• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Wysoka Gorzowska

kareks

Aktywny użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
242 10 2
Ta sprężynka to bardziej chroni serwo niż sam semafor, do ochrony semafora sa te mimośrody które blokuja ruch dolnego ramienia. Sprężynka umożliwia zaprogramowanie serwa nie na styk tylko z lekkim dociągnieciem i wymuszeniem jej pracy a posrednie chroni serwo jak by sie mechanizm zablokował bo trzeba pamietac że będzie ono próbowało dojść do pozycji docelowej co wymusi prace silnika.
Efekt bujania jest w dekoderach serw od Esu (działają zarówno w analogu jak i cyfrze) aczkoliwek podjąłem jakieś próby na naszych semaforach w ŁKMK ale efekt był słabo widoczny, semafor musiałby sie odbic na 1/3 ruchu aby cos było widac i nie kontynuowałem prób. Może wypróbuje twój patent z minimalizacja luzu poprzez wywiercenie otworka w orczyku a ie urzycie gotowego ciut za dużego i zobacze ponownie.

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.578 5 0
Ta sprężynka to bardziej chroni serwo niż sam semafor, do ochrony semafora sa te mimośrody które blokuja ruch dolnego ramienia.
Zgadza się, ale same semafory również uzyskują zabezpieczenie. Mimośrody zostały przykręcone na mosiężne wkręty M1,2. Sądzę, że po kilkudziesięciu próbach nacisku pełną siłą serwa na blokadę mimośrodową mogłaby poluzować się. To oznaczałoby zniszczenie cięgieł.
Powodzenia z odbijaniem!

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.578 5 0
Po zamontowaniu semaforów prace przy makiecie przeniosły się do "podziemi". Podłączam punkty świetlne. Układam brakującą magistralę do sterowania makietą za pomocą Arduino. Wyprowadzam podłączenia serwomechanizmów i napędów MTB.
Magistrala wystarczyłaby jako 4 przewodowa, uznałem jednak, że lepiej wykonam ją z zapasem i zastosowałem 8 żyłowy kabel. Dodatkowe żyły przydadzą się np. do zasilania rogatek, osobnego sterowania oświetleniem itp.
Postanowiłem, że przy układaniu instalacji elektrycznej nie zastosuję kleju na gorąco, ponieważ nie lubię tego typu mocowań. Dlatego wykorzystuję różne typu uchwytów kablowych.

20230806_161308.jpg

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.578 5 0
Elektrykę pod segmentami mam już skończoną. Na zdjęciu jeden z najbardziej rozbudowanych elektrycznie segmentów. Na sam koniec przyszła pora na pulpit. Do tego powstają zasilacze. Widoczny na zdjęciu to zestaw zasilaczy do Arduino oraz dodatkowy do innych akcesoriów. W budowie znajduje się sterowanie do oświetlenia.

20230818_132132.jpg
20230906_212140.jpg
20230908_232225.jpg

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.475 443 99
Elektrykę pod segmentami mam już skończoną. Na zdjęciu jeden z najbardziej rozbudowanych elektrycznie segmentów. Na sam koniec przyszła pora na pulpit. Do tego powstają zasilacze. Widoczny na zdjęciu to zestaw zasilaczy do Arduino oraz dodatkowy do innych akcesoriów. W budowie znajduje się sterowanie do oświetlenia.

Zobacz załącznik 999436 Zobacz załącznik 999437 Zobacz załącznik 999438
Robi wrażenie. Kiedyś elektryka była prosta, gdy na to patrzę, trochę się to już komplikuje.... (te niebieskie i zielone moduły pod skrzynką). To szare przy oznaczeniu Zw1 i Zw2 to napędy rozjazdów? Jakie zastosowałeś?

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.578 5 0
Robi wrażenie. Kiedyś elektryka była prosta, gdy na to patrzę, trochę się to już komplikuje.... (te niebieskie i zielone moduły pod skrzynką). To szare przy oznaczeniu Zw1 i Zw2 to napędy rozjazdów? Jakie zastosowałeś?
Dzięki :)
Ten układ z pozoru wygląda na skomplikowany. Jak pozna się architekturę połączeń, to od razu dużo rzeczy wyjaśni się. Przy rozjazdach znajdują się napędy MTB MP-1 (szare). Niebieskie prostopadłościany na płytkach to para przekaźników, jeden steruje napędem MTB, drugi polaryzacją krzyżownicy. Przestawne styki zawarte w MTB sterują diodami led na rozjeździe na pulpicie. Płytki na których widać okrągłe kondensatory to przetwornice. Podbijają 5V do około 8V, które w miarę sprawnie ale nie za szybko przestawia MTB. Zielona płytka z zaciskami na śruby do której schodzą się przewody to podstawka do płytki Arduino nano. Każdy segment posiada swój sterownik nano. Kolejna zielona płytka powyżej nano to płytka rozgałęziająca przewody z kabla magistralnego. W przypadku Arduino wystarczyłoby użyć kabel tylko 4 przewodowy (+5V, -5V, Tx, Rx). Użyłem kabel 8 przewodowy. Dodatkową parą dostarczam niezależne zasilanie 5V podbijane przetwornicami do zasilenia MTB, rogatek i innych dodatkowych aksesoriów. Pozostaje nadmiarowa para przewodów, niewykorzystana. Tak, na zapas na przyszłość, gdyby pojawił się jakiś pomysł.
Dzisiaj nie użyłbym napędów MTB do przestawiania rozjazdów. Zastosowałbym serwa. Odeszłyby przetwornice, po jednym przekaźniku. Ponieważ MTB zabudowałem już kilka lat temu uznałem, że nie mam ochoty przebudowywać przeniesienia napędu pod serwa.

