• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Świat w pomniejszeniu - wariant dla płaskoziemców

Reakcje
1.190 4 1
Dokładnie a ten magazyn po prostu wywal albo daj w inne miejsce, tylko zastanawiam się co to jest to przy tym domu po lewej stronie? Wywaliłbym też ten "trójkąt chodnikowy" za tym małym budyneczkiem przy koźle oporowym.
Dodatkowo barierka na tym szerszym chodniku by się przydała, jak chcesz to podaj wymiar chodnika to Ci wypalę od razu do zamówienia, albo dam 2-3 sztuki profilu abs kwadratowy to sobie skleisz wg własnego uznania.

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
919 34 1
OK,... ten podłużny magazyn jednak zastąpi (mniejsza) szklarnia. Nabytek z ostatniej wystawy w Szczecinie.
Ulica będzie, owszem, do posesji trzeba jakoś dojechać. Będzie, ale od krótszego boku - tam jest więcej miejsca.
Droga "główna" ale wciąż wiejska, jest zaznaczona u góry. Przy niej stanie mała wiata PKS, a także wcisnę tu małe przejście piesze przez tory, prowadzące do peronu za halą napraw/lokomotywownią.

Trójką przy bocznicy muszę jednak zostawić. Ten zawijas pomaga dostawczakom wykręcić już na platformie.

Na razie projekt wygląda tak:
Plan nanarożnik Pn-Zach.jpg

czerwone - teren posesji - płot (jeszcze nie wiem jaki, będzie tylko od strony wewnętrznej)
Basen - tu będzie wyzwanie - nie mam pojęcia jak - YT może pomoże

Do tego trochę płytek chodnikowych, dużo czarnej/brązowej ziemi i sporo trawy do 2.5mm.
Będą wyraźne sekcje trawiasto-kwieciste. Będą też jakieś grządki. Z czym? Okaże się.

Przez posesję będzie prowadziła droga "polna" - rozjeżdzona trawa, przez auta.
P.Z. - tu będzie mały plac zabaw: zjeżdżalnia i dwie huśtawki.
Na planie zaznaczonych jest kilka drzew - ale jak ostatecznie zostaną rozlokowane - wyjdzie w praniu.

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
395 1 0
Według mnie za bardzo zbliżyłeś się z ogrodzeniem do toru - odsuń płot i w to miejsce daj nawet nie drzewa, ale bardziej chaszcze - między płotem a torem. I tych grządek dookoła basenu (a basen musi być?) - za bardzo nawalone, daj w tym miejscu trawnik.

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
919 34 1
Tak @JohnyTRS masz racje, jak już wczoraj zacząłem kłaść drogę dla aut (płyta drogowa Jumbo) w miejscu nawracania - wyszło co wyszło. Albo płot będzie bardzo niski, symboliczny, albo będzie po prostu wąska kępa wysokiej trawy (6mm). Ale to jeszcze wyjdzie w praniu.
Plan, jak to plan, nie powiem żeby był w skali. Jak się zaczynają pojawiać bajery na placu to dopiero wychodzi szydło z worka.

wies.jpg

Droga dla aut ma już podklejoną ziemię, ale jeszcze nie usunąłem nadmiaru. Wiem, gość jak kład JUMBO, to na pewno po pijaku. Tam gdzie rozjechał autami ziemię, wypełnił koleiny...
Przedłużyłem taras więc jedna grządka odpadła (musi się tu zmieścić parasol ogrodowy od @mudol). Za szklarnią pewnie będzie jedna mała, ale przez szklarnią (od traktu) już pewnie tylko trawa.

Co ważniejsze, obudziłem się dzisiaj rano z myślą nową: basen będzie podświetlany! Ot co!

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
919 34 1
@Kris mam kolegę co ma dużą działkę: a na niej wszystko! A najwięcej zajmuje na tej działce chaos. Ba! Nawet ma tam coś na kształt basen - ale bez podświetlenia.
Od linijki to muszą być tory. A cała reszta, im bardziej krzywo, tym lepiej. Zwłaszcza na wsi.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.754 52 5
Zgoda. Nie mniej chętnie zobaczę na czym się wzorowałeś robiąc tą drogę z płyt.
Ludzie mają różne pomysły, ale ten układ płyt bardziej mi pasuje pod jakieś zaplecze, niż podwórko.
Nie krytykuję, tylko próbuję zrozumieć :)

Reszta oczywiście wporzo i tu też kibicuję. :)

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
395 1 0
Pytanie jakiej wielkości są płyty chodnikowe na tarasie? Albo one są zbyt duże, albo płyty jumbo za małe. Coś mi nie pasuje. I w sumie niepotrzebnie poprowadziłeś płyty jumbo aż pod taras - nie widzę sensu tak rozbuchanego układu. Proponuję (wiem, to nie jest moja makieta) zerwać te płyty i placyk do zawracania zrobić naprzeciwko garażu.

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
919 34 1
Na tarasie są płytki, zwykłe chodnikowe: 5.6mm na krawędzi
Jumbo musi dochodzić do tarasu, bo ten model budynku... nie ma wejścia głównego. Tym wejściem w niedemokratycznym głosowaniu zostało wybrane wejście od tarasu - właściciele tej hacjendy lubią sobie podjechać z zakupami z Lidla pod same drzwi. Taki urok...

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.754 52 5
Pozwól, że wkleję swoją propozycję zagospodarowania terenu

Propozycja.jpg

O Lidlu przeczytałem później, więc :
1. garaż można cofnąć
2. bramę powiększyć i poszerzyć ścieżkę między garażem i domem, żeby sobie mogli tam podjeżdżać z zakupami, a potem, ciach, do garażu.

Opcja do rozważenia. Ale to Twoje podwórko :)

mateusz1234

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.983 0 0
Przepraszam, że się wtrącam w dyskusję kolegom "starym koniom", co to sięgną tej drogi bez problemu ;-). A tam przypadkiem nie powinno być trochę miejsca od krawędzi, aby po zabudowaniu terenu ten młody człowiek z pierwszego zdjęcia tego wątku miał szansę podjechać samochodzikiem pod podświetlany basen?

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
919 34 1
Dobry pomysł @Kris - ale dłuższy bok mojej planety to 187cm które jest wciśnięte tak:
położenie.jpg

po lewej ścianka Kallaxa, po prawej ściana frontowa z oknem. Nie uda mi się wygospodarować nic więcej.
Więc dodatkowa ulica którą zaproponowałeś, na pewno pasuje i daje "oddech" - ale fizyki nie oszukam.

Poza tym ta dłuższa krawędź przy której teraz pracuje, jest tą która będzie obrócona o 180 st. i będzie normalnie pod ścianą.

A po odkurzaniu jumbo wyglądają tak:
po_odkurzaniu.jpg

- o to mi chodziło by przestrzenie pomiędzy płytkami obsadzić niską trawką
- jest sporo nieregularnych kształtów
- ale jest jeszcze sporo miejsc do uzupełnienia (to robota na dzisiaj)

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
919 34 1
Przepraszam, że się wtrącam w dyskusję kolegom "starym koniom", co to sięgną tej drogi bez problemu ;-). A tam przypadkiem nie powinno być trochę miejsca od krawędzi, aby po zabudowaniu terenu ten młody człowiek z pierwszego zdjęcia tego wątku miał szansę podjechać samochodzikiem pod podświetlany basen?
1. To trochę skomplikowane
2. Finalnie będzie trochę daleko by sięgnąć ręką. Krótsza krawędź to 115cm.

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
919 34 1
A... tak... w tę stronę. No to wtedy dom byłby bardzo blisko torów. Jakby nie obrócić, to z balkonu można by było podawać pasażerom iC posiłki "w locie".
Taki urok narożników. Poczekajcie jak po drugiej stronie zacznę budować para-tunel dla skrajnego toru pociągu i tunel samochodowy... (prawie 2w1). Na to nie będzie wytłumaczenia, ani przykładu z życia. Stworzę chyba najbardziej niebezpieczny przejazd kolejowy na świcie.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.754 52 5
Nadal się nie rozumiemy.
Dom zostaje tam, gdzie jest. Zmienia się tylko "dekoracja" ogrodu:
Zamiast jumbo - trawa i ścieżki między rabatami lub duuużo trawy bez ścieżek. Po bokach rabaty.

