• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Łódzkie bocznice.

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Cieszę się że kogoś ta moja pisanina interesuje.
Wiesz, jako Warszawiak, spacer po łódzkich bocznicach mógłbym przypłacić krzyżowaniem oddechów z miejscowymi watażkami. W sumie nigdy nie wiadomo kogo się na torach spotka;) A tak, siedzę sobie w domku, kawę popijam...:kawa: Tylko zdjęcia reglamentujesz jak partia szynkę (bynajmniej nie kolejową). A sypnij więcej. Jakbyś jeszcze jakieś klimaty jak z "Ziemi obiecanej" uchwycił...:love:

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Wiesz, jako Warszawiak, spacer po łódzkich bocznicach mógłbym przypłacić krzyżowaniem oddechów z miejscowymi watażkami. W sumie nigdy nie wiadomo kogo się na torach spotka;) A tak, siedzę sobie w domku, kawę popijam...:kawa: Tylko zdjęcia reglamentujesz jak partia szynkę (bynajmniej nie kolejową). A sypnij więcej. Jakbyś jeszcze jakieś klimaty jak z "Ziemi obiecanej" uchwycił...:love:

Nie jest tak źle, raz tylko spotkałem przedstawicieli miejscowej fauny i flory, Adam zdjęcia trzeba zrobić, odszukać stare, to zajmuje trochę czasu, a klimaty z czasów Ziemi Obiecanej, proszę bardzo, można relacje wzbogacić o kilka smaczków.
Jutro z Piotrkiem ruszamy w teren, aby zakończyć temat Wifamy, potem bierzemy się za Widzew, górka rozrządowa, bocznica do wagonowni, zakładów energetycznych, w międzyczasie chcemy załatwić bocznicę do Ariadny( jaka fabryka mogła nosić takie wdzięczne imię) Budohurtu i Polmosu.
A to i tak kropla w morzu, czekają nas bocznice na Bałutach, w okolicach ulicy Brukowej, to było zagłębie przemysłowo-bocznicowe.

Mała dygresja, jako zasmarkany młodzieniec zapałałem uczuciem do pięknej dziewczyny z Milanówka, uczyła się złotowłosa Anna w Radzyminie w Studium Wychowania Przedszkolnego, dojeżdżałem potajemnie z Łodzi do W-wy Wschodniej i z buta przez Ząbkowską, Markowską ( chyba dobrze zapamiętałem) i inne przyległe na Wileński skąd autobusem do Radzymina, po latach zorientowałem się gdzie beztrosko łaziłem, a ulubiona rozrywką w oczekiwaniu na pociąg do Łodzi było spacerowanie wzdłuż tego bloku na Kijowskiej na przeciw dworca.
Ach młodość, te spacery po Radzyminie.:)

maniek2820

Znany użytkownik
Reakcje
12 1 0
Łódź ma naprawdę klimat i kolejowy i miejski i ogólnie jest naprawde wiele miejsc z klimatem .
A z kolei ja jakoś przy okazji innych spraw wzdychałem do mieszkanek ziem Łódzkiej

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
i z buta przez Ząbkowską, Markowską
:eek:Równie dobrze mogłeś pchać głowę w paszczę lwa;)
Ja w 92gim wylądowałem na Widzewie. Zima jak cholera, ulica wąska i czterech drabów na kontrkursie. Zacząłem w myślach żegnać się z życiem ale walę śmiało licząc że mnie nie zaczepią. Koledzy pytają skąd jestem. Mówię że gówno ich to obchodzi. Z początku wzięli mnie za miejscowego, bo od razu padło pytanie o barwy klubowe. A że mój dobry kumpel Tomek Cebula, grał wtedy w ŁKSie (był wtedy gwiazdą ataku) palnąłem że wracam od Cebuli i żeby mi odwłoka nie zawracali. Przez chwilę zamarłem bo przypomniałem sobie w jakiej dzielnicy jestem, ale zupełnie niepotrzebnie. Okazało się, że to kibice ŁKSu byli na "gościnnych występach"... W asyście honorowej odprowadzili mnie na pociąg do Warszawy, żeby mnie ktoś z Widzewa nie zaczepił. Musiałem im tylko całą drogę o Tomku opowiadać:LOL:
Sory za offtop, w milczeniu będę czekał i oglądał:kawa:

