XB nie miały w kolorze nic wspólnego z oliwką, to był porządny ciemniejszy zielony, po męsku rzecz ujmując.
To malowanie, to ten schemat "przejściowy", o którym była mowa w tamtym wątku.
Natomiast malowanie docelowe, czyli zielono (a nie oliwkowo) - kremowe, zaczęło pojawiać się od 1992r. Proces wymiany malowania był oczywiście rozciągnięty w czasie i jeszcze w 1994r. oliwkowe Y-ki jeździły planowo w składach, wymieszane z wagonami w nowym malowaniu.
Oliwkowe z pasem
Zgadzam się z
@t_domagalski że pokazane przez
@DarekP zdjęcie przedstawia właśnie ten schemat malowania: kolory na nim sa wyraźnie zbyt jasne (biorąc za odnośnik pas kremowy), również umiejscowienie czasowe bardzie potwierdza obecność malowania oliwkowo-kremowego w 1991 roku, niż stosowanie już wtedy malowania zielono-kremowego (dla wagonów klasy 2) tak wcześnie.
Wątki zostały połączone. Moderator
Otóż panowie, jestem mężczyzną, a co za tym idzie posiadam zdolność rozróżniania kolorów w zakresie ograniczonym, ale kolory kolejowe są mi znane dobrze. Zdjęcia 2 wagonów, które pokazałem odpowiadają schematowi malowania, który obowiązywał, jak w pytaniu, do 2014-2015 roku. Nie jest to żadna oliwka w paskiem. Nie napisałem dlaczego uważam te wagony za jedne z pierwszych, więc dopiszę. To zdjęcie nie powstało podczas przypadkowej wizyty na Grochowie, lecz w czasie prezentacji nowoczesnego taboru, jaki gościł wtedy na Grochowie. A były to TGV i ICE. Stąd moje przypuszczenie, że Intercity chciało przy okazji pochwalić się nowym schematem malowania. Koniec mojej teorii i sporów w tym zakresie
Widzę, że troszkę się przedłużył ten temat, więc objaśnię co nieco. Mi chodziło o klasyczne, najczęściej spotykane na Polskich torach, takie jak na wagonach 111A i 112A.
Potwierdzam, te wagony, to to, o co pytasz. Zdjęcie jest, jakie jest, bo wybitnym fotografem nie jestem, a i aparat w tamtych czasach bazował na ustawieniach ręcznych, więc zdjęcie jest nieco prześwietlone. Ale dla porównania obok jest kawałek kuszetki w starszym kolorze, przed nastaniem ery błękitnej.