• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

ACME - modele wagonów pasażerskich

mariow-m1

Aktywny użytkownik
Reakcje
352 3 4
We wtorek dotarł do mnie mój Sobieski i też malowanie jest ok. Jedeny mankament to był błąd montażu w jednym z wózków. Ktoś umieścił jeden zestaw kołowy odwrotnie i wózek robił zwarcie. Szybka przekładka i wszystko jest normalnie. Ogólnie fajna kombinacja wagonów.

Noah

Znany użytkownik
Reakcje
667 3 0
Tak, są babole, mikro ryski, jak to w... ACME.
W ogóle w jednym wagonie 2 klasy od razu odpadły mi zbiorniki na fekalia (pewnie przez wstrząsy w transporcie).
W drugi wszystko na miejscu, ale za to kropka kleju na dachu.
W rowerowym rowery żyją własnym życiem i latają po przedziale razem z półką na bagaże, a nie bardzo wiem jak otworzyć wagon by go nie uszkodzić.
I tylko wagon 1 klasy wydaje się być całkowicie okej.
Można rzecz, standard w przypadku tego producenta. I drugi raz kupiłbym te wagony też bez wahania, bo nie miałem takich i konkurencja też nie ma.
A że dla mnie to mimo wszystko zabawka (choć droga), to podczas zabawy wiele z tych rzeczy można wybaczyć.

Bo właśnie, na całe szczęście wagony z tego zestawy jeżdżą bezproblemowo. Koła się kręcą bez oporów, wózki obracają swobodnie, a sprzęgi fleischmanna pasują bez problemu. I tylko lekko piszczą podczas jazdy, ale to aż tak nie przeszkadza w zabawie. :)

Ostatnio edytowane:

el14

Aktywny użytkownik
Reakcje
139 17 0
Moje malowanie jest w miarę ok.

Niestety brak anteny (?) na dachu jednego Z2B. Jest sens pisać do Acme albo wiecie gdzie dokupię cos podobnego?

No i jeszcze w 154A w miejscu wyswietlacza 'tablicy kierunkowej' mam szybki, w pozostałych wagonach brak. U was są?To akurat łatwiutko dorobić, ale wiadomo nie po to wydaje człowiek tyle kasy. Sobieskiego mieć musiałem, więcej wagonów od Acme za takie cosie nie kupię.

EDIT:
Aha, na stronie ACME brak adresu e-mail w kontakt. Spoko. W ostateczności dorobię ręcznie tą część z dachu, ale pytanie czy ktoś nie zna wagony Roco albo Piko z podobną częścią? Tutaj nie ma problemu by kupić część, ale klikam i nie mogę nic trafić.

Załączniki

Ostatnio edytowane:

clicktom

Nowy użytkownik
Reakcje
32 0 0
Moje malowanie jest w miarę ok.

Niestety brak anteny (?) na dachu jednego Z2B. Jest sens pisać do Acme albo wiecie gdzie dokupię cos podobnego?

No i jeszcze w 154A w miejscu wyswietlacza 'tablicy kierunkowej' mam szybki, w pozostałych wagonach brak. U was są?To akurat łatwiutko dorobić, ale wiadomo nie po to wydaje człowiek tyle kasy. Sobieskiego mieć musiałem, więcej wagonów od Acme za takie cosie nie kupię.

EDIT:
Aha, na stronie ACME brak adresu e-mail w kontakt. Spoko. W ostateczności dorobię ręcznie tą część z dachu, ale pytanie czy ktoś nie zna wagony Roco albo Piko z podobną częścią? Tutaj nie ma problemu by kupić część, ale klikam i nie mogę nic trafić.
Też nie mam dokładnie tej samej anteny (?). Jeżeli uda się ustalić jakim kanałem to dostać - chętnie skorzystam. U mnie to jedyna wada.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.885 41 4
To można powiedzieć że wagony na super premium poziomie?
Ja mam BWE trzywagonowy, wózki w dwóch wagonach - maźnice się rozchodzą, że koła latają w prowadzeniach jak Pikowskim z czasów DDR GBs-ie i wagony się ustawiają lekko pochylone, baniki na fekalia odpadają, w PKP-owskiej jedynce z Chrobrego i 2-ce 154A okna lekko pozalewane srebrną farbą od framug, pasek w jedynce pod oknami rozlewa się, w SZD sypialnym kratki na oknach krzywo powklejane, jednym słowem jakość z lat przełomu 70/80. No ale kupiłem nie przepłacając i więcej chyba nie kupię, jedynie jak się trfi 1 klasa BWE do kompletu.

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.311 118 11
Ze tez siebie samego zacytuje ale to był pierwszy post w tym watku. Widać ze w ACME jest jak zawsze było tzn przynajmniej przez ostatnie osiem lat! Wciaz fekalia sie wylewaja, lawki lataja, wozki sie nie kreca...a my wciaz je kupujemy :)

Witam,

Postanowiłem się podzielić z moimi doświadczeniami z wagonami osobowymi ACME. Założyłem ten temat bo nie wiem czy ja jestem takim nieszczęśnikiem, który co rusz natrafia na coś wadliwego czy kontrolerzy jakości coś byli niewyspani na zmianie kiedy pakowali moje wagony. A może jednak delikatność tych wyrobów powoduje ze jakiegokolwiek. Proszę podzielcie się Waszymi spostrzeżeniami.

