• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Świat w pomniejszeniu - wariant dla płaskoziemców

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.906 527 30
Ale Ikarus to nie jest najwyższy pojazd, jaki może normalnie poruszać się po drogach. ;) Budowanie takiego tunelu w realu byłoby marnotrawstwem pieniędzy.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.754 52 5
Ale Ikarus to nie jest najwyższy pojazd, jaki może normalnie poruszać się po drogach. ;) Budowanie takiego tunelu w realu byłoby marnotrawstwem pieniędzy.
Idąc tym tokiem myślenia, wszędzie musiały by być tunele i mosty na minimum 6m......żeby WSZYSCY mogli przejechać.
Nie idźmy w ekstrema.

Poza tym ze zdjęcia jasno wynika, że tunel jest wystarczająco wysoki, by zmieściły się tam autobusy, czy ciężarówki.
Nie każdy musi jechać tunelem i nie każdy musi wjeżdżać do tego miasteczka.

Hold your horses ;)

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
919 34 1
ROBOta idzie powoli do przodu.
Stoją jakieś płoty, i już nawet poprzesuwane bo Yki wręcz ocierały się o ogrodzenie. Uroki ciasnego tortu.
Zielone pojawiło się wokół pagórka. Pagórek też jakoś stoi - ale na razie tylko ogólnie - jeszcze sporo brudzenia przede mną. Ale nie jestem zadowolony. Przeprowadziłem tu na pewno różne eksperymenty. I na tym poprzestałbym kajanie się i siebie.

Pagórek.jpg

Ospa cześciowo jest wyleczona - a gdzieniegdzie jest w pełni... Brakuje na pewno jeszcze wielu detali:
- owce by się przydały albo jakieś inne kozice
- może taras widokowy,
- drzewa...
Na razie, odkładam to i niechaj dojrzewa...

Ale z robota idę dalej. W trakcie zagospodarowanie terenu małej posesji...

Z innej beczki: szukał pomysłów i inspiracji.
DoZagospodarowania.jpg

Między budynkiem stacyjnym a nastawnią mam mały skwerek terenu który aż prosi się o coś nietypowego (obszar z widokiem z różnych stron, zaznaczony na zielono):
- z jednej strony graniczy z chodnikiem uliczki (bez dostępu do drogi)
- z dwóch stron z podwyższeniem/peronami
- z jednej z nastawnią.
Co byście polecali wsadzić w ten skrawek?

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.076 38 4
Laweczki jak najbardziej, donice z kwiatami charakterystyczne dla PKP (juz nie pamietam czy makieta odwzorowuje ktoras epoke), kran studni wodnej (pompy?), scenka z saturatorem?

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
919 34 1
Jak to bywa, prace choć drobne toczą się na wielu frontach. Tym razem skupiłem się na wypełnieniu posesji miejskiej.

[1]
Widok Panoramiczny.jpg

Nieco z lotu ptaka, od góry z ukosa - widok na posesję. Pagórek w zasadzie cały czas w szlifowaniu detali - więc jest mobilny. Cała reszta - zwłaszcza centrum miasteczka to plac budowy, bez umocowanych fundamentów.

[2]
Wypoczynek na tyłach.jpg

Na tyłach posesji można wypocząć w cieniu (albo uskutecznić małą nasiadówkę) - z dala od zgiełku ulicy, ale mając pociągi na wyciągnięcie ręki...

[3]
Widok z okien bez szału.jpg

Tak jak już wspominałem, wartość posesji, ze względu na widok z okien - nie jest wysoka.

[4]
Od strony przejazdu.jpg

Z peronu przysanku widać przede wszystkim mikro-sad. Ogródek przesłaniu gruby drewniany płot w kolorze stylowego khaki.

[5]
W tunelu.jpg

Tymczasowo, zamocowałem rogatki... widok z tunelu.

