Sobota jak sobota, mieliśmy iść do kina, ale Żabcia powiedziała że chce zostać w domu i odpocząć po ostatnim gorącym okresie w pracy" ale jak chcesz isć na tory to idź" powiedziała, chciałem ją zabrać ze sobą ale znacząco popukała się w czoło, i dobrze, raczej łażenie bo krzakach to nie zajęcie dla dziewczynek.
Jak zwykle pociąg ŁKA o 10.53 z Chojen, na Żabieńcu 11.10 i tu dylemat iść pod "prąd " bocznic czy zacząć od miejsca od którego już zaczynałem, ponieważ nie byłem pewny czy da się od nastawni dojść bezboleśnie bez kontaktu z SOK do miejsca które mnie interesuje, teleportuje się za jedyne 9,68 na ulicę Liściastą w pobliżu przejazdu kolejowego.
Z daleka widzę maszyny budowlane i świeży nasyp z pisaku, trochę się obawiałem że zlikwidowali mi bocznice, jak się okaże chwilę później moje obawy były bezpodstawne.
Zniknął drugi tor, to dalszy ciąg remontu linii ŁK-Kutno.
W dalszym ciągu posiłkował będę się rosyjską mapą Łodzi i zdjęciami satelitarnymi.
Bocznice oznaczone cyframi 1-3 już pokazywałem, idę w tamta stronę, oglądam się ponieważ słyszę sygnał pociągu, ale nic po torach nie pomyka, mijam pierwszą (1) bocznicę po drugiej stronie widać nasyp najdłuższej bocznicy Magistrali Zachodniej którą wędrowałem niedawno.
Jestem w okolicach punktów 2,3 teraz wyraźnie słyszę odgłos silnika, jedzie pociąg z pustymi węglarkami z bocznicy EC3, super, teraz wiem dlaczego tory na żeberku były wyraźnie używane, wjeżdża na żeberko i pcha skład na stację, to poczekam aż pojedzie.
Po kilku minutach mija mnie SM42-1308 6Dg pchająca puste wagony w stronę Żabieńca.
Punkt A rozjazd numer 103a na torze wykolejnica.
Tor po łuku , bocznica jak się okazało jest dość krótka.
Kończy się na bramie tak szczelnie zabudowanej iż nie sposób podejrzeć co jest za nią inaczej jak robiąc zdjęcie z poziomu gruntu.
Według mapy z książki Pana Jerczyńskiego to była bocznica do Łódzkiego Zjednoczenia "Elektromontaż" dziś jest to punkt skupu surowców wtórnych Exmet.
Wracam powoli obserwując okolicę, podczas takich wycieczek rzadko się spieszę inaczej niż przy wstawianiu zdjęć cech na szynach
, odpoczywam.
Punkt B i rozjazd numer 104, oraz odejście torów na lewo.
Jeszcze jeden widok z tej strony na bocznicę już wspominaną dziś.
To ten tor na samym dole.