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.578 5 0
Maćku, z tym elektronikiem to pojechałeś :) Ja tylko kable układam:giggle:

Taki kadr widziany od strony tła na makiecie. Podobne ujęcia zarejestrowałem w głowie jako mały berbeć urzędujący na tyłach prawdziwej stacji. Na pierwszym planie, z otwartą klapą murowany śmietnik służbowy (między innymi na popiół ze stacyjnych pieców kaflowych).
20230813_150842_.jpg

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.397 1 0
Maćku, z tym elektronikiem to pojechałeś :) Ja tylko kable układam:giggle:

Taki kadr widziany od strony tła na makiecie. Podobne ujęcia zarejestrowałem w głowie jako mały berbeć urzędujący na tyłach prawdziwej stacji. Na pierwszym planie, z otwartą klapą murowany śmietnik służbowy (między innymi na popiół ze stacyjnych pieców kaflowych).
Zobacz załącznik 1002397
Wyjątkowo piękne ujęcie, Tomaszu. Skromne i nieprzeładowane. Spójne. Dodatkowo ta zielona pompa. Niemalże taka sama była na podwórku mojej Babci mieszkającej w nie tak odległej Witnicy. To zdjęcie pachnie dzieciństwem. Nie tylko Twoim.

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.209 301 15
Pięknie to wygląda.
Bruk trochę jak na mój gust - za jasny i zbyt jednolity.
A przy trawach pod ścianami na bruku dodałbym nieco kurzu / piachu lub zaimitował mech między kamieniami - choćby sproszkowaną pastelą, bo nienaturalnie to wygląda. Pod betonowym płotem jest fajniej.

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.578 5 0
Ale klimat :love:. Fajnie wygląda ten bruk za stacją.to jakiś gotowy element ( od kogo ) Tomku.
Miło Zbyszku, że podoba się. Bruk wykonałem samodzielnie. Każdy kamień "wyskrobałem" we wcześniej naklejonej na powierzchnię makiety piance. Robiłem to dłuższy czas, ponieważ palce bolały po jakimś czasie pracy. Rozmieszczenie pianki planowałem w taki sposób, aby od jednego końca segmentu do drugiego użyć jeden fragment pianki - brak łączeń.
Po skrobaniu nakłuwałem kamienie szczotką drucianą, po to aby wprowadzić ich porowatość. Zagruntowałem białą farbą akrylową, następnie pomalowałem bruk odcieniami szarości kamiennej (stone grey). Później wash z rozcieńczonej czarnej farby. Następnie "zaszpachlowałem" całość masą ze zmieszanego pyłu piaskowego i wikolu. Przetarłem wigotną szmatką przed wyschnięciem masy wierzchy kamieni. Na koniec po wyschnięciu przetarłem bruk grubszym papierem ściernym. Zdarłem trochę szarej farby i zaczęła przebijać biel, w porach została szrość z czarnym washem. Kamienie dostały różnokolorowe pory. Generalnie bruk u mnie to improwizacja i kombinowanie z różnymi technikami.

20201115_235408.jpg

Pięknie to wygląda.
Bruk trochę jak na mój gust - za jasny i zbyt jednolity.
A przy trawach pod ścianami na bruku dodałbym nieco kurzu / piachu lub zaimitował mech między kamieniami - choćby sproszkowaną pastelą, bo nienaturalnie to wygląda. Pod betonowym płotem jest fajniej.
Dzięki Grzesiek! Zdjęcia rozjaśniałem trochę, aby doświetlić ciemne fragmenty kadru. Bruk też rozjaśnił się przy okazji. W oryginale ma bardzo podobny kolor do mojego. Na pewno nie ma koloru ciemnego kamienia. Malowanie osobno niektórych kamieni nie wchodziło w grę. Drogi mam około 3m. Na kilkunastu, kilkudziesięciu centymetrach można jeszcze uwzględnić malowanie osobno kamieni. O mchu myślałem. Nie mam pomysłu jak nanieść klej tylko w samych fugach. To jest już za małe. Jak mam na całą powierzchnię kamienia nanieść mech, to wolę go nie mieć. Brukowana droga na segmencie z ładownią jest już mocniej "zniszczona".

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.917 111 11
Moze dodać troche więcej piachu/pyłu przy poboczu drogi co by ukazalo złamało "od linijki" jej szerokość? tego co kojarzę tam z reguly sie osadzało wszelkiego rodzaju błoto, pyły, osadycsy inne liście.. To tak jakbym miał się do czegoś "przyczepić" ;)

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.397 1 0
Tomaszu
Wiesz, że nie jestem drobiazgowiczem ale to zdjęcie podsunęło mi zawodowe skojarzenie. Na budynkach dworców bardzo często zakładane były znaki pionowej osnowy geodezyjnej zwane reperami. Najczęściej w formie takiej, jak na zdjęciu. Na Twojej stacji był podobny (drugie z zdjęcie z przybliżoną lokalizacją) a może wciąż jest (wszak punkty te są prawnie chronione)
Zdaję sobie sprawę, że za późno na taki akcencik, ale może na przyszłość?
Tak czy siak ,taka ciekawostka z kompendium wiedzy bezużytecznej.
Pozdrawiam serdecznie i kibicuję.
P.s. Bruk jest w pytę.
tarczyn_11.jpg
obraz_2023-10-13_172618102.png

Ostatnio edytowane: