• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK ZNTK Gdynia

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.760 5 0
Tego typu sygnały końca pociągu uważam za bardzo dobry przykład modelarskiego kompromisu. Analogiczne, wykonane z kawałka drutu mosiężnego, z dolutowanymi tarczami wykonałem na potrzeby naszej makiety prezentacyjnej. Używaliśmy je na trzech wystawach. Spisały się znakomicie. Oszczędzają dużo czasu i zarowno spokoju w porównaniu do umieszczanych przez nas wcześniej tarcz w przepisowych uchwytach na wagonach. Polecam :)

OP
OP
dgajus

dgajus

Moderator Grupy SKMK
SKMK
Reakcje
3.489 42 1
Delikatna waloryzacja wagonu motorowego MsBi VT135 MsBi-090008. Tillig 73127, (brak jednego przewodu powietrza). Czy we wszystkich otworach na ścianach powinny być włożone barierki? Instrukcja jakaś niepełna ... :niepewny:
DSC_4065.JPG
DSC_4066.JPG

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.413 23 0
Czy we wszystkich otworach na ścianach powinny być włożone barierki? Instrukcja jakaś niepełna ... :niepewny:
Skąd ta wątpliwość? W zestawie jest aż nadto uchwytów (z wyjątkiem tych narożnych, też mi jeden brakuje), więc jest czym "zapchać" wszystkie dziury, a w instrukcji jest zdjęcie, na którym widać te uchwyty zamontowane po obu stronach drzwi.
Tak to wygląda w moim:

ALA_2023_14.jpg

OP
OP
dgajus

dgajus

Moderator Grupy SKMK
SKMK
Reakcje
3.489 42 1
I znowu Gdynia zawitała na warsztat...
Tym razem 4-wagonowy zespół piętrowy "Bipa" Rivarossi HRS4215. Wagony dość trudne w waloryzacji, z uwagi na ich ciemny, oliwkowy kolor. Uwagę skupiono szczególnie na dachach, wywietrznikach, podwoziu, wózkach (zniwelowano fabryczny, plastikowy połysk), naniesiono punkty kontrolne na obręczy osi, "nasmarowano" tarcze zderzaków.
tn_DSC_5033.JPG
tn_DSC_5029.JPG
tn_DSC_5030.JPG
tn_DSC_5031.JPG
tn_DSC_5032.JPG
tn_DSC_5028.JPG

OP
OP
dgajus

dgajus

Moderator Grupy SKMK
SKMK
Reakcje
3.489 42 1
Gdynia do trzech razy sztuka! EU07-400 Schlesienmodelle
Zamontowano pełne zgarniacze, prawidłowej długości przewody powietrzne, podklejono delikatnie luźne, drobne elementy wózków, właściciel zamontuje sobie jeszcze haki weinerta, więc lokomotywa tymczasowo bez sprzęgu śrubowego.
tn_DSC_5037.JPG
tn_DSC_5039.JPG
tn_DSC_5038.JPG
tn_DSC_5040.JPG

OP
OP
dgajus

dgajus

Moderator Grupy SKMK
SKMK
Reakcje
3.489 42 1
Roco 45535. Wagon pasażerski 1 klasy Ay (ex B3Pr10b) tzw. "boczniak", stacja Toruń, DOKP Gdańsk z epoki IIIc.
W wagonie zamontowano elementy dodatkowe z woreczka, a że brakowało 2 skośnych poręczy (?), zastąpiono je drucikiem 0,6 mm. Pomalowano stopnie na biało. Model ma już 15 lat (!), zrobił kilka przysłowiowych kółeczek. Niestety to nie moja epoka, więc model najprawdopodobniej będzie szukał nowego właściciela ...
DSC_5085.JPG
DSC_5086.JPG

DSC_5083.JPG DSC_5084.JPG

OP
OP
dgajus

dgajus

Moderator Grupy SKMK
SKMK
Reakcje
3.489 42 1
Piko 97615. Wagon barowy 113A, WRbd, epoka Vb (logo z trumienką).
Delikatna waloryzacja: zainstalowano bordowe firaneczki, subtelna patyna (dach, wózki, drzwi, zaznaczone punkty kontrolne na obręczach, ślady smaru na zderzakach).
Model za jakiś czas pójdzie pod młotek, ponieważ dubluje mi się z gdyńskim z nieco wcześniejszego okresu.
DSC_5089.JPG
DSC_5090.JPG

