• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Zrób to sam - autobusy SD

OP
OP
SD

SD

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
1.477 2 0
Kalki od kogo można kupić?
Duży napis ORBIS to jeszcze z kalek od śp. Alegratki ze starych zapasów, tylko klejony literka po literce, żeby uzyskać taki odstęp liter jak malowano w latach 70-tych i 80-tych. Pozostałe (napis i logo Irannational z przodu i z tyłu, symbol O302) zamawiałem w MF-Zone wg wzoru zaczerpniętego z fotografii.

Też kiedyś skonwertowałem sobie takiego Mercedesa i też z modelu schuco, ale mój miał drzwi rozsuwane, załączyłem fotkę dla porównania.
Ja te drzwi przerobiłem na klamkowe, bo Orbis chyba nie miał w ogóle Mercedesów O302 z automatycznie otwieranymi dzwiami.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Reakcje
25.419 387 20
Kolejny kapitalny model wyszedł z Twoich rąk. Trudno oderwać wzrok, a jeszcze trudniej uwierzyć, że to skala 1:87. :eek: o_O

OP
OP
SD

SD

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
1.477 2 0
Przepiękne modele:love:, mam tylko nadzieję że już jakąś następną "skorupę" przemieniasz w model i wkrótce relacja;)
Zrobiłem sobie dłuższą przerwę od autobusów, i dobrze - dlaczego? Bo w końcu, gdy już prawie zacząłem robić po swojemu Sana H100, tzn. wyfrezowałem 3D w plexi dach i wyciąłem na laserze ściany boczne z HIPSu, nagle pojawił się news na Forum, że mogę przecież kupić wydruk 3D od obecnego tu producenta i zaoszczędzić kilka miesięcy pracy... Po krótkim wahaniu kupiłem i na razie nie żałuję - myślę, że niewiele będę w nim zmieniał, a swoje zaczątki odłożę na półkę. I na pewno jakaś mała relacja się pojawi. Oczywiście będzie jasnoniebieski z kremowym dachem, w barwach PKSu. Pozdrawiam!

San H100 1.jpg
San H100 2.jpg

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
9.956 68 0
Panowie z Reduced się mocno starają i stworzyli bardzo fajny półprodukt, Ty Sławku zrobisz z tego piękny model, o to jesteśmy spokojni.
Ale jeżeli mam być szczery to szkoda że wypust z reduced pokrył się z Twoimi planami modelarskimi, bo dużo chętniej zobaczyłbym jak ten model powstaje od zera, z drugiej strony zaoszczędzisz szmat czasu który być może wykorzystasz na inny model;)

OP
OP
SD

SD

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
1.477 2 0
OP
OP
SD

SD

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
1.477 2 0
A jakie to mają być zmiany? W idealnym modelu raczej się nie myśli o jakikolwiek zmianach.
Nie ma modeli idealnych. A tak serio, ponieważ technologia druku 3D wymusza przeskalowanie pewnych elementów, zawsze można się pokusić o zrobienie bardziej filigranowych ramek odsuwanych okien bocznych, wycieraczek, itp. dodać deskowaną podłogę bagażnika dachowego, albo zamontować mechanizm skręcania kół. Coś z tej listy na pewno zrobię.

Poza tym trochę nie podobają mi się tylne światła. Sany miały tylne światła wzięte bezpośrednio z Warszawy sedan, a te na wydruku są zbyt wystające i prostokątne. Jak się człowiek naoglądał Sanów i Warszaw w dzieciństwie, od razu to zauważa.

Wszystko to drobiazgi, ale często takie wyeksponowane drobiazgi właśnie dodają modelowi realizmu.

Tył.jpg
San H100 tył.jpg

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
9.956 68 0
Berliet w Twoim wykonaniu to był kolejny niesamowity hicior modelarski(y)
Brekina niedawno wypuściła model fiata Interurbano, nie myślałeś o przeróbce na taki autokar PKS z Krakowa?
5.png 59901.JPG

OP
OP
SD

SD

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
1.477 2 0
Tych Fiatów nie pamiętam, raczej odpuszczę. Natomiast Berliet Crusair 3 na pewno wpisuje się w mój katalog sentymentalny, więc prędzej czy później go zrobię. Na dzisiaj, z fabrycznych modeli Crusaira jest tylko coś w skali 1:43, w H0 raczej nie i nie widzę go w żadnych zapowiedziach.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
W robocie 31
W robocie 56
W robocie 25
W robocie 7
W robocie 10