Otóż zaczęło się od kupna zestaw "Papug" PKP ( ACME 52711, 52700 i 52701) - zakupiony w znanym niemieckim sklepie. Niestety skończyło się reklamacja gdy wiele części zarówno w środku (latające ławki) jak i na zewnątrz latały po całym pudelku jak oszalałe. Z płaczem przesłałem z powrotem i po miesiącu doczekałem się nowego zestawu...który, no coz.. znów nie był w idealnym stanie. w tym przypadku już nie zwracałem tylko zacisnąłem zęby i przykleiłem brakujące detale - wybacznie ze wytłumaczę obrazowo ale na konstrukcjach wagonów się nie znam - plastików w kształcie litery "C" który jest doklejony pomiędzy KKK i wózkami (zdjęcia poniżej lepiej wytłumaczą o co mi chodzi). Na trzy wagony które dostałem, dwa potrzebowały dodatkowej kropelki kleju.

W międzyczasie zauroczyłem się EN Jan Kiepura wiec zakupiłem zestaw ACME 55054. Jako ze nie mam makiety ani torowiska, dopiero po jakimś czasie zauważyłem ze wózki w tych wagonach niechętnie skręcała bez zahaczania o budę wagonu - dotyczyło to w szczególności wagonu PKP. Znów odesłałem do szanowanego sklepu w Niemczech, gdzie z przykrością stwierdzili ze nie maja możliwości wymiany jak i nie są w stanie naprawić usterki. Odesłałem wagony i zakupiłem ponownie tyle ze już innego sklepu (UK). Wagony przyszły na początku kończącego się tygodnia i niestety i ta partia nie jest w najlepszym stanie - problem z wózkami pozostał a na dodatek jeden z "ceowników" znów wymaga kropelki:(

Az mi trudno uwierzyć ze aż taki pech mnie prześladuje. Wygląda na to ze w Kiepurze prześwit pomiędzy wózkami (szczególnie wystającymi przewodami) a buda jest niewystarczający (Photo 0216). Jak Wy sobie poradziliście z tym problemem?

pozdrawiam serdecznie

Michal

dec87

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
353 5 0
Ze sklepu Drim przyszło info maila, że są dostepne, ale jak po 20 minutach kliknąlem, to już tylko info "powiadom mnie dostępności". Ale to znak, że będą już niedługo.
Za to Przystanek
Podobno mają być w poniedziałek. Tylko nie wiem czy już się nie rozeszły po rezerwacjach.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.219 157 7
W DatalandHobby piszą, że dostawa będzie 15.03. I to jedyny sklep (o którym pisałem w poście wcześniej), który konkretnie potwierdził, że dostawa będzie.
https://www.datalandhobby.pl/acme-5...-104105-sobieski-epvi,p3627,wyszukiwanie.html
1647029671131.png

i w Rybnickim SM też będzie w przyszłym tygodniu:
1647029866032.png

Także gratuluję wszystkim, którzy wyczekali panikę :). Ja niestety nie wytrzymałem ciśnienia i kupiłem z zagranicą.

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
854 46 0
W DatalandHobby piszą, że dostawa będzie 15.03. I to jedyny sklep (o którym pisałem w poście wcześniej), który konkretnie potwierdził, że dostawa będzie.
https://www.datalandhobby.pl/acme-5...-104105-sobieski-epvi,p3627,wyszukiwanie.html
Zobacz załącznik 882041
i w Rybnickim SM też będzie w przyszłym tygodniu:
Zobacz załącznik 882043
Także gratuluję wszystkim, którzy wyczekali panikę :). Ja niestety nie wytrzymałem ciśnienia i kupiłem z zagranicą.
DCC24 też potwierdziło. Niestety tylko dla zamawiających wcześniej i to nie wszystkich. :(

Ropu

Znany użytkownik
Reakcje
1.347 25 2
czy ktoś nie zna wagony Roco albo Piko z podobną częścią?
w częściach do samodzielnego montażu - których pewnie nie zamontujesz - do wagonu chyba 1.kl albo tym poniżej w pudełku są trzy drobne elemenciki nieznanego mi celu, ale podobnego kształtu jak ta antena. I na moje oko jak wyrzeźbisz sobie z niego pypeć do zamontowania w otworku dachu - a jest potencjał na wysokość - to nada się całkiem znośnie.

Reakcje
23 1 0
Modele wagonów "Sobieskiego" to ogólnie epoka VI. A dokładnie to jakie lata? Rok 2022 też? Czy chcąc mieć bardziej aktualny zestaw nie powinienem zaczaić się na "Lecha"?

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.582 503 107
Moim zdaniem trzeba by raczej zadać pytanie, czy w takim składzie EC Sobieski wogóle występował. Oczywiście pomijam na pewno zbyt małą ilość wagonów.
Ale jeśli tak, to raczej lata 2011-2012.