• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wagony osobowe w malowaniu brązowo-kremowym czy oliwkowo-kremowym?

DarekP

Aktywny użytkownik
Reakcje
151 1 0
Wagony w tym malowaniu pojawiły się w lecie 1988 jak wprowadzano na CMK prędkość 160 km/h. Zdjęcie z wagonem restauracyjnym pochodzi z 1992 roku. Przejrzałem wszystkie moje zdjęcia i... nie znalazłem ani jednego wagonu w tym malowaniu, żeby miał gładki dach. Być może były takowe, ale wydaje się to mało prawdopodobne.
Paradoksalnie odpowiedź na pytanie o wagony z gładkimi dachami w tym malowaniu padła w pierwszym poście. Mogły nimi być tylko 113A, w tym BAR VIDEO. Oto odkopane zdjęcie analogowe z takim wagonem 51 51 85-80 039-5 Br-x st. Gdynia, zrobione w Warszawie Wschodniej w kwietniu 1992.
Co więcej mogę się ptrzychylić do zdania, że tem wagon jest bardziej brązowy, niż oliwkowy.
1615666492468.png

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.136 657 30
Co więcej mogę się ptrzychylić do zdania, że tem wagon jest bardziej brązowy, niż oliwkowy.
Proszę nie wprowadzać ponownie zamieszania. To był standardowy oliwkowy kolor (khaki) PKP, który jest przecież czymś pomiędzy brązem a zielenią, więc zależnie od światła, przekłamania koloru na zdjęciu, wreszcie od indywidualnego odbioru, może sprawiać wrażenie bardziej zielonego, lub bardziej brązowego. Było tak, jak napisał kolega Ostatni:
ORWO KODAK , jeden pies, brązowych wagonów nie było, dano tylko pasy kremowe na oryginalny oliwkowozielony i tyle :)

DarekP

Aktywny użytkownik
Reakcje
151 1 0
Ależ ja doskonale wiem jaki POWINIEN być kolor wagonu. A jaki w rzeczywistości był, to każdy w tamtych czasach mógł się przekonać na własne oczy.
Wagon, który załączyłem miał takie barwy, jak na zdjęciu, więc efekt brudu dawał wrażenie innego koloru. Wystarczy spojrzeć na dach i połączyć to z oliwką. Co wyjdzie? :)

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.856 27 9
...przy okazji innego wątku wykopałem następujące zdjęcie. Sytuacja ma miejsce na warszawskim Grochowie 17.10.1991 roku.
To malowanie, to ten schemat "przejściowy", o którym była mowa w tamtym wątku.
Natomiast malowanie docelowe, czyli zielono (a nie oliwkowo) - kremowe, zaczęło pojawiać się od 1992r. Proces wymiany malowania był oczywiście rozciągnięty w czasie i jeszcze w 1994r. oliwkowe Y-ki jeździły planowo w składach, wymieszane z wagonami w nowym malowaniu.
Taki mieszany skład widać w tle, za parowozem:

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.136 657 30
o malowanie, to ten schemat "przejściowy"
Który schemat jest "przejściowy", bo nie bardzo zrozumiałem? Na zdjęciu kolegi @DarekP z Grochowa, jest moim zdaniem właśnie nowych schemat malowania. A kolor to nie oliwkowy, tylko jeden z wielu odcieni zieleni, jakie wtedy pojawiały się przy przemalowywaniu starszych wagonów. Jak widać, na tym zdjęciu jest przemalowany dość stary wagon, jeszcze z dwoma stopniami i gładkim dachem.

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.464 32 10
Który schemat jest "przejściowy", bo nie bardzo zrozumiałem?
Oliwkowe z pasem
Zgadzam się z @t_domagalski że pokazane przez @DarekP zdjęcie przedstawia właśnie ten schemat malowania: kolory na nim sa wyraźnie zbyt jasne (biorąc za odnośnik pas kremowy), również umiejscowienie czasowe bardzie potwierdza obecność malowania oliwkowo-kremowego w 1991 roku, niż stosowanie już wtedy malowania zielono-kremowego (dla wagonów klasy 2) tak wcześnie.

