• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Wesołe przypadki MIKOTA 1

Reakcje
3.562 253 31
miałem , mimo 20 lat doświadczenia , ostatnio podobny przypadek,
kto nigdy nie robił , ten nie wie ile zegarmistrzostwa podbudowanego stresem jest przy elektronice lamp w parowozach , też tył do wymiany,
a dwa dni temu pomosty też załatwiłem przez pomylenie zasilania testowego , dobrze , że to na etapie przygotowania do montażu,
ale to wszystko pikuś, w stosunku do tarczki zębatej 16.000 obrotów i palca do kości przy trzecim takim samym elemencie.

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.801 179 15
Przepraszam bardzo! A kalki, to kto mi zrobił? Dziękuję również Koledze @m_zntk.

Spoko, jak coś będziesz potrzebował to wiesz, gdzie mnie szukać. Poza tym udowadniasz niedowiarkom, że pomimo początkowych śmiechów i chichów bo pluszaki, sam działasz i robisz modele, za każdym razem lepsze, a to już nazywa się modelarstwo ....a nie zbieractwo.

ignacy500

Znany użytkownik
Reakcje
688 18 0
Czy mógłby także Kolega opisać/pokazać, jeśli to nie problem, w jaki sposób jest realizowane załączanie tylnych świateł w BR i Oko? Czy górne w BR jest odseparowane? Z góry dziękuję.

OP
OP
MIKOT 1

MIKOT 1

Znany użytkownik
Reakcje
4.559 99 132
Witam. Chciałem się upewnić: czy Oko1 to ten dolny? Chodzi o pierwsze zdjęcie, gdzie mamy zbliżenie na płytki. Dzięki
Dokładnie tak.
Czy mógłby także Kolega opisać/pokazać, jeśli to nie problem, w jaki sposób jest realizowane załączanie tylnych świateł w BR i Oko? Czy górne w BR jest odseparowane? Z góry dziękuję.
Nie rozumiem do końca pytania. Światła czerwone włączają się razem z białymi (F0) lub same czerwone (F6) lub same białe (F5). W obu lokomotywach tak samo.
W BR 78 jest możliwość wyłączenia górnego reflektora (przy włączonych białych) klawiszem F10 lub obu górnych reflektorów w przypadku funkcji F7 (światła manewrowe; przy włączonym F10-wygaszenie górnego reflektora).

OP
OP
MIKOT 1

MIKOT 1

Znany użytkownik
Reakcje
4.559 99 132
Chodzi o to, jak fizycznie jest to zrealizowane.
Świecą diody, które są na płytce. Inaczej nie potrafię tego wytłumaczyć.
Widzę w Oko światłowody w tylnej części płytki, podczas gdy w BR są tam jakieś kondensatory.
Nie wiem, nie mam schematu płytki. Podejrzewam, że jest t tajemnicą producenta.
Do czego służy potrójne złącze w dolnym prawym rogu?
To jest gniazdo wtyczki do płytki z diodami do oświetlenia kabiny (i w BR 78 do górnego światła).

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.907 527 30
Widzę w Oko światłowody w tylnej części płytki, podczas gdy w BR są tam jakieś kondensatory.
W OKo1 tylne reflektory są znacznie wyżej, niż w wersji DR/DB, dlatego LEDy są na płytce, a nad nimi są światłowody. W BR 78 LEDy są chyba od dołu płytki, na wysokości reflektorów, umieszczonych tuż nad zderzakami.

OP
OP
MIKOT 1

MIKOT 1

Znany użytkownik
Reakcje
4.559 99 132
W OKo1 tylne reflektory są znacznie wyżej, niż w wersji DR/DB, dlatego LEDy są na płytce, a nad nimi są światłowody. W BR 78 LEDy są chyba od dołu płytki, na wysokości reflektorów, umieszczonych tuż nad zderzakami.
Dokładnie tak. Nie mogę tego pokazać, ponieważ wymontowanie całej płytki jest trudne. Trzeba prawie wszystko rozmontować.