• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Woda Woda

Baldwin

Znany użytkownik
Reakcje
488 0 0
Wszystkie żywice mają to do siebie że należy ściśle przestrzegać proporcji inaczej eksperymenty kosztować będą .;)
Zawsze trzeba lać najpierw małą ilość ,rozprowadzić po danej powierzchni i jej przyleglościach a dopiero po wyschnięciu iść na całość . :D
Zawsze robię tak że najpierw nasączonym wikolem papier na to podsypka ,od razu barwienie akrylami ,szybko i potem bez żadnych niespodzianek.
Jeśli robi się barwienie na mokro akrylami wodnymi to można uzyskać bardzo ładne przejścia kolorów ,i to z użyciem tylko pędzelka .

Reakcje
1.781 13 0
Tak oczywiście ten sam efekt można zrobić pigmentami bo one się wżerają w mokre podłoże i jak wyschną to tak jak akryl i wtedy można lać żywicę.
Konsultowałem się ze sprzedawcą i powiedział ,że reakcja spowodowana była dwoma czynnikami:
1. podłoże z mokrej jeszcze farby w sprayu,
2. zbyt duża ilość utwardzacza
Lepiej mniej dać utwardzacza i niech żywica wiąże się nawet trzy godziny niż za dużo i ma wybuchnąć:ROFL:.....:)

gnacik

Nowy użytkownik
Reakcje
4 0 0
Witam,

Robię makietę zamku i mam mały problem z wodą w fosie, generalnie mój problem wygląda mniej więcej tak:

I teraz średnio mam pomysł jak to wylać wodą. Chciałem zastosować jakiś tańszy sposób i wylac jakiś klej uniwersalny (uzywam tego: http://hobby-model.pl/klej-uniwersalny-250g.html), ładnie zasycha i jest wtedy bezbarwny jak wylewa się to małymi warstwami. No ale boję się, że może nie przenikac przez elementy roślinności oraz kamienie na dnie fosy. I tu zaczyna się problem. Chciałem użyc wody jednoskładnikowej Fallera (http://makieciarz.pl.hostingasp.pl/faller-171661-woda-na-makiete-id-26590.html), ale musiałbym kupić ich z 10 sztuk aby wylać cała fose wokół zamku. I teraz mam problem, bo nie bardzo wiem co dalej z tym robić. Czy wylać trochę Fallerem, a jak już zakryję ozdoby na dnie to wtedy tym klejem uniwersalnym/introligatorskim a dopiero na samej górze wodą do efektów ? czy wykosztować się i wszystko Fallerem ?

Drugi problem mam taki, ze kupiłem również wode NOCHa (http://www.modellbahnshop-lippe.com/article_data/images/27/2429_b.jpg), taką jak w tym linku oraz podobną, z ty, ze bez tych dodatkowych kolorowych granulków. I teraz pytanie do tych co bardziej obeznani i doświadczeni... jak to się rozrabia ? Bo jak dobrze przeczytałem (słabo znam angielski) to wychodzi na to, że to trzeba zagotować :-/ No i jak używa się tych zabarwionych granulków, gdzie to najlepiej dać aby ładnie wygladało ?

Jestem totalnym laikiem jeżeli chodzi o modelowanie terenu, zawsze zajmowałem się robieniem wyłącznie tego typu rzeczy:

Dlatego byłbym bardzo wdzięczny wszystkim dobrym duszom za pomoc. Pozdrawiam,
Janusz

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
81 1 0
Czesc ! Pisz do MISTRZA DANIELA LOKO !1! chyba na pw. Polecam i mysle ze On Ci wszystko dokladnie wyjasni. Mattia
Ps, prace "budowlane "wspaniale(y) ,napisz cos wiecej na temat tych domkow,skala technika i tym podobne.Powodzenia

Reakcje
1.781 13 0
Przede wszystkim powinieneś najpierw zagruntować i utwardzić całą fosę przed wylaniem jakiejkolwiek wody....
Postaraj się użyć najpierw wikolu rozcieńczonego wodą, by zalać zbocza fosy i dno i to miejsce koło miejsca, nawet kilka razy...
Przed wylewaniem i utwardzaniem rozcieńczonym wikolem pół na pół z wodą, spryskaj całą fosę , łącznie z brzegami, wodą ze spryskiwacza do kwiatów , by rozcieńczony wikol łatwiej się wchłaniał w strukturę.
Jak to już wykonasz to czekasz nawet kilka dni, by całość porządnie stwardniała i przede wszystkim wyschła, dopiero wtedy możesz zacząć wylewać do fosy wodę np. Faller jednoskładnikowy ( niestety drogi ), po pół cm warstwy wody na dobę.
Koszt tej fosy z wodą będzie zależny od tego ile zużyjesz butli wody Faller.
Jeśli chodzi o łącznie różnego rodzaju struktur imitujących wodę - nie polecam łącznia klejów z żywicami akrylowymi....
Możesz użyć innych , dobrych żywic , o ile takie znasz......
Polecam wodę jednoskładnikową Faller ... dwuskładnikowe są droższe i w opakowaniu jest o wiele mniejsza pojemność.
Wodę firmy Noch używaj tylko do efektów wodnych na końcu procesu wylewania do koryta fosy.
Co do powierzchni wody, napiszę potem co i jak modelować, jak już uda Ci się wylać tę wodę, co ma stworzyć głębię.

