• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Woda Woda

gnacik

Nowy użytkownik
Reakcje
4 0 0
Podniosłem dno, niestety nie mam czarnej farbki i musiałem pomalować tym co mam. Dam dam jeszcze lekkie posypki piasku oraz jakieś kamyczki gdzieniegdzie i powinno być ok. Teraz największym problemem jest woda, w tym LOKO-MODEL nie ma. Jutro muszę do nich zadzwonić aby mi na zamówienie ściągnęli z Niemiec, bo potrzebuję 10-12 buteleczek. Trochę zgapiłem, termin 15-go, a ja nadal wody nie mam :-/

...to brązowe wybrzuszenie to będzie grunt, na którym będzie jeszcze jedna palisada, oddzielająca fosę od rzeki. Było tak zrobione aby potencjalny wróg miał problemy gdyby chciał zaatakować zamek od razu z rzeki. Z tego co mi wiadomo to zrobili to tak, że na palisadę puścili podpaloną łódź, która dała lukę do przejścia dla wroga :-(

Generalnie to jak się napatrzyłem na to co Wy tutaj robicie na forum i jakie macie metody to za głowie się łapie na jakie głupoty natraciłem czasu. Generalnie makieta do zrobienia w miesiąc, a ja muszę już nadgodziny brać aby zdążyć z terminem. Ehh... kończę to i wracam do swoich drewnianych domków :)

Pozdrawiam,
Janusz

Reakcje
1.781 13 0
Jeśli aż tak wypłyciłeś dno jak widać na fotkach to aż tyle butli wody nie potrzebujesz....
Na moje oko powinno starczyć około 5 butli... ale trudno mi tak oszacować ze zdjęcia....

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
W zasadzie nic się z woda nie powinno stać, o ile temperatura nie spadnie poniżej w pomieszczeniu poniżej -5 stopni....
I drugi warunek, woda musi trzymać poziom....
Nie powinno się także ustawiać powierzchni z wodą pionowo lub z przechyłem, a zwłaszcza, gdy w pomieszczeniu jest ciepło ( woda może "spłynąć " i utworzyć niechcianą "falę")...o_O.....
Danielu, wcześniej Arti55 pisał, że twarde:
Polecam wody Fallera jednoskladnikowe. Nic sie nie dzieje jest super przezroczyste nie ingeruje w podloze i styrodury. Jest twarde.
Jak rozumieć, że gdy makieta będzie jakiś czas nie w poziomie - to woda z lekka spłynie? Mam na myśli Fallera 1 składnikowego. Pisząc to, co zacytowałem powyżej miałeś na myśli jakiś okres od momentu wylania czy juz wyschniętego 1 składnikowego Fallera?
Pytam, bo szukam pomału produktu na wodę i ostatnią rzeczą jakiej bym chciał to tendencja modelarskiej wody do spływania gdy już wyschnie i gdy makieta nie jest w poziomie...

Reakcje
1.781 13 0
Jeśli makieta będzie stała w pionie - choćby na dłuższy czas i będzie w pomieszczeniu temperatura powyżej 25 stopni, to z czasem woda niestety może zacząć "spływać.. A nie daj Boże jeszcze padające na miejsce z wodą słońce, to już "tsunami" murowane...:eek:...
Moduły, dioramy czy makiety z TĄ wodą należy trzymać i przechowywać w pozycji poziomej....i w temperaturze "pokojowej"....

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
81 1 0
Wszystkie materialy ciekle splywaja jezeli nie sa wypoziomowane ,woda modelarska tez , jedyna rada to zlapac dobre wypoziomowanie makiety .;)

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
A nie daj Boże jeszcze padające na miejsce z wodą słońce, to już "tsunami" murowane...:eek:...
Świetnie. Zwykle fajnie gdy na makietę pada słońce, bo lepsze foty wychodzą :) Znaczy się, że jak ktoś ma makietę w pokoju przy ścianie oświetlanej słońcem, to powinien już kupować roletę na okno?

Inaczej - czy więc jest jakiś produkt o nazwie woda modelarska, który można polecić i który gdy wyschnie, to jest twardy w całym tego słowa znaczeniu i efekt spływania mu nie groźny? 2-u składnikowe wody?
(zwykle 2-u składnikowe kojarzą mi się z twardymi /klejami/)

Wszystkie materialy ciekle splywaja jezeli nie sa wypoziomowane ,woda modelarska tez , jedyna rada to zlapac dobre wypoziomowanie makiety .;)
No tak, gdy są ciekłe. Myślałem jednak, że ta woda modelarska gdy wyschnie to już mur-beton. A teraz z tego co piszecie to po wyschnięciu twardość jest tylko w jakimś procencie i tendencja do spływania istnieje...
Jednym słowem - h...o.