Wjazd od strony "ulicy", czyli od krawędzi, pomiędzy garażem i domem. Tam można dać jumbo, żeby sobie podjeżdżali z zakupami. Garaż można obrócić o 90stopni, (wyjazdem w stronę domu) wtedy łatwiej manewrować autkiem.

Mam nadzieję, że wiesz, o co mj chodzi :)

Reakcje
855 5 1
OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
919 34 1
@Train Spotter Szymon nie planuje posiadać Tomka ani Karola. Faktycznie pasowały by tu zwłaszcza ze względu na długość.
Ten tor potwierdził mi tylko to co już większość wie i praktykuje:
- pod tor trzeba podłożyć korek żeby go najzwyczajniej wybić ponad teren. Sam szuter to mało.
- sadzenie trawy - najlepiej mieszanką: Długa + krótka do zagęszczenia - może być nawet w lekko innym kolorze.

Mała aktualizacja z zapełniania narożnika Pn-zach:
Widok od poludnia.jpg

Większość dużych prac zakończona. Trawa jest, basen jest zamocowany - ale wciąż wymaga wykończenia wnętrza oraz nie ma okleiny zewnętrznej ani górnej krawędzi.
Pokusiłem się o małą formę żeby stworzyć mur z kamieni. Mała próbka jest po lewej. Podobnie jest przy wjeździe na posesję.
Działkę od torów oddziela cienki pasek wyższej trawy, ale najprawdopodobniej i tak stanie tu jakiś nieduży płot.

Widok od zachodu.jpg

Widok od polnocy.jpg

Znalazło się małe miejsce na poletko kukurydzy i szklarnię (nie pytajcie co w szklarni hoduje Janka). Ciemno zielone trawniki nieco zmiękczą kwiaty które "posadzę" później. Mechanizm rozjazdu otrzymał dociętą pokrywę z fototrawionej blachy. Rozwiązanie nie ma żadnego odzwierciedlenia w rzeczywistości.
Mur po lewej nie jest jeszcze kompletny - będzie tu także brama.
Na pasie zielni pomiędzy torem a drogą wewnętrzną raczej pojawią się jakieś niewysokie krzaczory. Na drzewa jest za ciasno - chyba, żebym zrobił mikro-sad-owocowy. Plac zabaw w trakcie budowania - będzie między pokrywą rozjazdu a "nawrotką".

Zblizenie na naroznik.jpg

Auto pomiędzy garażem a szklarnią jest zamocowane na stałe i będzie miało oświetlenie (@mudol).
Tu jedna uwaga - ścieżki z piasku gdzieniegdzie poginęły - ewidentnie zrobiłem je za cienkie.

Droga wiejska wiata.jpg

Na posesję można wjechać z wiejskiej drogi z płyt. Ledwo się tu mieście autobus, ale jest mały przystanek.
Przed zwrotnicą będzie przejście przez tory. W głębi dwie górki ze styroduru...
Część terenu jest już obsiana niską trawą.

Prace powoli postępują.

Ostatnio edytowane:

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.754 52 5
Jeśli mogę....
Te dachy będziesz matowić ? Wyglądają jak po deszczu. Chyba że takie jest założenie.
Z trawą wygląda wszystko całkiem przyzwoicie. Rozumiem, że to październik na makiecie :) Mam na myśli kolor trawy.
Murek kamienny fajny, ale jeszcze popracuj nad nim - pokoloruj te kamienie, będzie realniej. Gdzieniegdzie jakiś mech i będzie git.

Ta wiata przystankowa jakaś taka nienaturalnie wysoka..... Dziwnie w tym miejscu wygląda.... Masz może coś niższego ? Albo sam znak tam dać?
Dziwią mnie też te czarno-żółte pasy na koźle oporowym i na pokrywie urządzeń rozjazdu. W Polsce takich nie uświadczysz....
To mi się bardziej kojarzy z USA....
Ale to takie moje spostrzeżenia - potraktuj jako spostrzeżenia, ewentualnie KONSTRUKTYWNĄ krytykę (nie lubię tego słowa). :)

Nie zrozum mnie źle. Choć jest tam kilka rzeczy dla mnie niezrozumiałych - Mnie się ogólnie podoba.
I tempo prac jest też całkiem całkiem :)

Powodzenia i cierpliwości :) Kibicuję.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 6
Buduję makietę 9
K
Buduję makietę 797
Buduję makietę 23
Buduję makietę 13