• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Świat w pomniejszeniu - wariant dla płaskoziemców

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
1.040 39 1
Koledzy, na zaznaczonym obszarze będę siał trawę. Ale...
StrefaPubliczna.jpg

... strefa kolejowa będzie oddzielona od "miejskiej" płotem - jeszcze nie wiem którym bo mam ich trochę.
Kusi mnie, żeby płot postawić przed sadzeniem trawy - ale coś mi podpowiada, że to zła kolejność.

PS. Chodniki dzień po dniu nabierają odpowiedniego odcienia.
A żółtym dachem (ze sreberka po jogurcie) lekko pofałdowanym na spaghetti, zamocowanym do dwóch szyn kolejowych, pręży się miała wiata dla pasażerów PKS.
WiataPKS.jpg

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
1.040 39 1
Nie żebym się nudził i nic nie robił, ale górostan powstaje powoli... Oczywiście na makiecie jest ciasno, za bardzo nie mam możliwości doklejania na styrodur wielu skałek w wielu miejscach.
[tu powinno być zdjęcie, ale się nie ładuje]
Ściana przy której pędzą składy dostanie imitację ze skalnych bloków - rozmiar na oko... Bloczki nieco większe niż Fallerowy 170620. Udało mi się pożyczyć od znajomego dwa urządzenia do grawerowania - jakoś daje radę. Wszystko powoli i bez pośpiechu.

A poza tym powstają powoli detale takie jak rogatki (od Kotebi).
[tu powinno być zdjęcie rogatek]

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
1.040 39 1
Do malowania skał i pagórków jeszcze mi daleko.
W międzyczasie - bo pojawiają się na górotworze nowe skalne detale - postanowiłem w końcu zamocować peron przystanku "Antolinek Osobowy".
Antolinek_Osobowy.jpg

Na peronie mamy na razie ławki, donice z kwiatami, automat do niezdrowego żywienia, kosze na śmieci i zejście podziemne do ... A i trzy lampy. Na krańcach jakieś symboliczne barierki.

Tutaj jeszcze bez przejścia podziemnego...
Collada_1.jpg

i przed poprawianiem krawędzi mocowania nawierzchni. Będą kiedyś tablice stacyjne. To na pewno. A przejście podziemne zyskało barierki i oświetlenie a'la @mudol ;-)

Oświetlenie podłączę... kiedyś. Na krótko i na dzisiaj działa.
PPZ.jpg

Widok od strony górotworu:
Antolinek_Iglica.jpg

A uprzątnięty tort na dzisiaj wygląda tak:
MiasteczkoZlotuPtaka.jpg

Dopiero teraz zorientowałem się jak powstanie i umiejscowienie górotworu obniżyło wartość "miętowej' nieruchomości. Widok na ścianę napawa depresją.

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
1.040 39 1
Mały update po weekendzie.

[płoty]
Płot_Antolinek.jpg

40cm płoty stoi - czy stać będzie? Kot(`y) pokażą. Kolejne fragmenty powstaną w tygodniu.

[przystanek/bocznica]
Lusienkowo_Osobowe.jpg

udało się zamocować powierzchnię, dołożyć barierki i kawałek "dojścia".

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
1.040 39 1
Mała aktualizacja z placu budowy.

pagórek etap III.jpg

W zasadzie to już po III etapie, bo:
- wyfrezowałem murki oporowe,
- zamocowałem skałki z bandaży gipsowych
- pomalowałem portale i murki,
- pomalowałem skałki na średni szary + pobrudzenie jasnym szarym
- pomalowałem "wolne" przestrzenie na brąz (który i tak zniknie pod piachem, gruzem i sam nie wiem czym jeszcze)
- pierwsze zielone trafiło na pagórek...

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
1.040 39 1
Tak @Kris to brązowe to tylko podkład, przede wszystkim pod zielone. Nie wiedziałem jak mi wyjdzie kolejne sianie i chciałem uniknąć kremowej "podstawy". Niestety ten szalony tunel sprawia że jest ciasno, gdzie nie spojrzeć. Najlepiej byłoby mieć skałki wszędzie, zwłaszcza na dole. Ale chyba zrobię tam po prostu ciemną ziemię + kępki traw, może jakieś kamyczki.
Najpewniej zrobię coś na próbę, na boku...

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
1.040 39 1
Panie Andrzeju, Ikarus przymiarkę przeszedł pozytywnie.
Wysokość jakieś 49mm = wychodzi jakieś 4.2m :-D
W znakach mam tylko 2.8 i 3m - będzie trzeba kłamać w imię bezpiecznego zapasu...

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 6
Buduję makietę 9
K
Buduję makietę 797
Buduję makietę 23
Buduję makietę 13