• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK ZNTK "Kwachy"

OP
OP
Acid Rain 1973

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
Pany wim, wim, markery parkery i takie tam różne wynalazki szatyna ale trudność nie polega na użytym narzędziu tylko by mi łapska nie latały :LOL:.
Stachu, chyba że tajemnica tkwi nie w markerach a w trzech pomocach naukowych leżących po lewo....

eSeL

Znany użytkownik
Reakcje
35 0 0
Acid napisał(a):
Pany wim, wim, markery parkery i takie tam różne wynalazki szatyna ale trudność nie polega na użytym narzędziu tylko by mi łapska nie latały :LOL:.
Stachu, chyba że tajemnica tkwi nie w markerach a w trzech pomocach naukowych leżących po lewo....
trzech pozostałych nie widać :)

Zawsze można marker odskuwkować i się zaciągnąć :)

Końcówka siada jak trza z i bez % Lekko docisnąć, włókna się dostosuja i dookoła!

Rysunek1.jpg

OP
OP
Acid Rain 1973

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
Powoli temat popycham dalej. Napęd całkowicie dopasowany i nawet udało się wykorzystać oryginalne gniazdo sprzęgu z jednej strony i wstawiając hak a'la Weinert, od Mirka z drugiej. Dach pomalowany, dolna część pudła sklejona razem z górą i na całość położona wstępna patyna. Robię to w trochę dziwnej kolejności ale dorabiane szybki trzymają się bardziej na słowo honoru niż na jakieś kleje i nie znam sensownego sposobu by je później dobrze wymaskować a zawsze się usyfią podczas lakierowania.

IMG_7248.jpg

Koła jeszcze nie pomalowane.
IMG_7249.jpg

Podczas schnięcia lakieru a mając już totalny syf na biurku popracowałem też pilnikami nad kolejnym napędem do przyszłego projektu i kolejna brzydka niemiecko-austriacka poczwarka przeistacza się w, mam nadzieję, polskiego ładnego motyla.
IMG_7250.jpg

OP
OP
Acid Rain 1973

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
Jawohl!

Czyli innymi słowy śmiało można polować na chińskiego rumuna jako dawcę?
Dla doświadczonych "przerabiaczy", biorąc pod uwagę wszystkie za i przeciw to jak najbardziej tak. Należy jednak pamiętać, że nie da się, ot tak po prostu, zamienić bud. Silnik w sumie też wypadałoby wymienić bo ten Bachmannowski trójpolowy jest słabiutki ale co kto woli. Polować w sumie też nie trzeba, wystarczy zamówić np. u polskiego sprzedawcy :)
Gdzie zdobyłeś koła do epoki?
W równie prosty sposób jak ND2. Zamawiając w moim ulubionym sklepie lub też bezpośrednio jako część serwisową do EU07 od PIKO. Numery części to 96360-95 i 96360-96, koszt około 50 PLN za kpl. Jednakże pamiętać należy, że nie jest to zwykła przekładka. Różnią się nieco (0,4mm) średnicą osi oraz zębatkami i trzeba powalczyć z pilnikiem przy zamianie. To samo dotyczy wózka, gdzie jest sporo cięcia i dopasowywania by zrobić miejsce na większe koła. Samo przesunięcie czopów skrętu to pan pikuś.....

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
Dla doświadczonych "przerabiaczy", biorąc pod uwagę wszystkie za i przeciw to jak najbardziej tak. Należy jednak pamiętać, że nie da się, ot tak po prostu, zamienić bud. Silnik w sumie też wypadałoby wymienić bo ten Bachmannowski trójpolowy jest słabiutki ale co kto woli. Polować w sumie też nie trzeba, wystarczy zamówić np. u polskiego sprzedawcy :)
Nie no z tym polowaniem to tak tylko w przenośni, pomijając już pojawianie się owego modelu na alledrogo oraz bytność stałą na ebayu...
W równie prosty sposób jak ND2. Zamawiając w moim ulubionym sklepie lub też bezpośrednio jako część serwisową do EU07 od PIKO. Numery części to 96360-95 i 96360-96, koszt około 50 PLN za kpl. Jednakże pamiętać należy, że nie jest to zwykła przekładka. Różnią się nieco (0,4mm) średnicą osi oraz zębatkami i trzeba powalczyć z pilnikiem przy zamianie. To samo dotyczy wózka, gdzie jest sporo cięcia i dopasowywania by zrobić miejsce na większe koła. Samo przesunięcie czopów skrętu to pan pikuś.....
Nie no spoko, wózki mnie nie interesują, potrzebuję koła i ośki, a resztę będę traktował już po swojemu ;)

OP
OP
Acid Rain 1973

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
060DA czeka na trawione ramki bo niestety wycinanie ręczne metodą Jarosława mnie nie wychodzi a wyginane z drucika mnie już nie zadowala więc by nie spadło tempo robót w ZNTK-u zagoniłem malarzy do roboty. Od kolegi z forum dotarł secik węglarek Rivarossi (która notabene odpitala szopki wzorem Herisa i chyba o zapowiadanych na wrzesień ubiegłego roku wagonach można zapomnieć) i zamiast czekać na wydanie wrzuciłem je do Wamodu i popryskałem farbkami. RAL 3020 jest w/g mnie obrzydliwy i mimo, że teoretycznie pasowałyby do jednego ze składów uznałem, że ich miejsce jest jest gdzie indziej a RAL 3004 jest o wiele szlachetniejszy :). Poniżej mała zajaweczka serii wagonów 1415 po zmianie barw. Więcej oczywiście po skończeniu modeli a pewnie na żywo w Pobiedziskach.

IMG_7253.jpg

OP
OP
Acid Rain 1973

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
a ja od dwóch miesięcy siedzę nad jednym, nowym modelem lokomotywy.
Czas wreszcie pokazać to nad czym pracowałem przez te, w sumie już ponad, trzy miesiące. Nie obyło się bez schodów ale w sumie jest to dla mnie to co uwielbiam w modelarstwie i nie ma co się rozpisywać. Wózki od BR232 Brawy, silnik Buehler, buda i część blaszek to dzieło Jan-Kola, elektronika WM-Model/Elvis, dekoder Zimo, reszta to moja własna inwencja.
Premiera odbyła się na imprezie w Pobiedziskach i wołowinka straciła dziewictwo ze szlakiem. Jeździ i świeci jak zakładałem, i o dziwo nawet jestem zadowolony z całości. Muszę poprawić jedynie ślizgacze na pantografach ale to za chwil parę jak przyjdą trawionki z odpowiedniego materiału bo te które wstawiłem są wydziergane ręcznie z polistyrenu.
01.jpg

02.jpg

03.jpg

04.jpg

06.jpg

07.jpg

08.jpg

09.jpg

10.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 13
Tabor 2