Przy okazji dobrze byłoby połaczyć wątki i posty traktujące o tym samym: http://forum.modelarstwo.info/threads/wagony-osobowe-w-malowaniu-brązowo-kremowym.41727/ i pilnować nazewnictwa zgodnego z normami (które nie każdy pasjonat, a już szczególnie mężczyzna musi znać, rozróżniać i poprawnie opisywać)

Wątki zostały połączone. Moderator

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.136 657 30
kolory na nim sa wyraźnie zbyt jasne
No właśnie, zieleń jest za jasna na tradycyjną oliwkę, nawet biorąc pod uwagę zniekształcenie kolorów na zdjęciu. A drugim argumentem za nowym schematem jest to, że są to stare wagony, po naprawie (na drugim po prawej stronie widać okna z wyjściem awaryjnym, bez podziału), widać gładki dach i dwa stopnie wejściowe. Takie wagony nie były wyznaczane do pociągów ekspresowych na CMK. Poza pokazanym już tu wagonem barowym, wszystkie wagony oliwkowe z naniesionym kremowym pasem, jakie pamiętam i widziałem na zdjęciach, pochodziły z nowszych serii, z trzema stopniami i ryflowanym dachem.

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.856 27 9
Nie będę się z Wami kłócił. ;)
Kolega @JayGino zapytał o malowanie (cytuję) "dla wagonów 2 klasy Zielono-kremowe a dla 1 klasy czerwono-kremowe. (które) można było jeszcze spotkać w 2014/2015...". Czyli w pytaniu raczej chodziło o to klasyczne, najbardziej typowe malowanie, w którym zieleń jest jasnozielona, przez niektórych zwana turkusowo-zieloną. W tym kontekście wagony oliwkowo-kremowe i ciemnozielono-kremowe to raczej "prototypy" i malowania "przejściowe", na bazie których opracowano docelowy schemat z tą zjadliwą zielenią, który trafił masowo na wszystkie wagony osobowe, w tym także na podmiejskie 120A.

Rysiek

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
3.266 39 1
schemat malowania oliwkowo - kremowy został wymyślone dla pociągów ekspresowych na początku lat 90tych, a potem przyjęto ten sam schemat dla wszystkich wagonów z tym, że kolor oliwkowy zastąpiono zielonym dla klasy 2, czerwonym dla klasy 1 i brązowym dla bagażowych.
Co do wagonów oliwkowo-kremowych były to wagony nowo zbudowane z ostatnich dostaw Y 111A/112A (proste okna) oraz 140/141A (zaokrąglone okna), czyli z ryflowanymi dachami.
Aż się prosi aby Robo zrobił taki zestaw bo ma w ofercie ryflowane dachy !!!
tu kilka fotek takich pociągów ekspresowych prezentowanych na łamach tego forum:
http://forum.modelarstwo.info/threads/ep08.10755/page-3
autorem zdjęć jest Pan Wojciech Glass
EP08_012_W_Glass.jpg
EP08_010_W_Glass_2.jpg
EP08_006_W_Glass.jpg

