• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK ZNTK "Kwachy"

OP
OP
Acid Rain 1973

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
Rumunek 364 ukończony, miał okazję pośmigać w Krakowie (Stasiu jak widziałeś wyłącznik doczekał się kapturka : :LOL: ). Na Szadku wreszcie też coś drgnęło i nastawnia jest już w 99% ukończona. Budynek dworca wkrótce.

Załączniki

Jarosław

Aktywny użytkownik
ŁKMK
Reakcje
738 4 0
Lokomotywa i cały składzik prześliczne.Widziałem ,,na żywo" - doskonale dobrane barwy i duża staranność wykonania detali m.in zasłonki w kabinach ;)

OP
OP
Acid Rain 1973

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
Tajemnicę to pewnie mógłby zdradzić mój psychiatra, który leczył mnie po skończeniu wszystkich dachów na Szadku :LOL: A tak na poważnie to sprawa stosunkowo prosta ale upierdliwa. Laserem wycinane pojedyncze paski z warstwą dachówki, potem paski sklejałem parami by uzyskać efekt podwójnej karpiówki i na końcu pary, warstwa po warstwie, naklejałem na dach. W trakcie naklejania wyrywałem losowo co którąś dachówkę by uwidocznić braki jakie występują w rzeczywistości. Cała zabawa w sumie była z dwóch powodów, plastikowe płytki Hau-Hau-gena są po pierwsze niemiecko-plastikowe :) (kształt dachówki nie przypomina naszej) a po drugie nie umiałem ich wygiąć tak by ładnie leżały na bawolich okach. Gąsiory zaś to full ręczna robota. Wydrukowałem sobie arkusik z siatką gąsiorów i na to naklejałem paseczki imitujące kołnierz gąsiora. Potem porozcinałem to na pojedyncze gąsiory i po kolei naklejałem jeden na drugi. Mając już gotowy rządek gąsiorów dopiero wtedy docinałem je na kształt trapezu. Potem kształtowanko na długim grubym drucie i naklejanie na krawędzie dachu. Dachówek nie liczyłem ale gąsiorów jest coś w okolicach 350 sztuk na wszystkich krawędziach dachowych....

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.413 16 0
Jak byłem w ŁKMK widziałem jak budynki wygladają w środku. Nie wiem skąd Michał ma do tego cierpliwość, może te spotkania z psychiatrą tak go nastrajają :D

OP
OP
Acid Rain 1973

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
nohab napisał(a):
Dach masz jeszcze zdejmowany? Odgromówka ma przerwę.
Ale ST43 podoba mnie się. :D
Tak, bo jak w podpisie zdjęcia jest to stan 99%. Brakuje latarni na ścianie budynku i stąd dach na razie tylko położony i przerwy w piorunochronach. Jak Zbyszek K. się spręży to w tym tygodniu powinna dotrzeć paczuszka i cyknę fotkę jak świeci

nohab

Znany użytkownik
Reakcje
603 117 2
A widoczek wnętrza przez okienko pstrykniesz?
I w jakim miejscu waszej makiety ją sfociłeś, bo jak na Szadek, to
drzewa jakieś takie wyrośnięte. ;)

Grzeju

Aktywny użytkownik
Reakcje
22 0 0
Na Martelu napisał, że to gościnnie w okolicach Paproków....

Co do nastawni, to tylko rażą troszkę te parapety...a dachóweczka miodzik.

OP
OP
Acid Rain 1973

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
Zgadza się, rażą bo jeszcze przed patynką i są rzeczywiście świeżo malowane. To był ostatni element doklejany przed sesyjką w klubie. Nastawnia zabrana do dokładnej przymiarki na segmencie Szadku. Fotki przez okienko będą jak dotrze komplet oświetlenia a te są wykonane na Paprokach jak napisał Grzeju. A co do drzew to w sumie oryginał stoi w lesie :)

Załączniki

14D40

Ostrzeżony
Producent
Reakcje
305 10 1
Dzięki za wyklarowanie techniki :) Piękny budyneczek, a widok nastawni już z zewnątrz zapowiada się równie elegancko 8)

Reakcje
0 0 0
Re:

Acid Rain 1973 napisał(a):
Z bardzo prostej przyczyny. W zestawie JanKola są odlane razem z pudłem (co w/g mnie jest dużym błędem) i malowane razem z nim wyglądają beznadziejnie. Będą naniesione nowe trawione. Przy okazji lokomotywa otrzyma inny indywidualny numer, w tym przypadku będzie to wałbrzyska 350. Podobny mankament jest tez w przypadku żaluzji oraz listew ozdobnych, też są odlane razem ale tu bałem się tak mocno ingerować w szlifowanie pudła. Należy pamiętać, że to jednak żywica, jeden fałszywy ruch i parę złotych do kosza. To jest z resztą największa wada tego modelu, bo pierwsze co należałoby z tym pudłem zrobić to zeszlifować je dokładnie na płasko i w miejscach "pływania" ścian poszpachlować. Ale ze względu na to że jest to tak kolosalna ingerencja w model oraz dość ryzykowana odpuściłem.
Wałbrzyska 350. Moja ulubiona lokomotywa, najczęściej stoi na stacji Wałbrzych Główny. Dziękuję, że użyłeś numeru mojej ulubionej lokomotywy. Pochodzę z Wałbrzycha, więc wiem o czym mówię. Pozdrawiam Krzysiek

OP
OP
Acid Rain 1973

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
Dłubałem, dłubałem i wydłubałem :) Projekcik robiony od podstaw a jest nim wagon cysterna 406Ra czyli nasz popularny Zas jakich wiele można spotkać na szlaku.

Załączniki

14D40

Ostrzeżony
Producent
Reakcje
305 10 1
CUDOWNA!!! Z czego robiłeś ten model?

A tak przy okazji, jak tam projekt Szadek? ;) Można prosić o więcej zdjęć makiety?

OP
OP
Acid Rain 1973

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
Dominik napisał(a):
no kurcze jakby składzik takich na makiecie :p :p :p
Tajemniczo powiem, pracujemy nad tym :)

Kamil Kopera napisał(a):
Z czego robiłeś ten model?
Typowy przykład tzw. "scratch build" przeze mnie nazywanym "model na winie" czyli co się nawinie pod rękę z tego budujemy model. Tutaj to rama z kartonu i papieru, beczka to kawałek rury PCV z deklami modelowanymi z żywicy, wózki i pomosty z blachy mosiężnej, reszta to kawałki polistyrenu i różnej maści druciki, bzdeciki etc.

Kamil Kopera napisał(a):
A tak przy okazji, jak tam projekt Szadek? ;) Można prosić o więcej zdjęć makiety?
Projekt Szadek ma się całkiem dobrze ale wkroczył w fazę udetalawiania i czasem trudno dostrzec postępy, które zajmują masę czasu i robią klimat ale efektu wizualnego jakiegoś szokującego nie wywołują. Teraz np. rozpinam pędnie (średnica 0,08 mm, ni cholery tego nie widać na zdjęciach).

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 13
Tabor 2
Tabor 3
Tabor 9
Tabor 9