[6]
Przejazd tunele.jpg

Portal tunelu kolejowego w zasadzie zostanie tak jak jest. Pobrudzony jest trzema różnymi odcieniami szarości. Za to tunel dla aut czeka jeszcze na portal... tu powstanie chyba coś z cegły - raczej minimialistyczny. Pagórek dostał dzisiaj róźne kępki traw. Skałki dostały trochę "mchu", a wzmocnienia ścian trochę brudu, osadów, jasnych i ciemnych.

[7]
Ogródek POle.jpg

Wjazd na podwórko postanowiłem zostawić otwarty, tak samo jak i furtkę wejściową.

[8]
Pergola Piaskownica Szklarnia.jpg

W szklarni skromniej niż w domku spoza miasteczka. Szklarnie dodatkowo obłożyłem kamieniami. Pergola wymaga jeszcze dołożenia "roślinności" - zdecydowanie powinno "obrosnąć". W "cieniu" drzewka owocowego - piaskownica.

[9]
od Ulicy.jpg

W części sąsiadującej z ulicą za płotę pojawiły się kwiatu. Przed budynkiem gdzie nie ma okna, rośnie drzewo.

[10]
Z lotu ptaka.jpg

I ostatnie z lotu płaka - albo jak kto woli, ze skał...

Jakoś to wygląda, ale jak wiadomo diabeł tkwi w szczegółach. A tych jeszcze wiele do dodania, dopracowania, do pobrudzenia...
Sam "pagórek" jest mocno obsypany czarną ziemią. Gdzieniegdzie z ziemi wystają mniejsze głazy, kamienie. Bardzo to eksperymentalne i nie do końca mnie przekonuje. Jak na razie, jest jak jest, i nie wykluczam tu zmian.

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
919 34 1
U mnie ostatnio niewiele postępów. Jakaś drobnica na horyzoncie i brudzenie krajobrazu...

SkwerPryDworcu.jpg

*
SchronPld.jpg

*
SchronPn.jpg

A i jeszcze dziury.... na przewody pod oświetlenie budynków...
Ba! i Jakieś brzydkie drzewo posadziłem kolejne...

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
919 34 1
Makieta swoim tempem idzie, ale i tabor dostaje coś nieco.

Dwa składy wyposażyłem w krótkie sprzęgi F. i nieco podrasowałem węże.
IC:
EP08-009_pp.jpg

*
EP08-009_pp2.jpg

*
Robo_Y_pp1.jpg

- długie węże są tylko w ostatnim wagonie (wiadomo), a krótsze pomalowałem minimalnie (same końcówki):

Robo_Y_pp2.jpg

- nie jest to zgodne z rzeczywistością, ale wybrałem taki wariant

DB/V80:
V80_pp.jpg

Trochę kolorów dostało się i V80.

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
919 34 1
Tymczasem powstaje sobie chodnik na stacji głównej...
Stacja_Glowna.jpg

A co do poprzednich sugestii - pomiędzy stacją a nastawnią powstał mały skwerek z ławkami/miejscami do siedzenia:
Skwerek.jpg

Żywopłoty i dodatkowa ławeczka pojawiła się przy chodniku od strony nastawni.

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
919 34 1
Dawno nic nie było. Ja zaaferowany Ryflakami ze stacji macierzystej Korsze... A weekend było trochę pracy... Jeden z narożników "zagospodarowany". Miało być Boisko, jest nasyp, górka... aka "podstawka na kubek kawy".

01_widokZgory.jpg

Pomiędzy dwoma głównymi torami powstał filigranowy, zabytkowy, pod ochroną konserwatora - peron. W międzyczasie, został już zasypany ziemią. Ten współczesny, powstaje na boku.

02_NaroznikLewy.jpg

Tory w narożniku także dostały zieleni i trochę "brudów". Powstał trakt pieszy do obu peronów. Sporo tam jeszcze trzeba nasadzić i poprawić zieleń.

03_WidokZnasypu.jpg

Widok z podstawka na kawę :)

04_NieBoisko.jpg

Nasyp powstał jako "last-minute-idea" - miało być boisko, coś tam podpatrzałem już w Poznaniu na targach, ale koty spacerujące po makiecie robią dostatecznie dużo zniszczeń.

