrzegłem.

Ostatnio edytowane:
Reakcje
23 1 0
Ma Pan rację Panie Andrzeju i ja mam wątpliwości co do modelu AC 52741, jego nr inw. oraz daty rewizji. Rozmawiałem z Panem z Drimu i i wagonów jeszcze nie było. Czy ktoś z Kolegów ma lub widział nowy model i może porównać ?

Reakcje
23 1 0
Masz rację. Ja może nie dość dokładnie wyraziłem swoje wątpliwości o nowym modelu AC 52741 w porównaniu do AC 52740. Moim zdaniem trudno wskazywać różnice pomiędzy wydanym już modelem, a fotografią lub wizualizacją wagonu, którego modelu jeszcze nie ma (w hurtowni lub sklepie).