• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Narzędzia Zaginarki modelarskie UMF.

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
2.817 10 1
Jestem już po rozmowie o cenie zaginarek. Materiał nie ma różnicy, ze zwykłej stali cena będzie taka sama. Może 10zł mniej. Wszystko wynika z tego, że maszyna jest już ustawiona pod obróbkę stali nierdzewnej.
Opracowanie technologii od nowa wraz ze zmianą materiału zabierze czas i pieniądze. Dla nas czas jest najważniejszy bo niektórzy czekają już od lipca. W związku z tym uruchomiłem dzisiaj produkcję. Zebraliśmy pewna ilość chętnych i wykonamy na pierwszy rzut 30 zaginarek w tym 5 pro. Z 5 pro jest już wolne tylko 2. Reszta to wersja uproszczona. Założoną ilość pro możemy zwiększyć jak i całą pulę zaginarek jeśli będzie tylu chętnych. Jest to najpewniej pierwszy i ostatni wypust jak nic się nie zmieni.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
2.817 10 1
Szanowni koledzy, chciałbym poinformować że czas na rezygnacje minął w momencie uruchomienia produkcji. Zbierając zamówienia zakładałem, że mamy umowę dżentelmeńską dlatego nie zbierałem żadnych zaliczek/zadatków. Chciałbym aby obie strony wywiązały się ze zobowiązań.

Z

Zv

Gość
Nie chcialbym byc złym prorokiem.... szczerze życzę powodzenia ale chyba właśnie wsadziłeś jajka w imadło... potwierdź no sobie chłopie te zamowienia szybciutko bo zniechecisz sie na całe życie do takich projektów zwłaszcza że ten jest trudny..

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
2.817 10 1
UWAGA:
Zaginarki są już w zaawansowanej produkcji. Mamy już linijki metalowe 20cm jako nóż wspomagający do gięcia. Sprężyny również w produkcji. Terminu wykonania nie chce podawać bo maszyny CNC też czasem mają awarię i jest klops.
Na razie koniec wieści z frontu.

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
2.817 10 1
Nasze zaginarki są już w końcowej fazie produkcji, Zostały skosy o otwory. Sprężyny już czekają na montaż. Stacje robocze będą między Świętami albo po Nowym Roku.
Aby nie obciążać domowego budżetu przed świętami i w trakcie temat zakończymy po 4 stycznia.

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
2.817 10 1
Czas oczekiwania na zaginarki znacząco się wydłużył. Chciałem aby zaginarki po skręceniu idealnie się składały i to spowodowało dłuższy czas produkcji.
Obecnie mam skończonych i gotowych do sprzedaży 25 uproszczonych i 5 profesjonalnych zaginarek.
Wszyscy który zapisywali się na nie zostaną poinformowani. Nadwyżki trafią na giełdę.

Teraz parę słów o ostatecznej wersji zaginarek.
Konstrukcje są wykonane ze stali nierdzewnej, część robocza podnoszona za pomocą dwóch sprężyn. Elementem wspomagającym jest aluminiowa linijka.
Same zaginarki ważą ok 1kg. W związku z tym byłoby je ciężko podnieść a przy upadku zrobiłaby zniszczenia. Aby tego uniknąć zainstalowałem silikonowe nóżki samoprzylepne 10mm. Zaginarka pewnie stoi na stole i dobrze się ja podnosi.

Parę fotek pokazujących finalny efekt, na dwóch ostatnich widać precyzyjny sposób składania się dwóch połówek.

DSC06070.JPG DSC06073.JPG DSC06073a.JPG DSC06075.JPG DSC06076.JPG DSC06077.JPG DSC06078.JPG DSC06079.JPG DSC06086.JPG DSC06087.JPG

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
2.817 10 1
Obecny nakład zaginarek powoli się kończy. Mamy już zatem możliwość wyginania pod różnymi kątami elementów fototrawionych.
Dalej nie rozwiązana jest jednak kwestia zwijania blach w łuki, rulony itd. Wszelkie dachy do wagonów, lemiesze, płaszcze bardzo ciężko wygiąć w domowych warunkach. Dlatego powstała myśl aby wykonać stację roboczą do rolowania.

Stacja miała by 7 typowych średnic które wybraliśmy na podstawie potrzeb gięcia wyżej wspomnianych elementów w skali TT i H0. Założone średnice to 4, 6, 8, 10, 22, 30, 44mm. Razem z rolownicą w komplecie byłyby odpowiedniej średnicy walce.

Materiałem zaginarki byłaby stal nierdzewna lub duraluminium. Materiał dobierzemy na podstawie kosztów i czasu obróbki ale przede wszystkim trwałości narzędzia. Podobnie jak ostatnio nie wchodzi w grę smarowanie zaginarki olejem aby nie skorodowała.

Koszt będzie znany wkrótce bo bez względu na zainteresowanie wykonamy sztukę w celu rozeznania tematu.
Myślę jednak, ze nie będzie to mniej niż 299zł.

Co o tym myślicie?

Rendery pokazujące rolownicę.
rolownica1.jpg rolownica2.jpg rolownica3.jpg

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
305 10 1
Jak najbardziej niezły pomysł, ostatnio jak stanąłem przed wygięciem dachów do krytych to musiałem trochę pokombinować, udało się, ale troszkę namęczyć się trzeba było, ns to dość sztywny materiał.

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
2.817 10 1
Mam już ofertę na rolownicę. Jest baaaardzo zaporowa:
Zaginarka do rolowania - nakład 30 szt
Cena: 330 zł/szt netto - obróbka
Materiał:
Aluminium – około 12 zł
Stal narzędziowa – około 20 zł + hartowanie
Stal nierdzewna – około 20 zł

Do tego nie ma walców/rurek.

W związku z tym zawieszam temat zaginarki do rolowania. Poszukam innego wykonawcy.