• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Woda Woda

zazyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Minął tydzień i dziś wyciągnąłem wodę na światło dzienne.
Moje spostrzeżenia...
Zdjęcie woda1:
- materiał - szkło wodne,
- dno - piasek (zwykły) zagruntowany wikolem pół na pół z wodą,
- po wyschnięciu i ściągnięciu się wylałem dodatkową warstwę ok 1 - 2 [mm]
Efekt:
Przeźroczyste dno z 100% widocznością. Jeśli ktoś będzie chciał osadzić trawy lub inne skarby które mają być widoczne na dnie to będą widoczne:)

Zdjęcie woda2:
- materiał - szkło wodne
- kredki zwykłe bambino,
Najpierw gruntowanie,tak jak przy "przeźroczystym dnie" tylko że przed wylaniem wody starłem trochę kredki na dno (kolor oczywiście w zależności jakie ma być dno). W moim przypadku miała to być ciemna zieleń/granat. Wylewałem pierwszą warstwę i dodałem trochę startej kredki (kolor podobnie w zależności jaki chcemy uzyskać). Po wyschnięciu i ściągnięciu się szkła wodnego wylewałem po raz drugi mieszając startą kredkę ze szkłem wodnym. Pamiętając, że podczas pierwszego lania wody i drugiego warto najpierw trochę zmieszać szkło ze startą kredką.
Część niezmieszanych drobin/pyłu kredki osiadła na dnie (jeśli osadzi się akurat na kamieniu czy innym elemencie zatopionym tworzy fajny efekt porostu).

Nie wiem jak spisuje się szkło wodne na większym obszarze wylania ale jeśli chodzi o małe sadzawki, kałuże czy stawy polecam:)

Teraz przyjdzie czas na testowanie żywicy:)

Załączniki

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Minął tydzień i dziś wyciągnąłem wodę na światło dzienne.
Moje spostrzeżenia...
Zdjęcie woda1:
- materiał - szkło wodne,
- po wyschnięciu i ściągnięciu się wylałem dodatkową warstwę ok 1 - 2 [mm]
Efekt:
Przeźroczyste dno z 100% widocznością. Jeśli ktoś będzie chciał osadzić trawy lub inne skarby które mają być widoczne na dnie to będą widoczne:)

Zdjęcie woda2:
- materiał - szkło wodne
- kredki zwykłe bambino,
Najpierw gruntowanie,tak jak przy "przeźroczystym dnie" tylko że przed wylaniem wody starłem trochę kredki na dno (kolor oczywiście w zależności jakie ma być dno). W moim przypadku miała to być ciemna zieleń/granat. Wylewałem pierwszą warstwę i dodałem trochę startej kredki (kolor podobnie w zależności jaki chcemy uzyskać). Po wyschnięciu i ściągnięciu się szkła wodnego wylewałem po raz drugi mieszając startą kredkę ze szkłem wodnym. Pamiętając, że podczas pierwszego lania wody i drugiego warto najpierw trochę zmieszać szkło ze startą kredką.
Część niezmieszanych drobin/pyłu kredki osiadła na dnie (jeśli osadzi się akurat na kamieniu czy innym elemencie zatopionym tworzy fajny efekt porostu).

Nie wiem jak spisuje się szkło wodne na większym obszarze wylania ale jeśli chodzi o małe sadzawki, kałuże czy stawy polecam:)

Teraz przyjdzie czas na testowanie żywicy:)
Jaką żywicę będziesz testował ? Ja mam w planach kupno żywicy " E-30 water efekt "

Iguanabrat

Aktywny użytkownik
Reakcje
306 24 5
Nie.
Szkło wodne się nie nadaje.Po miesiącu bieleje.
Ten temat już był przerabiany.Godna polecenia jest żywica, na forum Daniel opisywał kiedyś.

zazyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nie.
Szkło wodne się nie nadaje.Po miesiącu bieleje.
Ten temat już był przerabiany.Godna polecenia jest żywica, na forum Daniel opisywał kiedyś.
Pożyjemy zobaczymy:) pewnie i masz rację ale chcę sprawdzić czy po prze lakierowaniu górnej warstwy też "coś" się dzieje.

vs125 - mam żywicę bezbarwną/poliestrową. Jak zacznę testować dam znać jakie są efekty.