Inspiracją był wagon ze zdjęcia z Wrocławia (1992 r.):
1992-07-22 WARS 113A Wrocław.jpg
źródło: Cyfrowa stacja muzeum

kofacela

Aktywny użytkownik
Reakcje
183 0 1
Co do boczniaka, w przypadku tej epoki i podepoki, stopnie, ranty, uchwyty, pochwyty zazwyczaj nie były malowane na biało, a były w kolorze pudła. Boczniaki miały stopnie i podesty drewniane, nasączane, więc tym bardziej nikt nie malował im rantów na biało. Jedynie co pamiętam, to nowe Bipy, w połowie lat 60, jak przychodziły z Niemiec, miały stopnie zaznaczone na biało. Ewentualnie wagony, w których stopnie do drzwi były już stalowe, ale to nie była reguła, raczej pod koniec lat 60, i to już epoka IVa. Sugeruję zapoznać się z realiami panującymi w danej epoce, niż robić to w ciemno. Potem wychodzą dziwne misz- masze. Szkoda tylko modelu.

Ostatnio edytowane:

kofacela

Aktywny użytkownik
Reakcje
183 0 1
Co do boczniaka, w przypadku tej epoki i podepoki, stopnie, ranty, uchwyty, pochwyty zazwyczaj nie były malowane na biało, a były w kolorze pudła. Boczniaki miały stopnie i podesty drewniane, nasączane, więc tym bardziej nikt nie malował im rantów na biało. Jedynie co pamiętam, to nowe Bipy, w połowie lat 60, jak przychodziły z Niemiec, miały stopnie zaznaczone na biało. Ewentualnie wagony, w których stopnie do drzwi były już stalowe, ale to nie była reguła, raczej pod koniec lat 60, i to już epoka IVa. Sugeruję zapoznać się z realiami panującymi w danej epoce, niż robić to w ciemno. Potem wychodzą dziwne misz- masze. Szkoda tylko modelu.
Chciałbym sprostować sam siebie, bo nie chcę by model w wykonaniu kolegi został uznany za niewartosciowy. Przejrzałem fotki, jakie posiadam z wagonami w epoce IIIc, i rzeczywiście znalazłem wagony donnenry które mają pomalowane stopnie (krawędzie) na biało. Pochwyty są także białe. Takiego sposobu malowania nie dostrzegłem natomiast w wagonach towarowych.
Także "sorry"za zamieszanie i jednak stwierdzam że pamięć pamięcią, zasady zasadami a życie życiem i najlepiej oprzeć się na konkretnym dokumencie.
Pozdrawiam

OP
OP
dgajus

dgajus

Moderator Grupy SKMK
SKMK
Reakcje
3.489 42 1
Rivarossi HRS4227 - stacja Skarżysko-Kamienna. Ciężko cały skład objąć w obiektywie ...
Standardowo naniesione ślady eksploatacji w postaci brudu na dachu i stopniach, punkty kontrolne na obręczach, smar na zderzakach, zapylone kurzem wózki itp.
DSC_5134.JPG

Załączniki

OP
OP
dgajus

dgajus

Moderator Grupy SKMK
SKMK
Reakcje
3.489 42 1
Zestaw 3 x Donnerbüchse Roco 74019 + bagażowy Roco 74222.
Wagony uzbrojone w elementy dodatkowe, naniesione ślady eksploatacji w postaci brudu na: dachach (brak połysku), stopniach, poręczach, podestach, wózkach. Naniesione punkty kontrolne na obręczach, ślady smaru na zderzakach - czyli taki standard ...
DSC_5209.JPG
DSC_5210.JPG
DSC_5211.JPG
DSC_5212.JPG
DSC_5213.JPG
DSC_5214.JPG
DSC_5215.JPG
DSC_5216.JPG

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 13
Tabor 2
Tabor 3