Dzisiejszy początek relacji z nieistniejącej już bocznicy do Budohurtu i Zakładów Przemysłu Spirytusowego od początku obarczony jest swego rodzaju pechem, a to nie mogę znaleźć zdjęć, i muszę jutro iść jeszcze raz przejść część trasy, a to mimo wielomiesięcznych starań nie dostałem pozwolenia o d f-my "Virako" na wejście na teren Polmosu, po pierwszym telefonie do Pani ze wspomnianej firmy, byłem wniebowzięty "tak proszę napisać maila wyrazimy zgodę" oczywiście nałgałem Pani że zbieram materiały do książki o łódzkich bocznicach, no i siedem maili, dwa listy polecone, audiencji mi nie udzielono, Polmos poszedł pod młot, powstaje tam kolejne centrum o bliżej niesprecyzowanym przeznaczeniu pod nazwą "Monopolis" ja by proponował raczej "Wódaland".
Kilka zdjęć jest z sieci, próbowałem odnaleźć autora, nie udało mi się, mam nadzieję iż mi wybaczy ich użycie.
Tak to wyglądało do niedawna z lotu ptaka początek po prawej stronie, na tym zdjęciu nie uwzględnione są bocznice do zakładów drobiarskich oraz do tartaku, jeśli uzyskam zgodę autora o Łódzkich Stacjach na publikację rysunku to Wam pokażę, jeśli nie to naszkicuję, nie pozostało z nich prawie nic, z wyjątkiem kilku fragmentów szyn i śladów po fundamentach.
Dokładniejszy początek bocznicy dawniej, po prawej charakterystyczna betonowa kładka ponad torami mająca początek przy zbiegu ulic Józefa i Szpitalnej, poniżej stan obecny, starotorze objęła w posiadanie roślinność, nie ma kładki za to są wloty do tunelu na Fabryczny
Wiem że przynudzam, ale wstawianie wielu z pozoru takich samych zdjęć jest celowe, aby przybliżyć Wam widok tej bocznicy.
Kładka i słup energetyczny obok wejścia na nią.
Po lewej przed kładką widać kozioł oporowy w połowie długości żeberka ochronnego, myślę że został tam przeniesiony po likwidacji torów do Budohurtu.
Zdjęcia z internetu, widok z kładki na początek bocznicy i ślad po zlikwidowanym torze.
Przejazd w toku ulicy Niciarnianej po prawej niewidoczny budynek "stacyjny".
Kozioł oporowy.
I sama kładka widok z poziomu torów.
Ponieważ nie mogłem dokładnie zlokalizować wejścia bocznicy, ponieważ po całej rewolucji związanej z ukryciem Fabrycznej pod ziemią, zmieniło się zdecydowanie otoczenie, postanowiłem to zrobić od wjazdu na teren Budohurtu idąc w stronę początku.
Ubiegły czwartek, słonecznie ale dość chłodno, po pracy w ramach relaksu idę za market Auchan na Al.Piłsudskiego za ktorym stoją do dzis budynki centrali handlu materiałami budowlanymi "Budohurt" do miejsca gdzie jest brama wjazdowa.
Widok przez sztachety na plac.
Dość dobrze zachowany ślad po torach, co jakiś czas na wpół przegniły podkład utwierdza mnie w przekonaniu że idę we właściwym kierunku.
I tak sobie szedłem, na trawie szron, pusto i cicho.
Brama z oddali.
W stronę ul.Niciarnianej.