• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Woda Woda

Z

Zv

Gość
napisze tylko szybko kilka słów bo ręce mi opadły... zalałem moduł z mostem na Luciązy 3 warstwami po ok 2-3mm wody Fallera jednoskładnikowej której używam od zawsze :) niestey z braku Falerowej wody dostałem Vallejo.. i przed wczoraj dolałem na to Fallera.. PANOWIE UWAGA PORAŻKA!! Górna warstwa popękała kurcząc się niemiłosiernie i tworząc dziesiątki pęknięć, w późniejszej fazie rogi tych pęknięć podjechały 5 m w górę.. Dramat.. Od kilku godzin pruję to gówno.. odkleja się odsłaniając nie ruszona powierzchnię wody Fallera, Vallejo po prostu nie przykleiło się do Fallerowskiej wody i miło ogromny "skurcz". Tak więc nie mieszjcie Valejo z Fallerem. Co ciekawe test namałej powierzchni wyszedł ok, choć jak dobrałem się do tej próbki dziś to bez problemu rozdzieliłem obie warstwy.. Fotki wrzucę jak wrócę ze spotkania w Środzie.

Reakcje
1.781 13 0
O rany:eek:..:niepewny: .... Całe szczęście ,że się udało Ci oddzielić Valleyo od Fallera. Może troszkę szmatką przetrzyj powierzchnię wody Fallera, żeby nie został nawet okruszek , bo znów coś może się stać.... Czyli Valleyo wygląda podobnie, a właściwości i strukturę ma zupełnie inne... Faller to Faller....(przynajmniej w przypadku wody):cool:

Filip7370

Aktywny użytkownik
Reakcje
59 4 0
Ja się zapytam czym zrobić efekt zatęchłego bajora? Zrobiłem zwykłą dziurę, która jest lejem po bombie i na dnie jest nieco wody. Nie ma żadnej wymiany wody, zatem woda ma być brunatna.

Reakcje
1.781 13 0
Jeśli to lej bo wybuchu znajdujący się w lesie, to w takim zagłębieniu powinno przed wszystkim być brunatne dno , na którego dnie leżą jakieś zbutwiałe gałęzie i tym podobne ... , oraz porastająca go dookoła bujna, niska i średnia roślinność - porosty , paprocie, mchy oraz krzewy i niewielkie iglaczki lub krzewy liściaste. Może też na brzegach rosnąć kilka wyższych drzew. Woda w zbiorniku niekoniecznie musi być mętna i brudna ( to kolor dna stanowi o jego pochodzeniu i tworzy odpowiednia głębię..).
Powierzchnię wody może przykrywać rzęsa wodna, oraz większe liście - fajnie wyglądało by, gdyby z wody wystawały jakieś konary i gałęzie porośnięte mchami. Brzegi zbiornika mogą być brunatno czarne , połyskliwe, co przypominało by troszkę bagno lub błoto.
Jeśli to zbiornik na łące, to raczej dno piaszczyste z odcieniami ciemnej szarości na brzegach, porośnięte soczysto zieloną trawą z przerostami wyższych , suchych wypłowiałych chaszczy . I tak samo jak w powyższym przypadku zbiornika w lesie , dobrze było umieścić jedn lub dwa konary leżące tuż przy brzegu lub jakieś gałęzie wyłaniające się z traw. Zbiornik taki dobrze prezentuje się okolony kilkoma różnej wysokości średnimi brzózkami, rosnącymi tuż obok....:).
To zwykle dobrze wygląda na makietach czy dioramach....tak ogólnie...
Generalnie jednak, takie zbiorniki bywają w różnych miejscach i potrafią znacznie różnić się od opisu powyżej- na to nie ma reguły....;)

FENIX

Ostrzeżony
Reakcje
3.561 253 31
Oczywiście masz w 100% racji. Pytam się tylko czy polecacie jakąś dobrą metodę zrobienia mętnej stojącej wody.
ja mam ,
pracować wytrwale ,
nawiązywać do obrazu natury ,
być odkrywczym i wytrwałym w pracy ,
nie spieszyć się i nie rozwlekać ,dążyć do końca
mniej plumkać w klawisze a więcej działać i myśleć przy tym .

Filip7370

Aktywny użytkownik
Reakcje
59 4 0
ja mam ,
pracować wytrwale ,
nawiązywać do obrazu natury ,
być odkrywczym i wytrwałym w pracy ,
nie spieszyć się i nie rozwlekać ,dążyć do końca
mniej plumkać w klawisze a więcej działać i myśleć przy tym .
Wiem, ale niestety nie mam na czym eksperymentować, więc muszę zapytać o sprawdzone przez Was metody.