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Pożyjemy zobaczymy:) pewnie i masz rację ale chcę sprawdzić czy po prze lakierowaniu górnej warstwy też "coś" się dzieje.

vs125 - mam żywicę bezbarwną/poliestrową. Jak zacznę testować dam znać jakie są efekty.
Nie wiem ,że Ci się chce eksperymentować z tym szkłem wodnym ,jak ten "patent " został zdyskwalifikowany już dosyć dawno ,nikt nie ryzykuję tego białego osadu ,który z czasem się wytrąca na powierzchni , ale z żywicą doświadczenia nie ma i to warto byłoby sprawdzić niż marnować czas na szkło wodne.

zazyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Szkło wodne już zostawiam i bawić się z nim nie będę. Teraz zostawiam te dołki i niech się dzieje co chce:) za jakiś czas zobaczymy.
Widziałem, że koledzy już testowali "to i owo", dlatego nie kwestionuje ich prac, po prostu myślę co zrobić aby tego białego się pozbyć;) czy polakierowanie wystarczy czy też nie.

A co do żywicy pewnie pobawię się nią bardziej, mam jej zdecydowanie więcej niż szkła wodnego.

Czy żywicę da się farbować?

Baranek

Moderator Grupy BGM
BGM
Reakcje
52 0 0
Żywicy nie próbowałem (są barwniki chyba jakieś). Barwiłem wodę modelarską Vallejo za pomocą washy tejże firmy, ale to ta sama chemia.

zazyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Farbowanie żywicy poliestrowej.
Do ok 100ml żywicy dolałem trochę farby niebieskiej, plakatówki. Ładnie się rozmieszało i wylałem na wcześniej przygotowany grunt. Myślałem, że zagruntowałem go dokładnie ale zostawiłem na górze trochę odsłoniętego styropianu.
I efekt taki, że przeżarło, zrobiło dziurę w tym miejscu ale nie ma się czym dziwić tylko przed ostatecznym wylewaniem dokładnie sprawdzić grunt.

Jeśli natomiast chodzi o samo farbowanie, to trzeba testować co do koloru. Każdy potrzebuje inny, bardziej przeźroczysty lub bardziej mętny dlatego proporcje co do mieszania, koloru itp. trzeba sprawdzać samemu.

Teraz kolejnym krokiem będzie wylewanie żywicy na przygotowane wcześniej dno z zabarwieniem i posadzonymi trawami (mech itp).

PS. Żywica trochę mętnieje po za dużym wlaniu farby.

Ostatnio edytowane:

Hardtech

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
92 0 0
Przerabiałem szkło wodne, rezultat diorama wylądowała w koszu, raz biały nalot na powierzchni, dwa na dnie miałem takie bąble powietrza że nie mogłem na to patrzeć, nie pomogło nawet lakierowanie górnej warstwy. Także nigdy więcej szkła wodnego.

zazyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Co do białego osadu jeszcze się nie pojawił.
Ale jeśli chodzi o bąble to czytałem że po wylaniu trzeba delikatnie czymś po dnie zamieszać (kijek od szaszłyka itp.) tak zrobiłem i bąbli nie ma.
Ale to pewnie kwestia wylewania szkła.

zazyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Spoko, testowałem w zagruntowanych dołkach w styropianie. jak coś się stanie nie będzie katastrofy.
Teraz czekam na rezultaty z tą żywicą. Mam nadzieję, że utaj będzie efekt bardziej zadowalający.
[DOUBLEPOST=1426627710][/DOUBLEPOST]Baldwin - WOW:)
i skąd te kaczki przyleciały?

Myślę, że do mnie nie przylecą kaczki ale niech chociaż rybka przypłynie:)
[DOUBLEPOST=1426627848][/DOUBLEPOST]...a ten ruch na wodzie czym robiłeś?

Baldwin

Znany użytkownik
Reakcje
488 0 0
Każda żywica ma czas żelowania gdy przechodzi ze stanu płynnego w żel wtedy można próbować ją formować np patyczkiem od lodów .:p
W każdym razie są to dwie przyjemności w jednym

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 0
Techniki modelarskie 4
Techniki modelarskie 18