@Train Spotter Szymon nie planuje posiadać Tomka ani Karola. Faktycznie pasowały by tu zwłaszcza ze względu na długość.
Ten tor potwierdził mi tylko to co już większość wie i praktykuje:
- pod tor trzeba podłożyć korek żeby go najzwyczajniej wybić ponad teren. Sam szuter to mało.
- sadzenie trawy - najlepiej mieszanką: Długa + krótka do zagęszczenia - może być nawet w lekko innym kolorze.
Mała aktualizacja z zapełniania narożnika Pn-zach:
Większość dużych prac zakończona. Trawa jest, basen jest zamocowany - ale wciąż wymaga wykończenia wnętrza oraz nie ma okleiny zewnętrznej ani górnej krawędzi.
Pokusiłem się o małą formę żeby stworzyć mur z kamieni. Mała próbka jest po lewej. Podobnie jest przy wjeździe na posesję.
Działkę od torów oddziela cienki pasek wyższej trawy, ale najprawdopodobniej i tak stanie tu jakiś nieduży płot.
Znalazło się małe miejsce na poletko kukurydzy i szklarnię (nie pytajcie co w szklarni hoduje Janka). Ciemno zielone trawniki nieco zmiękczą kwiaty które "posadzę" później. Mechanizm rozjazdu otrzymał dociętą pokrywę z fototrawionej blachy. Rozwiązanie nie ma żadnego odzwierciedlenia w rzeczywistości.
Mur po lewej nie jest jeszcze kompletny - będzie tu także brama.
Na pasie zielni pomiędzy torem a drogą wewnętrzną raczej pojawią się jakieś niewysokie krzaczory. Na drzewa jest za ciasno - chyba, żebym zrobił mikro-sad-owocowy. Plac zabaw w trakcie budowania - będzie między pokrywą rozjazdu a "nawrotką".
Auto pomiędzy garażem a szklarnią jest zamocowane na stałe i będzie miało oświetlenie (
@mudol).
Tu jedna uwaga - ścieżki z piasku gdzieniegdzie poginęły - ewidentnie zrobiłem je za cienkie.
Na posesję można wjechać z wiejskiej drogi z płyt. Ledwo się tu mieście autobus, ale jest mały przystanek.
Przed zwrotnicą będzie przejście przez tory. W głębi dwie górki ze styroduru...
Część terenu jest już obsiana niską trawą.
Prace powoli postępują.