• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK ZNTK "Kwachy"

hjugytf

Aktywny użytkownik
Reakcje
462 47 4
Myślę, że czas pomyśleć o seryjnym wydaniu?;)
Po raz kolejny, ale nie mogę się powstrzymać, aby napisać SUPER, SUPER, SUPER.
ps. ile czasu +,- poświęciłeś na jego zrobienie?

OP
OP
Acid Rain 1973

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
Hmm nie potrafię określić ile roboczo-godzin poszło na samą dłubaninę. Zacząłem temat pod koniec marca ale wcześniej miałem już parę drobiazgów podszykowane, trochę zdjęć wygrzebanych, narysowane i wytrawione ramki okien i kraty, narysowane i zrobione kalkomanie, ogólne przemyślenia koncepcji itd. Samo wycięcie okien/drzwi i zaszpachlowanie zajęło około tygodnia. Niby szybkoschnąca szpachlówka ale pełny skurcz osiąga po dobie a by zapobiec pękaniu trzeba pracować cienkimi warstwami. Podczas szlifowania nie zawsze dobrze widać gdzie jeszcze trzeba poprawić wiec wspomagam się surfacerem, który też musi chwilę wyschnąć , potem kolejne warstwy itd. Powstało pierwsze wnętrze, potem drugie, potem walka z dopasowaniem itd. a czas leci :).

OP
OP
Acid Rain 1973

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
Dzięki za miłe słowa, jak wspomożecie wiedzą to postaram się by reszta składu trzymała poziom. Chodzą mi po głowie różne pomysły, co z nich się ostatecznie wykluje zobaczymy. Na pewno będzie to skład z lat 85-90 ubiegłego stulecia oraz pewne jest, że będzie on z Łodzi Kaliskiej a być może uda się odtworzyć nawet konkretny pociąg. Prawdopodobne jest, że postaram się o pełną różnorodność wstawiając w niego ciekawostki np. 104Af czy może 111A ale z HCP. Na pierwszy ogień i tak pójdzie 209C i prawdopodobnie 112A robione równolegle, choć być może na etapie przeróbek pudeł pójdę szeroko czyli np. podwijać będę wszystkie będę równocześnie. Może dla kolorytu powstanie jakiś WARS-ik..... Na ten moment dawcy są na bagaż, jedynkę i trzy dwójki, do końca wakacji jest prosty plan na pozostałe zakupy. Jakby nie patrzeć 6-cio wagonowy skład oparty o Bautzen'y i 127A mam już gotowy a dwóch nie ma sensu utrzymywać wiec pewnie się pożegnam z nim jak będą chętni, co pozwoli szybciej zbudować bazę do przeróbek.
Grunt to mieć jasno określony cel i małymi kroczkami do niego dążyć. Tak było w przypadku STK-owskiej "skrajni", która bardzo mi się podoba i powstała właśnie w ten sposób. Od początku miałem w głowie obraz całości i ostateczny wynik niewiele się różni od założeń. Co więcej, jeszcze w planach jest mały suplement w postaci T448p :)

OP
OP
Acid Rain 1973

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
Lubię dobrą whisky a ta im starsza tym lepsza, ciekawe czy tak samo będzie z modelami. Ten w każdym bądź razie przeleżakował na półce dwa lata. Zabierałem się za niego kila razy i coś mi zawsze było nie po drodze. Na szczęście wreszcie się z nim uporałem. Z braku dostępu do lamp szybka sesja na balkonie :)

IMG_0997.jpg

IMG_1000.jpg

IMG_1007.jpg

Jak ktoś mi na imprezie rozłączy człony, to dostanie pęsetę i do końca będzie siedział i je spinał.... :D
IMG_1011.jpg

IMG_1012.jpg

IMG_1016.jpg

IMG_1022.jpg

IMG_1025.jpg

IMG_1032.jpg

OP
OP
Acid Rain 1973

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
Takie małe pytanko, czy ktoś z Was dysponuje może rysunkiem wnętrza wagonu 113A? Na Herisa nie mam cierpliwości już czekać a mam małą zagwozdkę. Mile widziane też ewentualnie zdjęcia

OP
OP
Acid Rain 1973

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
113a.jpg

Początek już jest :). Zdjęcia lub rysunki mogą być trudne do pozyskania ale może ktoś pamięta czy ściana między korytarzem a dwoma przedziałami była pełna (podobnie jak w 101C) czy też klasyczna z szybami jak w pozostałych wagonach klasy 2?
Co do zgarniacza w ET41, to tak jest od SM.

