• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Zrób to sam - autobusy SD

OP
OP
SD

SD

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
1.477 2 0
@Astro, jeden grill jest kremowy ze srebrnymi wykończeniami, drugi jest czerwony również ze srebrnymi wykończeniami. W oryginalnym modelu były z czarnego plastiku ze srebrnym nadrukiem. Ja zmyłem srebrny fabryczny nadruk spirytusem i malowałem mocno rozrzedzonym akrylem Vallejo, pędzelkiem, na kolor czerwony lub kremowy, wielokrotnie z natychmiastowym podsuszaniem pod lampką za każdym razem, aż czarny plastik przestał prześwitywać, ale detalu nie zalała jeszcze farba. Następnie również pędzelkiem zamaczanym w Vallejo Chrome musnąłem wszystkie chromowane wypukłości i zewnętrzne krawędzie grilla. Potem zabezpieczyłem aerografem bezbarwnym półmatem Mr Hobby Mr Color. Dla jasności - nie wszystko wyszło mi od kopa: jeden wyszedł za pierwszym razem, w drugim trochę zalałem chrom i musiałem zmywać całość i malować drugi raz. Stąd Vallejo - możesz zmywać ile razy zechcesz....

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.202 301 15
Dzięki, miałem właśnie nadzieję, że masz jakiś cudowny patent... a tu po prostu trzeba cierpliwie i dokładnie, a nie na skróty. Ten właśnie chrom na wypukłościach to moja pięta achillesowa, bo mimo lupy mam problemy wzrokowe (zaburzenia widzenia przestrzeni) i często nie trafiam tam gdzie bym chciał... raz bliżej, raz dalej, raz w bok... rozważałem jeszcze płynną maskę, na czarnym grillu (zalanie wgłębienia, pomalowanie chromem, usunięcie maski).

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Reakcje
25.419 387 20
pędzelkiem zamaczanym w Vallejo Chrome musnąłem wszystkie chromowane wypukłości i zewnętrzne krawędzie grilla
No i to jest ten myk, który powoduje, że i ja mam frustracje przy malowaniu takich detali... :ostrozny: Częściej zalewam, niż mi się udaje musnąć... :confused:

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.417 110 1
Ja bym pewnie próbował malować srebrny po całości i zapuszczać czerwony, bo malowanie z ręki wgłebnych powierzchni lepiej mi wychodzi niż muskanie tych wystających. Za dużo farby daję i zawsze mi się coś zaleje... No ale może spróbuję metody Sławka przy najbliższej okazji.

OP
OP
SD

SD

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
1.477 2 0
Pierwszego Mercedesa uznaję za skończonego. Doszły srebrne listwy i kratki, oznaczenia włącznie z napisem i logiem Irannational odpowiednio z przodu i z tyłu autobusu, światła obrysowe, pomalowałem kolorami kierunkowskazy i zespolone światła tylne, zrobiłem halogeny w zderzaku przednim, wstawiłem wnętrze z kierowcą, tablice rejestracyjne, no i na koniec lusterka - trochę kląłem przy tym po stronie drzwi wejściowych, bo zapragnąłem odwzorować ramię z dodatkowym zastrzałem jak na oryginalnych fotografiach, ale w końcu się udało. Zostawiłem tylko oryginalne wycieraczki - po tym jak zauważyłem, że na cienkiej szybie przedniej pod większym naciskiem zaczyna tworzyć się siateczka jakby pęknięć widocznych pod pewnym kątem, odpuściłem szlifowanie szyby. Dla mnie i tak autobus wygląda dużo lepiej niż moja pierwsza konwersja z 2010 roku i to mi wystarczy.

Poniżej kilka zdjęć solo i w towarzystwie młodszego kolegi z epoki w barwach tego samego przedsiębiorstwa. Pozdrawiam - Sławek.

MB O302 forum 13.JPG

MB O302 forum 14.JPG

MB O302 forum 15.JPG

MB O302 forum 18.JPG

MB O302 forum 16.JPG

MB O302 forum 17.JPG

MB O302 forum 19.JPG

MB O302 forum 20.JPG

MB O302 forum 21.JPG

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Reakcje
25.419 387 20
Rewelacja to za mało powiedziane.:eek: o_O Po prostu mistrzowski model. (y) Gratuluję Sławku. (y)

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.417 110 1
Jakby TAM był na warszawskich rejestracjach i oba autobusy staly na trylince, to normalnie byłaby scenka jak z bazy Orbisu na Łopuszańskiej.
Pięknie wykonany model.

OP
OP
SD

SD

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
1.477 2 0
Nie wiem czy kolega widział, czy przydatne i czy w odpowiednim wątku..ale cóż.
Przydatne, nie miałem tej fotki, dziękuję, ale przydatne dopiero teraz, bo musiałem z różnych względów modelarstwo odłożyć na ponad rok. Tym niemniej zaczynam od punktu, w którym przerwałem, czyli od niedokończonego Mercedesa w drugiej wersji kolorystycznej. Zostały do zrobienia kalki, aluminiowe listwy, kratki, klamki itp., światła wszelakie, tablice rejestracyjne, lusterka i takie tam drobiazgi. Więc żeby mieć to z głowy (nie lubię projektów niedokończonych), siadam i szybciutko kończę...

MB 0302 Orbis czerwony 0.JPG

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.835 33 0
@SD możesz podać numer seryjny i producenta tego chromu i sluminium? Bèdę wdzięczny. Muszę czymś sprytnym wymalować odbłyśniki w lokomotywach.

OP
OP
SD

SD

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
1.477 2 0
Vallejo Air 71.064 chrome, inne metale mają podobne numery w katalogu, nie mam pod ręką w tej chwili.
Ale do odbłyśników lepszy będzie chyba pisak Molotov Liquid Chrome.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
9.956 68 0
Ooo, mój "guru" modelarstwa się reaktywował, super(y)(y)(y), zapowiada się ciekawa jesień/zima;)
Ponieważ mam zamiar w końcu zabrać się za swojego Jelcza 043 którego przeznaczyłem na straty, chciałem się cofnąć do Twojego modelu.
Nie wiem jak to się stało że tego wcześniej nie wyłapałem u Ciebie, ale powinieneś dorobić jeszcze jedną listwę poszycia, dosyć istotną bo
odcinającą narożny element karoserii ;)
InkedSesja 15_LI.jpg

OP
OP
SD

SD

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
1.477 2 0
@Tomek M. - no popatrz, jak mi to umknęło... Dzięki za zwrócenie uwagi. Dorobi się przy najbliższej okazji, jak będę robił coś niebieskiego :)
A teraz mała sesja skończonego Mercedesa:

MB 0302 Orbis czerwony 1.JPG

MB 0302 Orbis czerwony 2.JPG

MB 0302 Orbis czerwony 3.JPG

MB 0302 Orbis czerwony 4.JPG

MB 0302 Orbis czerwony 5.JPG

MB 0302 Orbis czerwony 6.JPG

I obydwa razem:

MB 0302 Orbis czerwony i biały 1.JPG

MB 0302 Orbis czerwony i biały 2.JPG

MB 0302 Orbis czerwony i biały 3.JPG

Dla chcących wykonać taką konwersję, podkreślam jeszcze raz, że model Schuco to bardzo "wdzięczna" baza, a pokazany efekt można uzyskać względnie umiarkowanym nakładem pracy.

jestrabh

Znany użytkownik
Reakcje
2.815 40 1
Świetna robota(y) Pięknie się bliźniaki prezentują i nie ukrywam, że chętnie bym takie widział na moim placu:) Jedną bazę posiadam, więc muszę poszukać braciszka;)
Kalki od kogo można kupić?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
W robocie 31
W robocie 56
W robocie 25
W robocie 7
W robocie 10