Hardtech

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
92 0 0
Miał ktoś doczynienia z produktem Noch 60855 woda modelarska w granulkach? W komplecie jest oczywiście granulat i jakiś składnik w tubce. Robił ktoś wodę z w/w produktu?

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Mnie temat wody również nie ominie - jeśli chodzi o praktykę - gdyż planuje fragment cieku wodnego na mojej dioramie. Pytań też mam wiele (zresztą już pytałem na forum i w PRV), ale doszedłem do wniosku, że najlepsze rozwiązanie to próby wykonane na boku /na żywca/. Trzeba po prostu (oprócz poczytania forum) kupić kilka produktów i wykonać kilka prób no i wybrać potem produkt, który najlepiej wg. nas wygląda, który w tych próbach najlepiej wypadł, jeśli chodzi o efekt symulacji wody. Wiem - to wyjdzie drożej, niż kupić raz po konsultacjach. No tak - ale próbując z kilkoma produktami przynajmniej będziemy mieli większe zadowolenie z efektów, gdyż kilka produktów osobiście przetestowaliśmy :)

To co się komuś podoba niekoniecznie musi nam odpowiadać, stąd myślę, że:
- kupić kilka,
- wypróbować.

:LOL:

Wiem, ale niestety nie mam na czym eksperymentować, więc muszę zapytać o sprawdzone przez Was metody.
Więc kup i testuj. Taka moja rada do której także sam się zastosuję :)

Ostatnio edytowane:

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
81 1 0
Wystarczy do eksperymentu wydlubac w styropianie dolek ,posmarować wikolem i posypać odrobina piasku ,poczekać az dobrze wyschnie (musi być dobrze wyschnięte bo inaczej "woda będzie białawo-mleczna' i nalać droche specyfiku (woda).Pozostaje wybor odpowiedniego który nam najlepiej pasuje ;):) .Woda w kuleczkach dla bardziej zaawansowanych (to ta która trzeba podgrzewac ! .

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Odnośnie wody to polecił bym ten watek na forum modelarskim.
http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=29&t=67331
Można zobaczyć efekt , diorama warta obejrzenia choć to nie kolejowe klimaty ,ale może tamte techniki przydadzą się dla Naszych potrzeb .
Efekt super ,wody na makiecie można mieć tanio i dużo ,te w sklepie modelarskim to też jakieś "żywice " techniczne może bardziej oczyszczone albo co , trzeba by tylko wiedzieć co to jest znać skład i można by sobie wylewać litrami robiąc próby aż do uzyskania zadowalającego efektu nie przejmując się kosztami .

zazyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witajcie
Chciałbym zapytać czy może ktoś z Was stosował żywice poliestrową (bezbarwną) na zagruntowane podłoże (zagruntowanie wykonałem za pomocą rozmieszania "50na50" woda z wikolem)?
Jeśli TAK to jaki jest/był tego efekt?
Chciałbym wykonać odcinek rzeki i zastanawiam się czy tak można...zrobić pewnie i można tylko jaki efekt:)
Myślę też o posadzeniu paru roślinek na dnie rzeki (wyschnięty mech) tylko czy wtedy żywicy jakoś nie zabarwi?
Dzięki z góry.

Baranek

Moderator Grupy BGM
BGM
Reakcje
52 0 0
Trochę walczyłem z żywicą:

Jest niezła jeśli potrzebujesz dużo wody za niewielkie pieniądze (ja miałem dosyć głębokie dziury do zalania), ale wychodzi trochę mętna, podczas gdy woda modelarska jest przezroczysta. Nie stwierdziłem żadnych reakcji z dnem. Z roślinkami na dnie nie próbowałem, ale wtykałem trzcinę i nie reagowała z wodą.

zazyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzięki za szybką odpowiedź.
Tak, trochę będę jej potrzebował, co prawda nie będzie to głęboka rzeka (ok 2cm na makiecie) ale jak obliczyłem to ok 200 zł musiałbym wydać na którąś wodę modelarską. A chcę też popróbować i uczyć się na swoich lub czyiś błędach:)
Właśnie przygotowałem 3 dołki próbne, zasypałem dno, jutro jak wyschnie to zagruntuje i zdam relacje po wylaniu.
Ale dobrze już wiedzieć, że nie reaguje z dnem:) to wypróbuje co dzieje się z mchem.
A co do mętności to spoko, ta rzeka w rzeczywistości do czyściutkich nie należy, przynajmniej tak wygląda.

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 0
Techniki modelarskie 4
Techniki modelarskie 18