• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Zrób to sam - autobusy SD

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Reakcje
25.419 387 20
Po prostu genialnie Ci to wyszło. Jestem pod wrażeniem. Gratuluję pomysłu i wykonania. (y)

adamwyt

Znany użytkownik
Reakcje
3.736 15 0
Dopiero dziś po południu znalazłem ten temat i zdążyłem zobaczyć tylko efekt końcowy.
Wieczorem natomiast, usiadłem, uruchomilem tableta i ze szczęką na podłodze czytałem, oglądałem zdjęcia a po każdej Twojej prezentacji nie dało się nie wcisnąć SUPER.
Naładniejszy jaki widziałem, zrobiony od podstaw model samochodowy w tej skali. Jesteś mistrzem!

Pozdrawiam
Adam

OP
OP
SD

SD

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
1.477 2 0
Koledzy - jeszcze raz dziękuję za słowa uznania. Cieszę się, że się podoba :)

A teraz kilka nowych fotek, tym razem w "naturalnym" środowisku - korzystając z faktu, że Krakowski Klub Modelarzy Kolejowych wraz z Muzeum Inżynierii Miejskiej organizuje w ten weekend wystawę makiet kolejowych
(http://forum.modelarstwo.info/threads/wystawa-makiet-kolejowych-mim-2-4-06-2017.34700/), Sanos odbył dzisiaj kurs po makiecie modułowej i dał się sfotografować w kilku miejscach:

MIM 3.jpg

MIM 4.jpg

MIM 5.jpg

MIM 1.jpg

MIM 2.jpg

lokfan

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 9 0
Podoba??? On powala na kolana i powoduje kompleksy ;) Jest PERFEKCYJNY :) Szczerze gratuluję i choć to bardzo brzydka cecha zazdroszczę, zarówno modelu jak i zdolności !

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Reakcje
25.419 387 20
No to powiem, że w "naturalnym środowisku" makiety wygląda rewelacyjnie. Pozamiatałeś tym modelem wszystkie do tej pory oglądane przeze mnie miniaturki autobusów. :cool::cool::cool: Ten model jest po prostu rewelacyjny. Nadal jestem pod ogromnym wrażeniem. :eek::eek::eek:

jestrabh

Znany użytkownik
Reakcje
2.815 40 1
Brak adekwatnych słów aby wyrazić mój zachwyt tym modelem, a prezentacja na makiecie powala. Patrząc na ten model w tym otovzeniu odnoszę takie wrażenie jakbym się przniósł do końcówki lat 70- tych.

K

KiersNo

Gość
Żeby nie słodzić za bardzo, to powiem krótko.
Pięknie wykonana miniatura. To się nazywa Modelarstwo przez duże "M".
Gratuluję.

OP
OP
SD

SD

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
1.477 2 0
Po krótkim odpoczynku zabrałem się za kolejny model - wprawdzie kilku kolegów mówi "zostaw te autobusiki i wróć do prawdziwych modeli", bo faktycznie mam zaczęte dwa kolejne modele polskich parowozów (OKz32 i Pm36) i nie mogę się zdecydować, który zrobić pierwszy - no ale zanim się zdecyduję, może jeszcze jeden autobusik przedtem popełnię.

Początek tym razem niepozorny: arkusz HIPS 0,5 mm z nadaną na gorąco krzywizną, z niego wycinam obrys dachu, po sklejeniu z drugim płaskim arkuszem o wymiarach zmniejszonych o 0,5 mm z każdej strony (w ten sposób tworzę dookoła dachu rowek na górną krawędź szyb) i wymuszeniu pożądanej krzywizny mamy gotowy dach. Usztywniony od spodu płaskownikiem mosiężnym przyklejonym distalem i potraktowany na całej spodniej powierzchni cienką warstwą distalu raczej już się w żadną stronę nie wygnie.

TAM 170A11_1.jpg

TAM 170A11_2.jpg

TAM 170A11_3.jpg

Ściany boczne jak w przypadku Sanosa wycięte laserem również z HIPS 0,5 mm, oczywiście na zdjęciu jeszcze z naddatkiem - i mamy podobny jak w Sanosie punkt startowy. Miłośnicy autobusów z tamtych lat pewnie już wiedzą, co to będzie :)

TAM 170A11_4.jpg

IgorS

Aktywny użytkownik
Reakcje
175 2 0
No to zapowiada się kolejny świetny model! :) Po raz kolejny nie zdecydowałeś sie na żadną polską konstrukcję - to moim zdaniem świetny wybór, unikasz porównań z nie do końca udanymi modelami jakie do tej pory ujrzały światło dzienne! :)

OP
OP
SD

SD

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
1.477 2 0
Tak, TAM 170 A11, który lata temu urzekł mnie przede wszystkim potężnym dźwiękiem widlastego, chłodzonego powietrzem diesla, rzadko spotykane rozwiązanie na naszych drogach. Też najeździłem się TAM-ami w latach 80-tych, głownie na weekendowe wycieczki narciarskie, i ten autobus miał swój niepowtarzalny klimat. Tak więc - IgorS - moje wybory są czysto sentymentalne.

Co do modelu - kolejnym elementem, który trzeba było wyrzeźbić ręcznie z płytki polistyrenowej o grubości 3 mm była tylna ściana.

TAM 170A11_5.jpg

Poniżej już z miejscem na tablicę rejestracyjną i imitacją szczelin wentylacyjnych z potrójnie sklejonych odcinków drutu 0,1.

TAM 170A11_6.jpg

adamwyt

Znany użytkownik
Reakcje
3.736 15 0
Cieszę się, że zacząłeś nowy model bo śledzenie tego wątku to czysta przyjemność. Autobus ledwie zaczęty a już jest tak piękny.

Pozdrawiam
Adam

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
W robocie 31
W robocie 56
W robocie 25
W robocie 7
W robocie 10