05_ZabytkowyPeron.jpg

Arch-peron jeszcze przed zasypaniem ziemią. Nawierzchnia będzie strikte gruntowa. Ale może pojawią się tam nieliczne "trylinki" albo pojedyncze płytki chodnikowe. Będzie oświetlenie, może jakieś donice, tablica z nazwą stacji. A tak wygląda to z drugiej mańki.
06_ZabytkowyPeron2.jpg

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
919 34 1
Do starego peronu, dołączył nowy, współczesny, wypasiony. To produkcja @kacper.szczecin

1/
01_Kociołek.jpg

Wejścia na peron jeszcze nie ma. Trochę blokuje mnie obecne ustawienie makiety. Schody ze styroduru powstaną jutro, raz, dwa...
Na zdjęciu, widzę że jeszcze muszę domalować krawędzie (ale to po obrocie "tortu").

2/
02_CalyPeron.jpg

Stacja i jej, w zasadzie, trzy perony. Brakuje oczwiście wyposażenia: lamp, śmietników, kwietników, wiat (może), rozkładów jazdy, barierek, etc... A, i malowania... To przyjdzie z czasem. Wycięcie obok "stonki" niestety musi być. ENy, wagony pasażerkie tak wymachują "ogonkami", że niestety wygląda to jak wygląda.
Po lewej stronie jednak, tuż przy budynku stacji, dość zgrabnie prezentuje się Ganz (po warunkiem że patrzymy bardzo z boku).

3/
03_BarWars.jpg

Z drugiej strony, na narożniku, powstał "peron Wars". Tu w zasadzie będzie ogródek piwno-restauracyjny. Stać tu będzie wagon WARSu. I choć przeszedłem na sterowanie cyfrowe, to panel izolujący odcinki torów został... Stety, niestety. Stanowi bryłę nowoczesnej architektury o nie do końca wiadomym przeznaczeniu.

4/
04_BarWars.jpg

Na peron dostać się można z peronu współczesnego. Chodników od torów będzie oddzielać jakaś barierka.

5/
06_pomiędzy.jpg

Na razie bardzo ogólnie - bez detali.

6/
07_Zatoczka_ZNTK.jpg

Jak knajpa pojedzie w trasę - w jej miejscu powstaje "obwoźne" ZNTK. Na gąbce idealnie można serwisować wagony... wymieniać sprzęgi... itp.

Taki mały, przedświąteczny update.

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
919 34 1
To można jeszcze wstawić jakś imitację budynku - w zasadzie nawet z ruchomym, podnoszonym dachem.
Może będzie budynek z Wąchocka - z zaokrąglonymi rogami, bo wróżka przepowiedziała sołtysowi, że jak wyjdzie zza rogu to go ktoś... *****.
Temat jest otwarty...

Reakcje
1.190 4 1
Szkoda w sumie, że ten panel nie jest ciut wyższy, wtedy można byłoby jego ścianę przerobić na "wejście" do baru" + ściana frontowa. Ale skoro wars to ma być bar, to bym chyba tą ścianę zrobił na "beton" a nad nimi chyba ta posypka coś ala "bluszcz", żeby delikatnie z góry w dół "spadała".
Ten panel ciężko przerobić na budynek z uwagi, że raczej łatwy dostęp do przycisków powinien być z każdej strony, chyba że w formie ochrony przed kurzem, jak nie używane - wstawiony budynek, na czas zabawy zdejmowalny.

Tam po lewej stronie na tym trójkącie dałbym na środek duże drzewo liściaste z takimi kratkami:

1703152179113.png

https://makieta.pl/drzewa-wysokie-pow13cm/1909-faller-180611-kratki-ochronne-skala-h0.html
lub
1703152154930.png

https://kolejowemodelarstwo.pl/produkt/auhagen-42658-kratki-chodnikowe-na-drzewa/

I przy nim np 4 ławki

W sumie ten pomysł z tą kratką muszę też u siebie zrobić

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 6
Buduję makietę 9
K
Buduję makietę 797
Buduję makietę 23
Buduję makietę 13