Brakuje Ci takich najbardziej elementarnych podstaw elektroniki.
Zajrzyj na stronę elportal.pl - znajdziesz tam kursy podstaw elektroniki - szukanie tego na forum nie jest dobrym pomysłem, nikt Ci tak obszernych odpowiedzi nie udzieli.
Ano brakuje, stąd też pomysł żeby stworzyć ten wątek

Ażeby był jeden temat w którym, mogę popytać o tajniki przewodów, lutowania, sterowania rozjazdami, cyfrowego sterowania itp. Co do kursu i sugestii to dziękuję, ale jak pewnie nie tylko ja, niestety nie mam na tyle wolnego czasu aby robić kursy.
Co do podstaw fizyki chemii czy biologii (jestem dzieckiem stanu wojennego więc jeszcze coś w moich czasach wbijali do głowy

, to oczywiście uczono, tyle że ja jestem typem człowieka że utrwalanie wiedzy to tylko przez praktykę. A akurat życie moje się nie kręci na codzień wokół elektroniki/ elektryki czy biologii.
Jak zacząłem ten temat ( oraz równoległy "testowa diorama"), to o niczym nie miałem pojęcia. W przeciągu paru ładnych lat nauczyłem się podstaw budowy skrzynki, lutowania, okablowania, szutrowania, sadzenia trawy elektosadzarka, robieniem drzew z komosy. Zalaczylem również mojego pierwszego MM, oraz wykonałem patyne paru wagonów. Więc wydaje misie że całkiem nieźle do tej pory mi to wychodzi skoro jeszcze żyje
O wszystko się pytałem na forum w szczególności jeśli chodzi o elektryke , gdyż nie dość że można łatwo można "spalić" kasę zakupionych lamp czy innych dupereli od OMKIA czy Pana Kluby (a wiadomo że trochę takie rzeczy kosztują) oraz co ważniejsze można się samemu nieźle załatwić.
Za wszystkie sugestie i porady bardzo dziękuję! Tak na deser...
I nawet działa