A teraz sprawa najważniejsza:
Spłyć tę fosę o połowę , bo nie wyrobisz z kasą na jej zalanie to raz, a dwa:
Nie kładź tych kamulców na dno ani żadnych inny badziewi - najwyżej dajesz jakieś malutkie otoczaki, np. akwarystyczne i to nie wiele , bo to ie rzeka tylko fosa....

Jak już spłycisz tę fosę i utwardzisz tak jak pisałem, to wybarwiasz sprayem dno na ciemno brunatny kolor, następnie dopiero wysypujesz zgrupowane miejscami malutkie otoczaki i wtedy to sprawi ,że po zalaniu wodą, zbiornik będzie wydawał się głębszy.....

gnacik

Nowy użytkownik
Reakcje
4 0 0
mattia - Jeżeli chodzi o te domki to robię je w ramach mojej pracy w biurze architektonicznym, gdzie zajmujemy sie projektowaniem domów regionalnych z bali. Raz trafił się klient na makietę, zrobiłem, spodobało się i teraz jade z tym hurtowo. No ale tylko na potrzeby biura. Dopiero teraz trafiło się zlecenie komercyjne, no ale ciężko jest, zdecydowanie lepiej czuję się w tych drewnianych domkach i na nich wolałbym się skupić. Wszystko robione w skali 1:50, nożyk, balsa, klej oraz cierpliwość. Mam co prawda jeszcze wyrzynarkę PROXXON, ale średnio mi się podoba, wolę wycinać wszystko nożykiem. Uważam, że jest mało precyzyjna przy długich prostych cięciach,a suwnica jest o kant d*py otrzeć... ale przydaje się w jakichś trudnych wzorkach do wycięcia w grubej balsie.

daniel loko - Dzięki wielkie. Dno jest już w trakcie podnoszenia w górę. Z tym zabarwieniem dna będę musiał jakoś pokombinować. Co do gruntowania, to pomyślałem o tym wcześniej. Jak wymodelowałem teren balsą to później kładłem na wszystko całościowo klej (ten z hobby-model, prawie to samo co wikol), a jak zasychał to smarowałem to mieszanką kleju z posypką taka jak na fotach. Nie stosowałem jedynie tego tricku ze spryskaniem wodą. Spróbuję to jutro jakoś ogarnąć... o ile jeszcze jest sens na tym etapie prac, a kolejnych tego typu makiet chyba już nie będę robił.

Co do tej wody Fallera to jest jeden mały problem... nie ma gdzie tego kupić :-/, znalazłem jedynie jeden sklep, w którym mają tylko..... 1 sztukę :-( ...a poza makietą zamku jest do wylania jeszcze takie coś:

...tutaj dno najpierw formowałem balsą, później te zbyt ostre nierówności szpachlą, a następnie mieszanka kleju z piaskiem takim delikatnym , płukanym ze sklepu akwarystycznego. Tak, wiem... można to było zrobić szybciej i o wiele łatwiej. Swoją droga, można wylewać śmiało wodę na piasek wysypany luzem ? Gdzie oczywiście pod piaskiem jest utwardzone już dno za pomocą kleju. Jutro w każdym bądź razie trudny dzień... będę modelował trzciny na brzegu i roślinność na środku jeziora pomiędzy osada palową, a brzegiem.

I tak na koniec... jeżeli ktoś ma jakiś kontakt gdzie mogę kupić więcej niż jedną sztukę tej wody Fallera w miarę szybkim czasie, to byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam,
Janusz

Reakcje
1.781 13 0
IMG_4697 woda na dioramie.jpg
IMG_4853 woda na dioramie.jpg
IMG_4872 woda na dioramie.jpg
DSC03150 odbojnica z blachami.jpg

Zamów wodę w sklepie LOKOMODELi sprowadzą Ci ile będziesz chciał...
A jeśli chodzi o piaseczek luźno usypany na dnie to ok, tylko i tak pierwsze warstwy będą nasiąkać wodą i wtedy się czeka aż to wszystko porządnie wyschnie i stwardnieje...
Dno można wybawić matowym brązowym spray'em i czarnym matowym spray'em łącząc kolory i cieniując w trakcie spryskiwania.
Czarny na środku dna, brąz przy brzegach ... można na dno posypać zielony pył gąbkowy przed zalewaniem wodą , co stworzy wrażenie porastających dno glonów....
Jeśli woda nie jest zbyt głęboka, to roślinność wodną dosadzamy na ostatnią, finalnie utwardzoną i wymodelowaną powierzchnię tafli wody, a to po to, by uniknąć menisku ,który tworzy gluty na łodyżkach trzcin i innych roślin.
Powyżej przykład wymodelowanej powierzchni wody.....

Reakcje
1.781 13 0
Na razie nie RP25 ale koła NEM z białymi obręczami zdecydowanie lepiej wyglądąją....
Fotki w przyszłym tygodniu, bo teraz to maluję potem leżę , następnie się objadam i znów maluję:D

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 0
Techniki modelarskie 4
Techniki modelarskie 18