Reakcje
1.781 13 0
Świetnie. Zwykle fajnie gdy na makietę pada słońce, bo lepsze foty wychodzą :) Znaczy się, że jak ktoś ma makietę w pokoju przy ścianie oświetlanej słońcem, to powinien już kupować roletę na okno?

Inaczej - czy więc jest jakiś produkt o nazwie woda modelarska, który można polecić i który gdy wyschnie, to jest twardy w całym tego słowa znaczeniu i efekt spływania mu nie groźny? 2-u składnikowe wody?
(zwykle 2-u składnikowe kojarzą mi się z twardymi /klejami/)

No tak, gdy są ciekłe. Myślałem jednak, że ta woda modelarska gdy wyschnie to już mur-beton. A teraz z tego co piszecie to po wyschnięciu twardość jest tylko w jakimś procencie i tendencja do spływania istnieje...
Jednym słowem - h...o.
Należy mimo wszystko uważać na padające słońce na wody modelarskie....

gnacik

Nowy użytkownik
Reakcje
4 0 0
Zrobiłem mały test wody, jakieś 2 tygodnie temu, może nawet już pod trzy będzie podchodzić. Kilka dni temu woda zaczęła mętnieć, najpierw na bokach, a teraz całość. Woda to Faller 171661.

...o co chodzi, jak temu zapobiec ? Czy to może być zabarwienie od tych kamyczków, którymi obłożyłem ścianki ?

Pozdrawiam,
Janusz

Reakcje
1.781 13 0
Oczywiście ,że woda może "podebrać" kolor od kamyczków , które maja nietrwały kolor....Np użyłeś pudrów , które mogą oddawać kolor, lub nietrwałej i rozpuszczalnej farby....
Jak pisałem wcześniej, dno powinno być trwale zaimpregnowane, może być wybarwione farbą w sprayu na ciemno ( farba musi idealnie wyschnąć i stwardnieć).
Można używać malutkich otoczaków, i innych malutkich kawałków odłamków skalnych i kamiennych , ale takich przy których nie ma ryzyka odbarwienia się materiałów sypkich.

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
a takie pytanie jak zrobić wodę na płaskim terenie?
Kolega Daniel Loko odpowiedział, ale ja dopytam - po co robić wodę na płaskim terenie? (jak rozumiem lać 'na dechę' ?) :) Jeśli chcesz sobie zrobić sadzawkę na obecnej makietce jak mniemam (stąd pomysł?), a nie masz zagłębienia, to wydaje mi się że takie coś można by pokombinować i wylać na płaskim, ale musiałoby być raczej mętne (mętna sadzawka). Wówczas brzegi trzeba by podnosić (teren wokół - a z tym trochę roboty by było) i zamaskować powstały menisk po brzegach zastygłej wody. Ale wyglądu to to raczej miało nie będzie (chociaż cholera wie)... Popróbuj i zapodaj efekty. Musiałbyś lać jakąś mętna wodę modelarską.

gnacik

Nowy użytkownik
Reakcje
4 0 0
Tytułem wstępu napiszę, że ten kolor, którego woda nabrała od tych kamyczków, po kilku dniach znikł i woda stała się normalnie przezroczysta. A teraz niestety mam gorszy problem...

...wylałem wodę i zrobiło się takie białe coś. Generalnie wygląda to tak, że jest kawałek balsy pomalowany na niebiesko w środku i brąz po bokach, na to nałożony klej uniwersalny/wikol. Wszystko ładnie zaschło, zrobiło się bezbarwne i stwardniało. Nagle wylewam wodę i takie coś, jakieś dziwne spękania... no tak jak widać na zdjęciach. Niby zaczęło już trochę odchodzić i stawać się bezbarwne, ale w sobotę Noc Muzeów i ma być tam tez ta makieta i teraz nie wiem czy wylewać smiało dalej i liczyć, że ten biały kolor zniknie czy szybko coś na to położyć... czy coś jeszcze innego ? Co doradzacie ?

Pozdrawiam,
Janusz

Reakcje
1.781 13 0
Słuchaj... a gdzie Ty mieszkasz może wpadnę Ci pomóc?
Z tego co widzę marnie to wygląda?( technika)
Pojęcia nie mam co to za biała plama... po za tym ile tej wody wylałeś?
Zdaje się ,że trzeba by dolać jeszcze jedna lub dwie warstwy... a czas goni...[DOUBLEPOST=1368596949][/DOUBLEPOST]Masz mój telefon w podpisie to dzwoń!!!

Reakcje
1.781 13 0
Nie wolno na wikol wylewać takiej wody - co innego jak piaseczek lub grunt jest utwardzony rozcieńczonym wikolem z wodą - to zmienia zupełnie postać rzeczy...i wypełnianie akrylową wodą przebiega zupełnie inaczej - czytaj: właściwie.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 0
Techniki modelarskie 4
Techniki modelarskie 18