JayGino

Użytkownik
Reakcje
36 6 0
Widzę, że troszkę się przedłużył ten temat, więc objaśnię co nieco. Mi chodziło o klasyczne, najczęściej spotykane na Polskich torach, takie jak na wagonach 111A i 112A.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.136 657 30
w którym roku w XX wieku były wprowadzone te malowania wagonów? Były to lata '80 czy może '90?
Na to pytanie odpowiedział w zasadzie kolega DieselPower.
90-te. Przyjmuje się, że 1992 rok zapoczątkował nowy schemat malowania.
Ale już w 1990 roku wagony Görlitz '90, umownie nazywane XB, przyszły z fabryki w nowym malowaniu, choć trudno powiedzieć, czy był to wzór "kremowo-oliwkowy", o jakim tu już była mowa, czy nowy wzór "kremowo-(jasno)zielony", jaki był później powszechnie stosowany. Wagony z (jeszcze wtedy) NRD miały specyficzny, odcień ciemnej zieleni, ale raczej nie oliwkowy.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.931 583 107
W sumie to racja. Już wagony G90 posiadały to malowanie, choć zielony był dość ciemny. Dobrze różnicę widać na przykładzie zestawu ACME "Ost-West", gdzie jest wagon G90 w jednym i drugim odcieniu zielonego. Tak czy inaczej chyba ogólnie chodzi o nowy schemat malowania na Y-kach. Do tej pory sądziłem, że 1992 rok był tym "rokiem zerowym". Ale jak pokazuje kolega @DarekP "rokiem zerowym" chyba był już 1991...

DarekP

Aktywny użytkownik
Reakcje
151 1 0
XB nie miały w kolorze nic wspólnego z oliwką, to był porządny ciemniejszy zielony, po męsku rzecz ujmując.
1615988107015.png

To malowanie, to ten schemat "przejściowy", o którym była mowa w tamtym wątku.
Natomiast malowanie docelowe, czyli zielono (a nie oliwkowo) - kremowe, zaczęło pojawiać się od 1992r. Proces wymiany malowania był oczywiście rozciągnięty w czasie i jeszcze w 1994r. oliwkowe Y-ki jeździły planowo w składach, wymieszane z wagonami w nowym malowaniu.
Oliwkowe z pasem
Zgadzam się z @t_domagalski że pokazane przez @DarekP zdjęcie przedstawia właśnie ten schemat malowania: kolory na nim sa wyraźnie zbyt jasne (biorąc za odnośnik pas kremowy), również umiejscowienie czasowe bardzie potwierdza obecność malowania oliwkowo-kremowego w 1991 roku, niż stosowanie już wtedy malowania zielono-kremowego (dla wagonów klasy 2) tak wcześnie.
Wątki zostały połączone. Moderator
Otóż panowie, jestem mężczyzną, a co za tym idzie posiadam zdolność rozróżniania kolorów w zakresie ograniczonym, ale kolory kolejowe są mi znane dobrze. Zdjęcia 2 wagonów, które pokazałem odpowiadają schematowi malowania, który obowiązywał, jak w pytaniu, do 2014-2015 roku. Nie jest to żadna oliwka w paskiem. Nie napisałem dlaczego uważam te wagony za jedne z pierwszych, więc dopiszę. To zdjęcie nie powstało podczas przypadkowej wizyty na Grochowie, lecz w czasie prezentacji nowoczesnego taboru, jaki gościł wtedy na Grochowie. A były to TGV i ICE. Stąd moje przypuszczenie, że Intercity chciało przy okazji pochwalić się nowym schematem malowania. Koniec mojej teorii i sporów w tym zakresie ;)

Widzę, że troszkę się przedłużył ten temat, więc objaśnię co nieco. Mi chodziło o klasyczne, najczęściej spotykane na Polskich torach, takie jak na wagonach 111A i 112A.
Potwierdzam, te wagony, to to, o co pytasz. Zdjęcie jest, jakie jest, bo wybitnym fotografem nie jestem, a i aparat w tamtych czasach bazował na ustawieniach ręcznych, więc zdjęcie jest nieco prześwietlone. Ale dla porównania obok jest kawałek kuszetki w starszym kolorze, przed nastaniem ery błękitnej.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.136 657 30
Ale dla porównania obok jest kawałek kuszetki w starszym kolorze, przed nastaniem ery błękitnej.
Czy chodzi o wagon z lewej strony? To jest dość ciekawe, bo nie jest to typowa oliwka, jaka była na kuszetkach przed błękitem, a w dodatku drzwi są kremowe. Czy Kolega @DarekP jest pewien, że to kuszetka?