• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Zrób to sam - autobusy SD

arko5

Aktywny użytkownik
Reakcje
552 0 0
Po raz kolejny z zazdrością oglądam Twoją pracę. Mam nadzieję że kiedyś będę miał chociaż odrobinę Twojego talentu i umiejętności :love:

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Reakcje
25.419 387 20
Rewelacyjny model wyszedł po Twoich przeróbkach. Pełen realizm. Jestem pod wrażeniem Twoich umiejętności. (y)

holosal

Aktywny użytkownik
Reakcje
95 0 0
Gratuluję! Jak tak dalej pójdzie, koledzy modularze będą musieli się postarać o jakiś solidny dworzec autobusowy dla Ciebie.:D Na zdjęciu porównawczym widzę, że model fabryczny jest przede wszystkim potwornie zalany farbą, ale to częsta bolączka współczesnych modeli, niestety.

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.417 110 1
@SD
Sławku,
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy możesz określić w przybliżeniu (jeśli to nie tajemnica) ilość godzin, jakie były Ci potrzebne do osiągnięcia takiego efektu. Myślę, że zarówno dla początkujących jak i zaawansowanych modelarzy może to być ciekawa informacja. Rodzaj odniesienia.

OP
OP
SD

SD

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
1.477 2 0
@Adam66, to nie takie proste, próbowałem i nie jestem w stanie tego dokładnie określić - nad modelem zacząłem pracować pod koniec sierpnia, skończyłem teraz. Oprócz dwóch tygodni w listopadzie i trzech w grudniu, w każdym z pozostałych tygodni poświęciłem modelowi dwa do czterech wieczorów. Ale wieczór może oznaczać pełną skupienia pracę przez 3-4 godziny, ale również trzygodzinne wyginanie kilku drucików przy jednoczesnym oglądaniu kątem oka jakiegoś dobrego filmu lub myślenie i eksperymenty, jak zrobić kratki wentylacyjne w bocznej klapie. Bagażnik robiłem dwa razy, klapy dachowe też lakierowałem i zmywałem kilka razy, zanim efekt mnie zadowolił. 120 godzin? Może... To jakieś 15 dniówek. Ma to sens. Drugi Jelcz pewnie zająłby mi połowę z tego.

Poza tym w październiku doszedł jeden czynnik spowalniający - pojawiły się u nas dwie nowe mieszkanki, które w miarę nabywania sprawności ruchowej zaczęły stanowić poważne zagrożenie dla mojego modelarskiego kącika:

Jelcz 043 forum kotki małe.jpg

Dzisiaj już są troche większe i musze przyznać, że chyba nauczyłem je odrobiny szacunku dla modelarskiego warsztatu i często wystarczy im obserwacja z oddali :)

Jelcz 043 forum kotki.jpg

Dziękuję też za wszystkie pozytywne merytoryczne komentarze - mam nadzieję, że ktoś skorzysta z moich podpowiedzi, i nie przestraszy się obliczonego powyżej nakładu pracy. Zawsze można z czegoś zrezygnować i pójdzie szybciej. Jeśli zaś mówimy o nakładzie pracy, zapytałbym o to właściciela wątku http://forum.modelarstwo.info/threads/zrób-sobie-Żuka.49165/ :)

Ostatnio edytowane:
OP
OP
SD

SD

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
1.477 2 0
Nie da się ukryć, że obecna sytuacja sprzyja zajęciom typowo domowym, stąd pomyślałem, że czas wrócić do Mercedesów, które czekają cierpliwie w kolejce, zepchnięte na dalszy plan najpierw przez Ikarusa 255, a potem Jelcza 043. W zasadzie po dorobieniu klamek i brakujących listew mogłem zabrać się za malowanie. Najpierw biało-kremowy:

MB O302 forum 5.jpg

MB O302 forum 6.jpg

MB O302 forum 7.jpg

a potem czerwony:

MB O302 forum 8.jpg

lokfan

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 9 0
Sławku, mam do Ciebie olbrzymie pretensje! Ja leczę się na lungur od wielu lat , łażę po lekarzach, wdaję majątek na lekarstwa i jak już się wydaje, ze koniec , że zdrowy , że już słońce zaświeciło... wchodzę na Twoją stronę i ... PIERDUT!!! Załamanie! Wszystko wraca , palpitacje, zaburzona miesiączka, zez, pryszcze na półdupku,topnieją lodowce na biegunie! I kto za to odpowie? Kto będzie mnie z powrotem leczył???? Nawet biegły w swym fachu Mafo rozłoży swe lekarskie ręce w geście bezradności! A wszystko przez to, co pokazałeś! Nie można coś przygiąć, zalać za bardzo klejem, popaprać szyby paluchami ? Nie można spieprzyć trochę kolorów? Wszystko musi być takie perfekt? Takie nie różniące się od oryginału? Nie dość że nieludzkie, to jeszcze niemoralne i szkodliwe !!!! Na koniec powiem tylko jedno AAAch......! :) Słów brak dla Twojego perfekcjonizmu i manualnych zdolności ! Pozdrawiam Serdecznie Tomek
IMG_4795.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
SD

SD

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
1.477 2 0
Nie można coś przygiąć, zalać za bardzo klejem, popaprać szyby paluchami ? Nie można spieprzyć trochę kolorów?
Tomek, spokojnie, jeszcze mam szansę coś zepsuć, do szyb daleko, zwłaszcza że cztery szyby drzwiowe trzeba dorobić, do malowania jeszcze paseczków multum, kalki mogą odstawać, bezbarwny może nie wyjść.... Pozdrawiam również!

A na razie dokładam czerwone paseczki dwa:

MB O302 forum 9.jpg

lokfan

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 9 0
Tomek, spokojnie, jeszcze mam szansę coś zepsuć, do szyb daleko, zwłaszcza że cztery szyby drzwiowe trzeba dorobić, do malowania jeszcze paseczków multum, kalki mogą odstawać, bezbarwny może nie wyjść.... Pozdrawiam również!

A na razie dokładam czerwone paseczki dwa:

Uff , no to liczę... na Ciebie ! :D ;)(y)

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Reakcje
25.419 387 20
Tomek, spokojnie, jeszcze mam szansę coś zepsuć, do szyb daleko, zwłaszcza że cztery szyby drzwiowe trzeba dorobić, do malowania jeszcze paseczków multum, kalki mogą odstawać, bezbarwny może nie wyjść....
Czary mary, hokus pokus... Nie wierzę, że Tobie nie wyjdzie wszystko tak jak powinno być. A nawet jak się coś zepsuje to poprawisz i nikt nie zauważy poprawki... ;) :)
Kapitalne modele robisz Sławku. Jestem znów pod ogromnym wrażeniem o_O i po obejrzeniu zdjęć szukam właśnie szczęki na podłodze. ;)

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.835 33 0
@SD pokazał byś t zderzaki z drugiej strony. Interesuje mnie system ich mocowania do tych "drzew". Intrygują mnie takie rozwiązania, bo sam często mam problemy z mocowaniem swoich małych elementów aby je wymalować ;)

OP
OP
SD

SD

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
1.477 2 0
Szymon, już zdjęte, ale jest to wąski paseczek taśmy maskującej owinięty ciasno o wykałaczkę i przyklejony do zderzaka od spodu.

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.202 301 15
Sławku, a zdradzisz jak pomalowałeś grill biało czerwony? chodzi o kolejność - cały na kość słoniową, potem czerwony? Robię próby na grillu liaza 110 i wpędza mnie to w nerwicę...

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
W robocie 31
W robocie 56
W robocie 25
W robocie 7
W robocie 10