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.465 7 0
:eek:Równie dobrze mogłeś pchać głowę w paszczę lwa;)
Ja w 92gim wylądowałem na Widzewie. Zima jak cholera, ulica wąska i czterech drabów na kontrkursie. Zacząłem w myślach żegnać się z życiem ale walę śmiało licząc że mnie nie zaczepią. Koledzy pytają skąd jestem. Mówię że gówno ich to obchodzi. Z początku wzięli mnie za miejscowego, bo od razu padło pytanie o barwy klubowe. A że mój dobry kumpel Tomek Cebula, grał wtedy w ŁKSie (był wtedy gwiazdą ataku) palnąłem że wracam od Cebuli i żeby mi odwłoka nie zawracali. Przez chwilę zamarłem bo przypomniałem sobie w jakiej dzielnicy jestem, ale zupełnie niepotrzebnie. Okazało się, że to kibice ŁKSu byli na "gościnnych występach"... W asyście honorowej odprowadzili mnie na pociąg do Warszawy, żeby mnie ktoś z Widzewa nie zaczepił. Musiałem im tylko całą drogę o Tomku opowiadać:LOL:
Sory za offtop, w milczeniu będę czekał i oglądał:kawa:
Kochani! Ja w 90 r. wracałem z Dąbrowy na Retkinię. Byłem widzewiakiem, bo dziadkowie mieszkali na Szpitalnej i po prostu lubiłem Smolarka seniora i Młynarczyka (później Bolestę i Klepczyńskiego-rezerwę ówczesną). A tu na przystanku 14-tki obskakuje mnie 4 drabów i pytają za kim k.... jestem. To ja palnąłem, że Widzew rządzi. To zapytali, co myślę o Dziekanie, że poszedł do Legii. Odpowiedziałem zgodnie z prawdą (choć Deyna był w porządku, a grał w Legii). To powiedzieli, ze jestem ok., choć z Retkinii. I tak, mam do dzisiaj wszystkie zęby w komplecie. To autentyk. Łódzkie bocznice to nie tylko kolej, to dzieciństwo i młodość. Dlatego czołem Paweł i Koledzy!
[DOUBLEPOST=1465317217,1465316589][/DOUBLEPOST]Panie Adamie66. Masz Pan zdjęcia Mareckiej KD? Pardon za zjazd na bocznicę tematyczną.

Alana

Aktywny użytkownik
Reakcje
270 2 1
Bałuty i Chojny to naród spokojny...
W swoim czasie pomieszkiwałam w Łodzi u koleżanki i tez się kibicowskich historyjek nasłuchałam. Mam z tamtych czasów złażony odcinek linii 16 od Arturówka do Radogoszczy. Wtedy na dawnej stacji Łódź Radogoszcz próbowali zorganizować muzeum getta i wystawili skład kolejowy służący do wywózki więźniów. Stare czasy bez aparatu cyfrowego wiec nie mam możliwości pokazać a z tego co wiem skład zniknął.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Wtedy na dawnej stacji Łódź Radogoszcz próbowali zorganizować muzeum getta i wystawili skład kolejowy służący do wywózki więźniów. Stare czasy bez aparatu cyfrowego wiec nie mam możliwości pokazać a z tego co wiem skład zniknął.
Jest odnowiony i stoi w dalszym ciągu na dawnej stacji ( a właściwie przystanku osobowym) Łódź Radogoszcz( Radegast) zaadaptowanej na muzeum(Muzeum Getta), jakieś 400 metrów od nowego przystanku ŁKA Łódź Marysin.

Parowóz przetransportowano z Widzewa jeszcze w czasach gdy klub był na PŁ, czyli ponad sześć lat temu.

Tak wyglądał przed remontem,03.09. 2014.

006.jpg

A tak w wyglądała stacja podczas remontu 31.07.2007 foto Robert Wolski

foto3.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Alana specjalnie dla Ciebie najnowsze zdjęcia z Radogoszcza, autorstwa naszego klubowego kolegi Sławka Okrojka.

132.jpg

133.jpg

134.jpg

Szkoda tylko ze taki piękny motyw kolejowy, jest związany z takim smutnym wydarzeniem.

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
S
Wycieczki i podróże koleją i związane z koleją 50