• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK ZNTK Gdynia

OP
OP
dgajus

dgajus

Moderator Grupy SKMK
SKMK
Reakcje
3.449 42 1
Skoczmy trochę w przyszłość, jest rok 2045, wagon 111A gnije już kilka ładnych lat, odstawiony w krzakach. Pewien przewoźnik ewidentnie zapomniał o swoim wagonie ...
Heris 17025-5, seria B10.
DSC_5255.JPG
DSC_5256.JPG

Załączniki

Ostatnio edytowane:

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.776 179 15
OP
OP
dgajus

dgajus

Moderator Grupy SKMK
SKMK
Reakcje
3.449 42 1
Trochę taboru z III epoki ...

Załączniki

OP
OP
dgajus

dgajus

Moderator Grupy SKMK
SKMK
Reakcje
3.449 42 1
Piko 54608
DSC_5309.JPG
DSC_5310.JPG

Tillig 502156 oraz 502157
DSC_5313.JPG
DSC_5314.JPG
DSC_5311.JPG
DSC_5312.JPG

2 x Roco 6200013
DSC_5315.JPG
DSC_5316.JPG
DSC_5317.JPG
DSC_5318.JPG

Przy tym modelu na chwilę się zatrzymam... :ostrozny:
Model z 2023 roku, ale zauważyłem pewną "bylejakość" polegającą na tym, że pewne detale w modelu zostały zrobione "na łatwiznę" w porównaniu do modeli z lat ubiegłych, np. Roco 64295/64296.
"Wtopione" zostały barierki w ścianę czołową, co moim zdaniem wygląda to nijak, bo ani je pomalować, ani zgubić...
Pomost między wagonami jest na stałe zamocowany, w poprzednich edycjach był ruchomy i można było go opuścić.
Klosze od lamp na pomostach (w poprzednich edycjach do samodzielnego montażu) zostały zamienione czymś co jest do niczego niepodobne - jakiś dziwny wypust. Gdyby jakiś zapalony modelarz chciał tam umieścić diodę do oświetlenia to ... no właśnie jak?
Pomijam aspekty merytoryczne odnośnie wierności odwzorowania jako wagonu służącego na PKP ponieważ nie mam wystarczającej wiedzy na ich temat.
DSC_5319.jpg

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.587 64 3
Dokładnie ten model jest po prostu wykonany z opracowania Fleischmanna (nawet dość nowego) według ich filozofii/preferencji na wykonanie modeli. Natomiast modele z setu 74019 to dużo starsze opracowanie firmy Roco z lat osiemdziesiątych. Dlatego takie różne wykonania.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.587 64 3
Super wyszło. Jedyna moja uwaga to znaki na obręczach. Z tego co pamiętam to zaczęto je stosować na PKP dopiero w latach dziewięćdziesiątych ewentualnie na sam koniec lat osiemdziesiątych. Warto to jeszcze zweryfikować kiedy zatwierdzono dokument nakazujący stosowanie takich znaków na kołach obręczowanych. Na pewno wagony reprezentujące wygląd z epoki IVa i IVb nie powinny mieć tych znaków.

OP
OP
dgajus

dgajus

Moderator Grupy SKMK
SKMK
Reakcje
3.449 42 1
Super wyszło. Jedyna moja uwaga to znaki na obręczach. Z tego co pamiętam to zaczęto je stosować na PKP dopiero w latach dziewięćdziesiątych ewentualnie na sam koniec lat osiemdziesiątych. Warto to jeszcze zweryfikować kiedy zatwierdzono dokument nakazujący stosowanie takich znaków na kołach obręczowanych. Na pewno wagony reprezentujące wygląd z epoki IVa i IVb nie powinny mieć tych znaków.
A jeśli wagon z epoki IVa-IVb "zahaczył" swoją pracą o rok np. 1981 i dalej? Niech wypowiedzą się specjaliści, zarobiony jestem ...

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.175 504 30
A jeśli wagon z epoki IVa-IVb "zahaczył" swoją pracą o rok np. 1981 i dalej?
Przyznam, że nie bardzo rozumiem pytania w kontekście stosowania znaków na obręczach (bo tego dotyczy zacytowany przez kolegę @dgajus wpis). Jeżeli w pewnym momencie wprowadzono obowiązek znakowania obręczy w ten sposób, to od tego momenty wszystkie wagony, niezależnie czy mają za sobą rok, czy 20 lat eksploatacji, powinny mieć na kołach takie znaki. Sprawa dotyczy zestawów kołowych, niezależnie od tego, pod jakim są zamontowane wagonem.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 13
Tabor 2
Tabor 3
Tabor 9
Tabor 9