OP
OP
Acid Rain 1973

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
Zagadka rozwiązana dzięki Piotrkowi. W życiu nie pomyślałbym, że urbex może być pomocny w budowie modeli kolejowych :).
Chodziło mi o to czy ściana oddzielająca przedział służbowy i magazyn od korytarza miała szyby oraz czy były takie w drzwiach. Teraz już wiem, że zgodnie z podejrzeniami była pełna (z laminatu) i nie było tam żadnych szyb. Ostatnia właściwie zagwozdka jaka została do rozstrzygnięcia to ilość leżanek w przedziale służbowym, 2 czy 4? Na pewno były dwie na ścianie między służbowym a magazynem, natomiast nie wiem czy były symetryczne też na ścianie między służbowym a kiblem.

OP
OP
Acid Rain 1973

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
Oczywiście wraca też wyświechtany temat wywietrzników. Według tego np. zdjęcia:

20232767_448417082199798_5618823459393158485_o.jpg

Układ wydaje się być taki:

113A_wyw.jpg

Natomiast patrząc na wnętrze:

RegioExpress_Poland_bar-car.jpg

te grupy po trzy, nie mają odniesienia do tego co widać na suficie. Ktoś jest bardziej obeznany w temacie?

P.S. Z góry przepraszam autorów zdjęć (pierwsze jest bodajże Andrzeja Wolnikowskiego), zachowywałem je do celów modelarsko-dokumentacyjnych i nie mam zapisanych danych twórcy.

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.221 39 0
Na wywietrznikach się nie znam i nie mam materiału, który mógłby pomóc ale patrząc na zamieszczone zdjęcie i rysunek to chyba (na rysunku) masz pominięty jeden element z dachu:

20232767_448417082199798_5618823459393158485_o.jpg

PS. Podziwiam "detektywistyczne" działania.

_medyk_

Aktywny użytkownik
Reakcje
145 1 0
Nadal coś nie gra z wywietrznikami.
z moich przygotowań i oglądania wagonów 113A.
układy wywietrzników były co najmniej 2 albo 3
- mamy 3 typy tych wagonów. (włanczając wagon Video)
1. i tak wagon 50 51 88-70 086-6 WRbd
3x po 3 w rzędzie oraz od strony kuchni 2 kominki. i 5 wywietrzników a od strony magazynu 4 z dodatkiem jak antena ?
http://www.wgk.cal.pl/details.php?image_id=530
podobny układ ma 50 51 88-70 096-5 WRo, 50 51 88-70 081-7 WRo 50 51 88-70 018-9 WRbd bez owego czegoś jak antena.
2. całkowicie inny układ posiada 50 51 88-70 010-6 WRo
mamy liniowo ułożone bez zgrupowania i 1 kominek dodatkowo na końcach - ukłąd najbardziej przypomina schemat w 111A.

Bez pomocy i werdyktu Pana Krzysztofa nie obskoczymy

OP
OP
Acid Rain 1973

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
Kominek nad kuchnią nie jest pominięty a jedynie zaznaczony w innym miejscu bo mam dwa inne zdjęcia gdzie jest on właśnie bliżej końca wagonu (to kółeczko na schemacie). Tak czy siak nadal jest to tylko nasze domniemanie podobnie jak sam układ wnętrza czy choćby wygląd stolików. Pewnie @Krzysztof Koj lub @robertkroma by rozwiali te wątpliwości ostatecznie :).

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 13
Tabor 2
Tabor 3
Tabor 9
Tabor 9